Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 07-12-2018 t/m 09-12-2018

Uitgegeven 07-12-2018 09:51 Update: 08-12-2018 12:30 (LT)
Een depressie (oorspronkelijk een randstoring bij een laag verder westelijk op de oceaan) is behoorlijk ver uitgediept (kerndruk zou momenteel 966hPa bedragen!) en zorgt actueel voor storm over het noorden van UK. We krijgen niet direct met het windveld te maken maar het systeem zorgt wel voor behoorlijk dynamisch weer vandaag t/m morgenavond.
Vanmiddag passage van een actief koufront (een dubbele structuur op de weerkaarten) van west naar oost met daarop pittige buien met kans op korrelhagel en zware windstoten. Naar verwachting zal e.e.a. tegen de avond de oostgrens gepasseerd zijn.
Komende nacht opnieuw opleving van buien op en na trogpassage en ook morgen overdag activiteit met de nadruk op een occlusie die morgenavond passeert waarna ons weer stabiliseert op nadering van een hogedruk impuls.
De komende nacht en morgen geldt een bescheiden onweerkans maar bij alle buien zijn zware windstoten en korrelhagel mogelijk.

V.w.b. de Skywarn waarnemingen zijn vooral de windstoten aan de orde, zeker over de westelijke kustgebieden bij frontpassage maar later ook landinwaarts kunnen deze het meldcriterium (90 km/u) naderen of overschrijden. Mocht het komen tot onweer dan natuurlijk ook de kans op (schade door) blikseminslag.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 7/12 11:40 - Het KNMI heeft zojuist een waarschuwing ("code geel") uitgegeven voor zware windstoten: "In de tweede helft van de middag kunnen er vooral in het westen van het land enige tijd zware windstoten voorkomen rond 75 km/uur, de windstoten verplaatsen zich in de (na)middag verder landinwaarts maar de kans op zware windstoten neemt dan wel af. Aan de westkust zijn in de middag enige tijd windstoten rond 85 km/uur mogelijk."

UPDATE 8/12 12:30 - Ons weer blijft tot op zondagavond vnl. geregisseerd worden door het gisteren besproken laag dat inmiddels bijna het zuiden van Noorwegen bereikt heeft. In verband hiermee is de geldigheid van bericht #536 uitgebreid t/m zondag 9 december. Met een westelijke, later meer noordwestelijke stroming passeren respectievelijk vanavond een occlusie van west naar oost, gevolgd door een trog wat zuidelijker van ons land en komende nacht en ochtend opnieuw een occlusiepassage (op de weerkaarten te zien als de 'back bent' van de eerste occlusie) van noord naar zuid.
Vooral de occlusiepassages zijn van belang, opleving van de buienactiviteit met kans op zware windstoten, korrelhagel en onweer. Vooral over de westelijke provincies de zwaarste windstoten en mogelijke organisatie van buien (multicell), later ook landinwaarts pittige exemplaren.

Skywarngewijs zijn de windstoten aandachtspunt over heel NL, m.n. over de westelijke en noordelijke (kust-)provincies kan het meldcriterium (90 km/u) gehaald en overschreden worden. Bij onweer verder kans op (schade door) blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de windstoten: "Vanavond is er in de westelijke kustprovincies kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. In het zuiden en midden kunnen dan eveneens lokaal zware windstoten optreden van 75-80 km/uur, vooral tijdens buien".
Media/links (16)Meldingen (19)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007