Het is nu 19 maart 2019, 01:29

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 27 jul 2014, 09:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Spotteractivatie 27/7/2014: In een situatie met nog steeds weinig stroming, weinig windschering en veel voorhanden vocht vandaag opnieuw vorming van enkele onweersbuien die traagtrekken en daardoor lokaal veel neerslag kunnen opleveren. Ook hagel is mogelijk. E.e.a. vooral over het noordoosten, maar ook elders in het binnenland kans. Voorts kunnen vanaf de namiddag reeds gevormde buien het zuidwesten en/of het zuiden binnentrekken.
Het KNMI waarschuwt ("geel") actueel voor onweer over het uiterste noordoosten.

Het "opnieuw" slaat op de situatie van gister met o.a. uit Overijssel berichten over wateroverlast (zie o.a. http://www.nu.nl/binnenland/3838092/regen-veroorzaakt-overlast-in-overijssel.html).

KNMI Guidance van vanmorgen:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot maandag 28 juli 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een vlak opvullend lagedrukgebied boven Groningen trekt vannacht naar de Duitse Bocht. Wel blijft er tot in de middag nog een zwakke vore boven het uiterste noordoosten aanwezig. De grondstroming is westelijk geworden en voort vrij warme en zeer vochtige lucht aan. Een volgend hoogtelaag trekt via Schotland in ZZO richting en trekt maandag via Het Kanaal naar het midden van Frankrijk. Ook aan de grond bevindt zich onder dit systeem een opvullend laag, met daaraan een golvend koufront verbonden. Dit front nadert ons land vanavond, maar blijft dan mogelijk net ten westen van ons land slepen en golven. Op maandag krimpt de stroming op enige hoogte naar zuidoost, terwijl de grondstroming overwegend noordoostelijk wordt. Warmte-advectie op hoogte en PVA aan de flank van het hoogtelaag zorgen dan voor meer en grootschalige optilling, met name in de zuidwestelijk helft.
MODELBEOORDELING:
Drukvelden en hoogtepatronen komen tot vanavond prima overeen. Toch moet de modeluitvoer met enige voorzichtigheid gebruikt worden, omdat zonder echt duidelijke bovenlucht forcering kleinschalige processen en lokale effecten het de locatie van de buien bepalen. Toch zijn de signalen van de diverse modellen wel te koppelen aan bepaalde mechanismen. In het uiterste oosten en noordoosten lijken de buien nog duidelijk gekoppeld aan de convergentie in het opvullende laagje en de vore. Dan laten alle modellen ook nog een tamelijk sterk signaal zien dat zijn oorsprong in het grensgebied van ZW België en NW Frankrijk heeft, gekoppeld aan convergentie en lokale orografie. Mogelijk bereken deze buien in de namiddag en avond nog het zuidwesten of zuiden, maar zeker lijkt dat allerminst. Vanaf maandagnacht worden de verschillen tussen Hirlam en EC enerzijds en Harmonie anderzijds groter. Dit neerslagsignaal is duidelijk veel grootschaliger en te koppelen aan het golvende front en het hoogtelaag. Voorlopig nemen we het Hirlam/EC als leidraad.

Aandachtspunten.

WIND:
Niet significant. Windstoten bij de buien lijkt mee te vallen want er is weinig afkoeling door verdamping gezien de vochtige opbouw, tot 25 kt.
BEWOLKING:
Begin van de ochtend veel St. In de loop van de ochtend oplossend. dan convectieve bewolking met lokaal Cb's, toppen tot FL300-350. De westkust blijft gevoelig voor St vanaf zee, al verbetert se situatie van het westen uit op zee wel enigszins. Maandagnacht is het belangrijkste aandachtspunt het frontale wolkenpakket wat er van het zuiden uit om het hoogtelaag indraait. Lijkt op een tamelijk dik pakket hoge en middelbare bewolking met kans op een verscholen Cb. Overdag kan er als er maar even wat straling doorheen komt ook weer convectie vanaf de grond ontstaan. Minste forcering is er waarschijnlijk in het noordoosten.
NEERSLAG:
Overdag opnieuw buien, modellen geven vooral een signaal voor het noordoosten van het land. Nog steeds traag trekkende buien met lokaal veel neerslag in korte tijd. Harmonie geeft indicatie voor 20-40 mm/uur. Later voor het zuidwesten kans op een bui, waar een volgende convergentiezone vanuit België lijkt te naderen. Kans in westelijke en noordwestelijke kustgebieden is kleiner, gezien de frissere lucht vanaf zee. Capewaarden opnieuw rond de 1000 J/kg, Windschering 0-6 km 15-20 kt, in het zuidwesten minder. Enkele multicel is mogelijk, hagel is ook niet helemaal uit te sluiten. KOUW komt met relatief lage kansen in het NO, maximaal 20%, later in het ZW rond 40%. Op maandag laten de modellen nieuwe buiigheid vanuit het zuiden zien, gekoppeld aan het frontale systeem en de forcering rondom het hoogtelaag. Op maandag opnieuw Cape-waarden 1000-2000 J/kg. windschering 20-30 kt; multicells. Onweer in de buien mogelijk.
ZICHT:
Begin van de ochtend op veel plaatsen nevel en mist. Overdag verbeterend, boven zee blijft een aandachtspunt tot aan koufrontpassage. In buien matig tot slecht zicht. In de nacht naar maandag in het noordoosten opklaringen, weinig wind en daar de grootste kans op mist. Elders minder uitstraling door meer bewolking.
TEMPERATUUR:
Tx zondag rond 25 graden. Maandag in het oosten en noordoosten rond 25 graden, elders 19-23 graden.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 27/07/2014 05.30 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 27 jul 2014, 09:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
hmmz, door de hoge gemiddelde temps is de temperatuur van zee-, kust- en Ijsselmeerwater behoorlijk opgelopen. Dat geeft nog wat v.w.b. waterhooskansen (niet zozeer vandaag overigens) en in het najaar voor de buienactiviteit over de kustprovincies.

Bijlage:
zeetemps.png
zeetemps.png [ 57.71 KiB | 5712 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 27 jul 2014, 20:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jun 2007, 15:21
Berichten: 573
Woonplaats: Rotterdam
Ik weet niet wat er vandaag precies aan de hand was, naast spouttype funnels (verwachtte ik al wel) namelijk ook een aantal cellen die op zijn minst als 'supercell verdacht' aangemerkt konden worden en ik geloof zelfs ergens een tornado, waarvan me nu onduidelijk is precies waar en van welk type.
Morgen is er nog meer shear en een beetje meer heliciteit voorhanden, dan zou ik voorzichtig wat verwacht hebben, maar vandaag....
Vandaag zou ik alleen single/ pulse en voorzichtige multicells verwacht hebben....

Groeten,

Wilco


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 27 jul 2014, 21:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Ja, i.i.g. een funnelwaarneming van Zwijndrecht in westelijke richting als beschreven op WW: http://www.weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=2002930&tid=2002930&exp=1

En nu vanavond dat splitting geval met een aardig radarbeeld met windmeting via Kevin. Over die linker kern is daardoor denk ik weinig discussie mogelijk/nodig, maar over die split? Om 19:00 lt stonden daar 2 cellen naast elkaar waarvan daarna de neerslag detecties in elkaar overliepen. De "stervende richtsplit" leek wel zuidelijk te bewegen bij het oplossen (ik was aan het chasen en vond dat ook optisch raar gaan)? Mogelijk een geval van interactie tussen die eerdere twee losse cellen?

Ik stond helaas niet in een goede positie om die "split" waar te nemen (oostelijk van de toen nog vitale rechtse neerslagkern). Ik besef natuurlijk achteraf dat mijn tactiek uitging van single, mogelijk pulse gehalte, cells.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 28 jul 2014, 00:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Omroep Brabant: Noodweer Midden-Brabant: takken op auto's, blikseminslag in meterkast woning Dongen en buien Tilburg. Zie http://www.omroepbrabant.nl/?news/2146391093/Noodweer+Midden-Brabant+takken+op+autos,+blikseminslag+in+meterkast+woning+Dongen+en+buien+Tilburg.aspx

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling