Het is nu 19 maart 2019, 01:20

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 27 apr 2014, 11:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
De occlusie en koufront waarvan gister sprake was zijn zowat een frontaal systeem geworden met oostelijk daar nog vooruit de vore waarop door convergentie (onweers-)buien ontstaan. Deze vore was gister voor NL te ver doorgeschoven waardoor onweersbuien alleen boven de oosterburen werden gevormd. Actueel zien het frontale systeem als een band neerslag van ZO naar NW over NL liggen. Het geheel zal vandaag "kantelen" waardoor de vore weer tot over het (uiterste) NO kan reiken, daar dus kans op onweer met veel neerslag. Estofex tekent een level-1 in i.v.m. kans op "excessive convective precipitation".

KNMI Guidance van 05:28 lt:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot maandag 28 april 2014 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Laag boven Cornwall trekt langzaam naar het midden van Frankrijk en vult op. Ons aandachtsgebied bevindt zich in een vlakke drukverdeling tussen dit laag en een thermische vore van Emden naar München. Vlak ten zuidwesten van de vore liggen eveneens de restanten van een front. In en ten noordoosten van de vore bevindt zich warme en op hoogte onstabiele lucht, ten zuidwesten van het front is de lucht koeler en droger. Door de koers van het laag krimpt de hoogtestroming van zuidoost naar oost tot zuidoost en 'kantelt' ook de vore naar deze oriëntatie. Zondag overdag wordt de vore boven het uiterste noordoosten verwacht. De frontale zone net zuid daarvan vertoont soms zwakke golfvorming aangezien het evenwijdig aan de stroming ligt in een zwak cyclonaal patroon. Hier is sprake van een meer gelaagd pakket ten gevolge van opglijdingsprocessen. Eén van de golven, 03 UTC nabij Frankfurt, trekt NW en trekt in de loop van de dag in WNW-richting over over het midden en noorden. Maandag verandert er in grote lijnen niet veel. De vore blijft min of meer W-O georiënteerd boven het noorden liggen, maar de stroming op hoogte gaat iets minder cyclonaliteit vertonen.
MODELBEOORDELING:
Het lijkt erop dat Hirlam en EC de stratiforme neerslag iets beter weergeven dan Harmonie. Onzekerheid zit nog wel in de precieze koers van de golf die vandaag overdag van oost naar noordwest overtrekt. EC houdt de neerslag tamelijk noordelijk, Hirlam iets zuidelijker, maar alle modellen houden het zuidwesten zo goed als droog. De precieze positie van de vore vanmiddag is cruciaal voor het evt ontstaan van buien. EC komt net tot aan de Dollard, Harmonie en Hirlam net tot over het noordoosten van Groningen. Maandag zien we door afname van de cyclonaliteit alle modellen minder neerslag simuleren, maar detaillering is op deze termijn met dit synoptische patroon lastig.

Aandachtspunten.

WIND:
Bij de zwaarste buien in het noorden kans op uitschieters rond 30 knopen.
BEWOLKING:
Nabij front SC/AC in een stabiel gelaagd pakket, aanwijzingen voor onstabiliteit in de frontale bewolking zijn er nauwelijks. Nabij de thermische vore vooral in de middag en avond CB's met toppen FL300/350. Aangezien het in de frontale zone steeds vochtiger wordt a.g.v. neerslag is er vannacht en in de ochtend kans op stratus, zeker boven zee. Maandag convectieve bewolking met nog velden Ac/Ci. In hoeverre het tot buien komt is nog onzeker. Dagelijkse gang zal de belangrijkste rol spelen, grootste kans op Cb's in het oosten in de middag en avond.
NEERSLAG:
Nabij het front regen (opglijding bij stabiele opbouw, lijkt op ana-front), aan de warme kant enkele buien, mogelijk met onweer. Nabij thermische vore mogelijk geclusterde (onweers)buien, mogelijk met hagel. Overdag zijn vores, koufront en occlusie min of meer verworden tot één zone, maar nog steeds kan het onderscheid tussen stratiforme neerslag en convectieve neerslag gemaakt worden. Boven het uiterste noordoosten van het land is dan wederom onweer mogelijk. Schering in het noordoosten neemt morgen in de loop van de middag toe tot 20-25 kn, later tot rond 30 kn, maar mogelijk valt dit samen met het moment waarop de grenslaag alweer ontkoppelt. CAPE is vanavond gering, in het noordoosten maximaal 400-700 J/kg, boven Duitsland wel 1000+. Convectiemodus op de vore dus single cell/multicell, mogelijk met lijnvorming. Situatie voorlopig monitoren omdat de buien mogelijk boven Duitsland blijven. Kans tot 15 UTC in KOUW 30-50%, INDECS komt alleen voor Groningen rond 60%.
ZICHT:
Tussen vore en koufront in een smalle zone boven zee nevel, later mogelijk ook weer mist als de grenslaag door neerslag vochtiger wordt. Boven land overdag goed zicht, maar in buien matig tot slecht. Vannacht boven land mogelijk wat nevel, met name in het noordoosten van het land.
TEMPERATUUR:
Convectie bepaalt het verloop van de temperatuur waardoor er een grillig beeld ontstaat van de temperatuur die door de modellen moeilijk exact per plaats bepaald kan worden. KTG wijkt behoorlijk af van DMO. Tn tussen 9 en 12 C, Tx overdag tussen 14 en 18 C.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 27/04/2014 05.28 uur LT.

De weerkaartjes erbij:

Bijlage:
AL2706_large.gif
AL2706_large.gif [ 49.08 KiB | 2672 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2712_large.gif
PL2712_large.gif [ 46.6 KiB | 2672 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2800_large.gif
PL2800_large.gif [ 42.93 KiB | 2672 keer bekeken ]


De voor NL relevante delen uit de Estofex forecast:

Storm Forecast
Valid: Sun 27 Apr 2014 06:00 to Mon 28 Apr 2014 06:00 UTC
Issued: Sun 27 Apr 2014 06:33
Forecaster: VAN DER VELDE

Levels 1 and 2 were issued for parts of Netherlands, Germany, Czech Republic, Austria, and northern Balkan mainly for excessive convective precipitation.

SYNOPSIS

Low pressure systems stretch from Ireland to Turkey with major low pressure centers in the English Channel, Italy, and Aegean/Turkey,with associated upper shortwave troughs ensuring upward motion. Thermal low pressure is present over eastern Germany and Poland. A main feature is the stalled cold front between Netherlands and Austria. Associated linear convergence falls on the warm side due to the thermal trough versus cloudy cool airmass side and is the trigger for convective developments.

DISCUSSION

...Netherlands, Germany, Czech Republic, Austria, northern Balkan...

There is only a few hundred J/kg CAPE, more in the east where lapse rates are steepest. Mixing ratio around 8 g/kg. Weak flow and mean wind vectors oriented along the convergence line should lead to slow-moving and training multicell systems which can locally deliver tens of millimeters of rain, as mesoscale models predict. The airmass is very weakly capped leading to early development, but the inflow of warm air into the convergence zone may keep it from turning into a soup of convective remains.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 11 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling