Het is nu 20 apr 2019, 11:42

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 27 jul 2015, 09:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Spotterbericht op FB:

Spotterbericht 27-7-2015: in een wat najaarsachtige setting vandaag de nodige buien over heel NL. Door kustconvergentie en positie van lagedruk zullen de buien het zwaarst zijn over de westkust en het noorden met daar kans op veel neerslag en onweer. Het KNMI waarschuwt ("geel") voor onweer over de noordelijke helft.

KNMI Guidance:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot dinsdag 28 juli 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Britse Eilanden verplaatst zich langzaam oostwaarts naar het Noordzeegebied. De eerste kern ligt om 06 UTC boven het westen van de Noordzee en beweegt vandaag net noord van ons land langs via de Duitse Bocht naar de westkust van Denemarken, alwaar het vanavond en vannacht tot stilstand komt. Een bijbehorende occlusie boven het noordoosten van het land verlaat spoedig het land. De ingedraaide occlusie om het laag zelf beweegt vandaag over de noordelijke helft van het land oostwaarts. Op hoogte beweegt er met het laag een koudeput mee waardoor de atmosfeer vanochtend sterk destabiliseert. Een tweede kern van het lagedruksysteem bevindt zich om 06 UTC boven Ierland en beweegt al opvullend oostwaarts. De frontale delen van dit systeem beweegt in de nacht naar dinsdag ons land, later dinsdagochtend gevolgd door een trog. De rest van dinsdag bevinden we ons in een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen vertonen de diverse modellen hetzelfde beeld als zal de exacte positionering en timing van de beschreven systemen wat uiteen gaan lopen. Belangrijkste aandachtspunt gedurende deze verwachtingsperiode zijn de talrijke buien die met name in de kustprovincies lokaal veel neerslag kunnen gaan achterlaten. Het lijkt erop dat naast de dynamische forcering op hoogte de kustconvergentie en het relatief warme kustwater belangrijke rol gaan spelen. In Hirlam is de wind voor morgen in deze run duidelijk afgenomen t.o.v. de voorgaande run.

Aandachtspunten.

WIND:
Gedurende het grootste deel van de periode staan er seinen voor 6 Bft in de kustdistricten, vandaag zien we ook af en toe een 7 Bft verschijnen.
BEWOLKING:
Bij de occlusie boven het noordoosten veel stratus 500-1000 vt, Hirlam lijkt de hoeveelheid stratus enigszins te onderschatten. Ook bij de lagedrukkern veel lage stratus beneden de 500 vt. Van het westen uit door de destabilisatie een toenemende hoeveelheid convectieve bewolking, het eerst boven de Noordzee en de kustgebieden, overdag ook geleidelijk boven land. De progtemps laten Cb's toe met toppen tot FL300. In de nacht naar dinsdag beperkt de convectieve bewolking zich meest tot de kustprovincies. In het hele noorden van het land in de nacht naar dinsdag ook frontale bewolking van de restanten van het tweede laag, daarbij waarschijnlijk ook stratus. Dinsdag overdag komt de convectieve bewolking weer verder landinwaarts, mede geholpen door de trog. Dinsdag is zien we een duidelijk verschil tussen noorden en zuid. In het zuiden wordt de onstabiliteit duidelijk onderdrukt doordat de bovenluchten daar warmer worden, het noorden bevindt zich het dichts bij de koude bovenluchten van de lagedrukgebieden waardoor daar de onstabiliteitsdiepte weinig verandert.
NEERSLAG:
Aanvankelijk in het noordoosten bij de wegtrekkende occlusie nog lichte regen of motregen. Elders aanvankelijk droog, maar van het westen uit steeds meer buien, het eerst boven de Noordzee en langs de kust, overdag ook verder landinwaarts. A.g.v. kustconvergentie lijken de buien zich in de ochtend boven het westen te clusteren, lokaal zijn hierdoor grote neerslaghoeveelheden mogelijk, 20-30 mm zou zomaar kunnen. Overdag een duidelijk en sterk convectief signaal. Met een CAPE van 200-400, overdag in het noorden 400-700 J/kg en een shear (0-6) van 20-25 kn zullen dit veelal multicells zijn, vooral in de kustprovincies dus geclusterd. Vooral in het noorden en noordoosten is er kans op onweer, dit signaal is zowel in Harmonie als KOUW zichtbaar. Harmonie concentreert de onweerskans vooral vanmiddag in het noordoosten van het land, KOUW laat een 60-95% kans zien voor de hele noordelijke helft van het land. Langs de kust blijft de buienkans ook 's nachts bestaan, vooral in het noorden van het land. Dinsdag overdag ook landinwaarts weer buien, met vooral in de noordelijke helft van het land, het zuiden lijkt door de warmere bovenluchten duidelijk minder buien te krijgen.
ZICHT:
Actueel in het noordoosten in de frontale neerslag matige, lokaal slechte zichtcondities. Gedurende de rest van de periode buiten de buien om goede zichten. In de buien matige tot slechte condities, al naar gelang de intensiteit van de buien.
TEMPERATUUR:
vandaag Tx rond 18 graden, in het zuiden lokaal misschien nog 20 graden. In de nacht naar dinsdag Tn van 13 graden in het zuidoosten van het land tot 16 graden langs de kust. Dinsdag overdag Tx 17 a 18 graden.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 27/07/2015 06.18 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling