18/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-12-2023 04:47 | KNMI | m.b.t. 12-12-2023 t/m 13-12-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 13 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 12/12/2023 04.47 uur LT.

Synoptische situatie:

We bevinden ons in maritiem polaire lucht. Een laag boven Litouwen trekt oostwaarts en heeft een frontale vore net ten noorden van de Wadden met daarin een oude occlusie, die via de westelijke Noordzee terugkrult over de noordelijke helft van het land. Een enigszins doorstroomde ZO-NW georiënteerde rug verlaat spoedig het noordoosten waarna de stroming zuid tot zuidwest wordt. Eerdergenoemde occlusierestanten komen daardoor noord van ons land uit en van het zuidwesten uit trekt vanochtend een baroclien bandje met warmtefront-eigenschappen (als gestippeld warmtefront getekend) over ons land. Een volgend laag boven Ierland trekt over Engeland oostwaarts, om woensdagochtend tegen de noordwestkust uit te komen. Bijbehorende occlusie bereikt het zuidwesten begin komende middag en trekt daarna noordwaarts om in de nacht naar woensdag in de buurt van de Wadden te blijven slepen. Woensdagmiddag en -avond trekt het laag over de zuid(west)elijke helft van ons land zuidoostwaarts, waardoor bijbehorende occlusie aan de noorflank ervan weer zuidwaarts over ons land beweegt. Van het noorden uit wordt de stroming dan oostelijk.

Modelbeoordeling:
De onzekerheid zit vooral in de grenslaag. Vanochtend hangt het af van de mate waarin het opgeklaard is, of er nog mist kan ontstaan. De modellen berekenen de opklaringen met wisselend succes. Er is in het noorden al plaatselijk mist ontstaan aan de noordzijde van de occlusie die daar ligt. Verder is het toch behoorlijk bewolkt geworden en is de mistkans klein. Het blijft een kwestie van nowcasten. Synoptisch gezien is EC18 weer wat noordelijker met de occlusie in de nacht naar woensdag, de Harmonie-runs beginnen hierin mee te gaan dus we gaan synoptisch gezien van EC18 uit.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen gladheid, wegdektemperatuur blijft boven nul.

Wind:
Vanaf komende middag neemt de gradiënt ten noorden van de Wadden toe en komt daar buitengaats oost 6 Bft te staan. Er is een kleine kans op 7 Bft maar die blijft waarschijnlijk buiten de kustdistricten (Duitse Bocht). Later op woensdag, als het laag zuidoostwaarts beweegt, breidt dit windveld zich zuidwaarts uit. Bij buien zuidwest van de occlusie is er op de zuidelijke Noordzee begin komende avond kans op windstoten van 35-40 kn.

Bewolking:
Bij de occlusies in toenemende mate St. Ook bij het barocliene bandje zien we vooral in het westen St. Woensdag kan er zuid van de occlusie ook St ontstaan, waarschijnlijk hangt dit samen met occlusierestanten die vele malen om het laag heen gekruld zijn. Aanvankelijk ook nog TCu's bij de eerste occlusie, toppen FL080. Bij de occlusie van komende middag, en vooral zuidwest daarvan, CB's die boven zee kunnen doorschieten naar FL270-300.

Neerslag:
Bij de eerste occlusie en ook bij het barocliene bandje plaatselijk wat coalescentie-neerslag. Verder bij de occlusie van komende middag buiige regen, daarachter meer geïsoleerde buien met kans op onweer en korrelhagel. CAPE gaat boven zee naar ca. 700 J/kg, maar ook boven land kan de CAPE vooral in het zuiden en westen ca. 500 J/kg worden. Veel effectieve windschering is er niet (minder dan 20 kn), dus single tot multicells.

Zicht:
Vanochtend op veel plaatsen nevelig met in het noorden lokaal mist. In neerslag matig tot slecht zicht. Woensdag in de nacht en ochtend vooral in het noorden nevel en kans op mist. RV2m geeft een redelijke indicatie.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 12/12/2023 04.47 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten