http://www.skywarn.nl/forum/

1-2-2015: Skywarn NL meldingoverzicht 2014
http://www.skywarn.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1152
Pagina 1 van 1

Auteur:  Hans Stans [ 01 feb 2015, 12:14 ]
Berichttitel:  1-2-2015: Skywarn NL meldingoverzicht 2014

Beste mensen, onder het motto "beter laat dan nooit" hier het meldingenoverzicht 2014. Dit met de uitdrukkelijke opmerking dat de gebruikte gegevensstand 24 januari 2015 is, er komen meestal nog meldingen na - sterker nog voor 2014 weet ik dat zeker. :-)
Mochten er nog veel of erg belangrijke meldingen bijkomen zal dit overzicht worden bijgewerkt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De opmerkingen hierbij:

 • De belangrijkste dagen van 2014:
  9 juni, de veelbesproken 2e Pinksterdag met in de nacht supercellen over zuid-NL, tegen de middag een belangrijk onweerscomplex en dan op de vroege avond het geweld in het zuidoosten. Deze dag leverde 5 meldingen op: extreem onweer, zware windstoten, zware neerslag/wolkbreuk, grote hagel en schade.
  28 juli was een dag met veel zware en georganiseerde buien die erg veel neerslag brachten; 6 meldingen kwamen binnen, 3x wallcloud, 2 x zware neerslag/wolkbreuk en 1 x grote hagel.
 • Actieve waarnemers en actualiteit:
  2 opvallende zaken: 3 waarnemers waren in totaal goed voor de helft van de meldingen - en dat waren ook nog eens actuele en betrouwbare meldingen! Het zal duidelijk zijn dat we meer zo'n actieve en gemotiveerde waarnemers kunnen gebruiken.
  Ander feit is dat vaak meldingen pas achteraf worden gedaan. Nu is het zo dat we liever wat later een inhoudelijk goede melding krijgen dan onbetrouwbare meldingen op het moment zelf, maar m.b.t. de doelstelling van Skywarn is dit natuurlijk minder gunstig. In de diverse voorlichtingsmaterialen en communicatie zal hieraan extra aandacht worden besteed.
 • Over de status van meldingen:
  Alleen heel belangwekkende of twijfelachtige meldingen worden in onderzoek genomen. "Niet bevestigd" wil niet meteen zeggen dat de melding afgekeurd o.i.d. zou zijn; het betekent alleen dat we niets konden vinden v.w.b. aantoonbaarheid.
 • Over de verschijnselen:
  In 2014 zijn zware sneeuwval, ijzel of ijsregen en zeer dichte mist toegevoegd aan de te melden weersverschijnselen waarvan we vooralsnog alleen de dichte mist terugzien op het overzicht. Meest gemeld werd zware neerslag/wolkbreuk en dat rijmt met het feit dat de zware onweersbuien afgelopen jaar ook (z)ware waterbommen bleken, wat op flink wat plaatsen heeft geleid tot overlast en schade.
 • Groei en relevantie Skywarn NL:
  Het is mooi om aan de aantallen meldingen en waarnemers te zien dat de inspanningen vanaf eind 2011 om Skywarn nieuw leven in te blazen resultaat blijken te hebben, maar er moet meteen worden bijgezegd dat om de betrokken meteo- en partnerorganisaties goed te bedienen meer waarnemers, meer spreiding over Nederland en meer meldingen nodig zijn. In 2015 zal hard worden gewerkt om dat te bereiken met o.a. binnenkort een nieuwe website, nieuwe, meer toegankelijke en snellere meldmethoden en veel nieuwe of vernieuwde trainingsmaterialen en voorlichting. Ook gaan we geleidelijk middels kennistoetsen het aantal gecertificeerde waarnemers uitbreiden.

Dat was 2014 en nu 2015! Nieuwe waarnemersregistraties zijn alweer binnen en ook de eerste 10 meldingen - en dat in januari al. Het zou mooi zijn om zowel het aantal waarnemers als het aantal (correcte) meldingen dit jaar te kunnen verdubbelen. Dat is zeker haalbaar als we met zijn allen de schouders eronder zetten!

Eens zien wat 2015 verder aan extreme weergebeurtenissen brengt - en hopelijk kunnen we met Skywarn Nederland ertoe bijdragen dat door tijdige(re) en preciezere berichtgeving de kans op leed, overlast en schade daarbij afneemt.

Auteur:  Wilber Thus [ 01 feb 2015, 16:21 ]
Berichttitel:  Re: 1-2-2015: Skywarn NL meldingoverzicht 2014

Mooi overzicht Hans!
Dank.

Auteur:  Stormchaser Twente [ 01 feb 2015, 20:02 ]
Berichttitel:  Re: 1-2-2015: Skywarn NL meldingoverzicht 2014

ziet er toch goed uit .

Auteur:  Drpetje [ 02 feb 2015, 17:31 ]
Berichttitel:  Re: 1-2-2015: Skywarn NL meldingoverzicht 2014

Toch al een mooie groei gerealiseerd!
En dit jaar gaan we "out of chart" :D

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/