Het is nu 23 mei 2019, 10:31

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 25 jul 2015, 08:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
FB besircht voor vandaag:

"Spotterbericht 27/7/2015: Een zeer onstuimige dag vandaag, met nog steeds veel onzekerheid over "diepte" en trekrichting van de lagedrukkern(en) die het weer over NL zullen bepalen. We zien dat terug in de berekeningen van GFS, Hirlam en Harmonie en in de KNMI Guidance vinden we "... bijzonder lastig om zelfs op deze korte termijn van de komende 12 uur harde uitspraken te doen over het precieze verloop van de wind". Over de oostelijke helft kunnen buien gepaard gaan met hagel en onweer, maar het grote aandachtspunt voor vandaag zijn dus de zware windstoten in deze maand van bomen in het blad, veel gasten op de campings en waterrecreatie. Over heel NL kunnen windstoten het Skywarn meldcriterium (90 km/u) halen, in de westelijke kustprovincies en wellicht ook het IJsselmeergebied zelfs waarden tot ruim over de 100 km/u voor de late ochtend en middag.
Het KNMI waarschuwt ("geel") over heel NL voor de windstoten en over het oosten voor onweer. Voor de westelijke kustprovincies staat een extreem weer waarschuwing ("oranje") uit. Estofex komt met een level-1 over (o.a.) alleen het uiterste NO maar hierbij moet worden opgemerkt dat Estofex windstoten van non-convectieve oorsprong buiten beschouwing laat."


KNMI Guidance 04:58 lt:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zondag 26 juli 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied ligt om 03 UTC met de kern boven de zuidelijke Noordzee nabij EHPG trekt oostwaarts, diept nog iets uit en trekt over ons land oostwaarts. Boven het noordoosten van het land ontstaat vanochtend een tweede kern en beweegt in noordoostwaartse richting naar de Duitse Bocht en uiteindelijk Denemarken, alwaar het in de avond aankomt. Ten westen van het lagedruksysteem is een back-bent occlusie aanwezig, die morgenmiddag van west naar oost over het land trekt. Met het wegtrekken van het laag komt een rug van het westen uit dichterbij, deze ligt zondagmiddag boven het noordoosten. Tot aan passage van de occlusie blijft de opbouw van de troposfeer onstabiel, vanmiddag en morgenochtend en -middag ook vanaf de grond, maar verder vooral vanaf hoogte. Een volgend frontaal systeem bereikt het zuidwesten van het land rond 18 UTC.
MODELBEOORDELING:
De verschillen in ontwikkeling van de diverse lagedrukkernen met daarbij nog eens de verschillende trekrichtingen maken het bijzonder lastig om zelfs op deze korte termijn van de komende 12 uur harde uitspraken te doen over het precieze verloop van de wind. Alle modellen laten huidige lagedrukkern nog iets uitdiepen en oostwaarts over ons land trekken. Hirlam trekt via Hoek van Holland richting de Achterhoek, ongeveer 80 km zuidelijker dan EC, welke het laag over de Noord-Holland naar de Kop van Overijssel. Harmonie laat het laag over het Waddengebied oostwaarts bewegen, dus nog eens 50 km noordelijker. In Hirlam en EC is het zwaarste windveld weggelegd voor de zuidwestkust en Zuid- en Midden-Nederland terwijl in Harmonie juist het noordelijk kustgebied en het IJsselmeergebied de volle laag geeft. Actuele waarnemingen op de geven op dit moment (03 UTC) nog geen duidelijke aanwijzing welk model het bij het rechte eind gaat hebben. Daarentegen laten alle modellen aan de west- en zuidflank van het laag een voor de zomer bijzonder krachtig windveld zien en ontlopen elkaar qua absolute waardes niet zo heel veel.

Aandachtspunten.

WIND:
Voor onzekerheden zie modelbeoordeling. Alle modellen geven een duidelijk signaal voor een 9 Bft en uitschieters tot ruim boven de 100 km/uur in de kustgebieden. De vraag is nu niet of er gebieden getroffen gaan worden door zeer zware windstoten, maar welke gebieden getroffen gaan worden. In de avond van het zuidwesten uit sterk afnemende wind. Zondagavond in de westelijke kustdistricten weer seinen voor 6 Bft.
BEWOLKING:
Op de back-bent occlusie stratiforme frontale bewolking met boven zee en aan de kust ook kans op stratus. In en ten oosten van de lagedrukkern is de lucht potentieel onstabiel met daardoor ook enkele Cb's, overdag is die kans voor het oosten van het land het grootst, daar kunnen ze zelfs nog vanaf de grond kunnen ontstaan. Toppen van de Cb's tot FL350, overdag tot FL300. In de avond en de nacht naar zondag brede opklaringen met ook enkele Sc-velden. Zondag overdag eerst perioden met zon en vorming van Cu-bewolking. In de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking op nadering van het volgende frontale systeem.
NEERSLAG:
In en ten oosten van de lagedrukkern heeft de neerslag een buiig karakter. Gezien de CAPE-waardes hoogstens om matig georganiseerde multicells. Onweer komt momenteel al voor nabij de lagedrukkern boven het noorden van ons land en het westen van België. De convectieve modus is ongewijzigd. De back-bent occlusie levert veelal stratiforme neerslag op. In de avond geleidelijk overal droog. Zondag overdag zien we nog een zwak neerslagsignaal a.g.v. een mogelijke TCu-bui die zich volgens de progtemps nog net kan ontwikkelen. In de avond volgt van het zuidwesten uit nieuwe frontale neerslag.
ZICHT:
In intensieve neerslag en matige tot slechte zichtcondities, daarbuiten meest goed. Overdag na passage van de occlusie (en neerslag) overal weer goede zichten. Zondag idem dito.
TEMPERATUUR:
Vandaag de hoogste temperaturen in de ochtend buiten de neerslag. Langs de oostgrens lokaal waardes tot tegen de 20 graden. In de neerslag en in de middag wanneer de NW-wind stevig doorwaait temperaturen rond 15 graden. In de nacht naar zondag Tn rond 10 graden, in de kustgebieden enkele graden hoger. Tx zondag overdag 19 a 20 graden.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 25/07/2015 04.58 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 25 jul 2015, 12:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Update op de FB-pagina per 10:14 lt:

Update: per 10:01 heeft het KNMI opgeschaald naar een weeralarm ("rood") voor Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Voor Utrecht en Brabant een extreem weer waarschuwing ("oranje"). Tekst op de KNMI site: "Vanaf het einde van de ochtend kunnen er in het zuidwestelijk kustgebied zeer zware windstoten voorkomen van 100-110 km/uur, vanaf het begin van de middag ook langs de Noord-Hollandse kust. In Noord-Brabant en Utrecht worden vanmiddag windstoten tot 100 km/uur verwacht.

Ook elders in het land kunnen vanmiddag zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer mogelijk tot 100 km/uur. Het krachtige windveld verplaatst zich van zuidwest naar noordoost over het land en verlaat pas in de avond het oostelijk Waddengebied."


Zojuist is ook een waarschuwing "oranje" afgegeven voor het IJsselmeergebied, Wadden en Friesland.

De "oogst" to nu toe:

Bijlage:
GMT_FXFX_1320.png
GMT_FXFX_1320.png [ 76.82 KiB | 7044 keer bekeken ]


Ik was vanmorgen te laat ,want had eigenlijk naar de noordkant van de Maasvlakte willen maar reisgewijs willen arriveren voordat het windvled op sterkte was. Te laat dus, maar zou er wel goed gestaan hebben... Nu nog met enige zorg verder afwachten, ook voor wat betreft het binnenland!

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 25 jul 2015, 22:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Nou, dat heeft al met al zwaarder uitgepakt dan menigeen zou hebben verwacht; het bleek de zwaarste julistorm sinds 1901 (begin metingen). Veel schade vooral in het uiterste westen en helaas ook een dode te betreuren te Wolfsheze (Gld) door een boom die op de auto viel (bij meerdere soortgelijke voorvallen gewonden). De uiteindelijke windstoten opbrengst:

Bijlage:
GMT_FXFX_2240.png
GMT_FXFX_2240.png [ 77.52 KiB | 7040 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling