Het is nu 17 dec 2018, 21:11

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 14:15 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
GFS en harmonie zitten inmiddels aardig op één lijn met eerst passage van een squall line (ZW-Benelux richting Noordzee) en later nog geïsoleerde buien verder oostelijk. Hirlam en EC laten de vroege buienlijn vooralsnog weg en zitten alleen op een onweerskans gedurende de nacht, WRF wil zelfs nog van helemaal niets weten bij ons.
Om voor een convectieve situatie even het scenario GFS/Harmonie aan te houden: in dat geval multicell, mogelijk lokaal even supercell bij initiatie (België/Frankrijk), kans op hagel en rond de eventuele buienlijn (zeer) zware windstoten. Voor de nacht worden elevated cellen berekend met nog altijd ca 1000 ML Cape en schering ruim 30 kts, vrij hoge basis (droge luchtlaag onderin) en dat zal dan mogelijk leiden tot CG-onweer. Vrijdag overdag blijft er nog altijd CAPE aanwezig en dan vooral over het oosten single cell / multicell.

Vanwege de onzekerheid over alle weermodellen gezien, volgt er uiterlijk morgenochtend een nieuwe update.

(Wouter v Bernebeek, 12 augustus)


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 12 aug 2015, 20:45 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
Nieuwste runs zien er ook goed uit!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 05:37 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
Nieuwe (uitgebreide) verwachting w.b. de onweerskansen voor vanavond, vannacht en morgen overdag!

Een actief lagedrukgebied nabij Engeland verplaatst heel langzaam noordwaarts, om vrijdagmiddag de Noordzee op te trekken. Langs de oostzijde van deze depressie ontstaan in de warme lucht meerdere thermische storingen (vores), die West-Europa dezer dagen passeren en de buiigheid regelmatig laten opleven. De eerste buienstoring bereikt vanavond rond 18UTC het zuidwesten van ons land en trekt komende nacht over.

Vandaag is het eerst tamelijk zonnig (na verdwijnen van eventuele buienrestanten) en zomers warm met maxima rond 28 graden, in het zuiden zijn lokaal zelfs dertigers mogelijk. In de loop van vanmiddag ontwikkelt zich boven Noord-Frankrijk waarschijnlijk een zone met opgelijnde onweersbuien, die met ongeveer 60 km/uur noordwaarts trekt en een licht ZO-NW afwijkende koers aanhoudt (de bovenstroming is veelal zuidoostelijk). CAPE ligt hoog met waarden tussen 2000 en 2500 J/kg, schering is vooral in de onderste kilometers sterk met ca 30 kts op 0-3 km, convectietype is multicell / squall-line. Op de eventuele buienlijn mogelijk zware tot zeer zware windstoten tussen 70 en 100 km/uur. In België en Noord-Frankrijk zou zich bij initiatie aanvankelijk ook een enkele supercell kunnen ontwikkelen, in dat geval kan zo'n bui ook grote hagel opleveren. Vooral het zuidwesten van Nederland en de westelijke helft van België moet rekening houden met deze onweersbuien vanaf de namiddag, al valt een enkele geïsoleerde onweersbui aan de warme oostkant ook niet uit te sluiten. Onzeker is nog hoe ver de neerslag op het eerste front uiteindelijk oostwaarts reikt, dit zal nowcasting moeten uitwijzen.
Vanavond trekt de buienlijn noordwaarts over het westen en zal daarbij in activiteit afnemen, maar het is de vraag of deze cellen helemaal zullen verdwijnen: indien de vore erin slaagt een goed georganiseerd geheel te vormen dan zouden onweersbuien veel langer kunnen standhouden. Aan de oostzijde van het front kunnen zich bovendien snel nieuwe cellen ontwikkelen in de outflow van oude buien en komende nacht ook onder invloed van een windmaximum op enige hoogte, eerst over Zuid- en Midden-Nederland en later mogelijk ook over het oosten (GFS/Harmonie). Dit zijn dan elevated cellen vanaf ongeveer 8000 vt, evenwel met kans op hagel, windstoten en soms veel bliksem. ML CAPE blijft de gehele nacht rond of iets boven 1000 J/kg steken.

Vrijdagochtend moeten de laatste buien en wolkenrestanten snel naar Duitsland wegtrekken, waarna de zon doorbreekt en het buiten weer snel opwarmt. Warmste bovenlucht (T850 = 15-16 graden) bevindt zich boven het oosten en noordoosten, daar dus ook de hoogste temperaturen van maximaal 27-29 graden. Elders blijft het bij een graad of 25. Het gaat erg broeierig aanvoelen door een toenemende vochtigheid en 's middags ontstaan verspreid over het land opnieuw regen- en onweersbuien. CAPE ligt nog altijd rond 2000 J/kg en de schering is mager met 20 kts, convectietype single cell / multicell. Buien kunnen fors doorgroeien (toppen tot mogelijk 13 km) en lang boven dezelfde gebieden blijven hangen, wat lokaal enorme hoeveelheden neerslag kan opleveren (plaatselijk >50 mm). Kans op wateroverlast en hagel, lokale verschillen zijn wel groot. Vrijdagavond geleidelijk afnemende buiigheid.


Bijlagen:
Onweer1381.png
Onweer1381.png [ 32.54 KiB | 9045 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 13 aug 2015, 09:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Wouter schreef:
Nieuwe (uitgebreide) verwachting w.b. de onweerskansen voor vanavond, vannacht en morgen overdag!


Dank voor jouw bijdrage(n) Wouter! Heb zonet WRF/GFS/Hirlam/Harmonie en KNMI zitten doornemen en we kunnen (eindelijk) weer eens een onweersituatie over NL tegemoet zien - wel uitgerekend op mijn eerste 2 werkdagen na de vakantie... :?

Maar er zijn inderdaad ook onzekerheden, ik heb er dit spotterbericht voor FB van gemaakt:

Spotterbericht 13/14-8-2015: Vanavond/vannacht vanuit het ZW onweersbuien met in eerste instantie het focus op zuid-, west- en midden-NL. Onzekerheden zijn hoe vitaal de buien eerder ten zuiden van NL gevormd, dan nog zijn en of vorming van nieuwe cellen slaagt (dit zullen dan buien met een hoge wolkenbasis zijn). Als het allemaal lukt dan zijn de aandachtspunten onweer, hagel, windstoten en mogelijk veel neerslag - vooral de laatste twee kunnen de Skywarnmeldcriteria halen.
Het KNMI waarschuwt ("geel") over NL m.u.z. het NO, Estofex tekent een level-2 over o.a. de genoemde gebieden "for severe wind gusts and to a lesser extent large hail and tornadoes", waarbij de laatste twee zaken vooral bedoeld zijn voor die buien die eerder over Frankrijk ontstaan.
Ook morgen overdag onweerkansen waarvoor morgenvroeg een update zal worden geplaatst.


KNMI Guidance van vanmorgen 05:32:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot vrijdag 14 augustus 2015 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven Bretagne met enkele thermische vores boven West-Frankrijk koerst richting Oost-Engeland. De thermische vores bereiken komende avond het zuidwesten en liggen vrijdagmiddag boven het noordoosten. Met het opdringen van het laag vindt warmteadvectie plaats. Op hoogte passeert overdag een vlakke rug, na passage neemt van het zuiden uit DPVA licht toe als gevolg van schering.
MODELBEOORDELING:
Harmonie berekent verreweg de meest actieve buien, die vanavond en de komende nacht over het land trekken. EC begon steeds meer op Harmonie te lijken maar heeft de neerslaghoeveelheden in de laatste run weer fors afgebouwd. Ook Hirlam blijft veel droger. Buien die actueel bij Bretagne en Normandie zitten, worden aardig weergegeven in de modellen, alleen EC loopt iets achter. De Harmoniebuien van komende avond ontstaan in de middag boven Frankrijk a.g.v. dagelijkse gang en dan is het de vraag of de organisatiegraad voldoende is om de buien onze landsgrenzen te laten bereiken.

Aandachtspunten.

WIND:
Vannacht en vooral in de nacht naar vrijdag een nachtelijk windmaximum. In het noordoosten 35-40 kn op geringe hoogte. Harmonie komt uiteraard met de zwaarste windstoten bij de buien. Het meest waarschijnlijke proces hierbij is water loading a.g.v. een grote hoeveelheid precipitable water in de kolom (lokaal meer dan 50 mm). Daarnaast is er aanvankelijk ook een vrij diepe droge laag aanwezig onder de buien, waardoor verdamping eerst nog een extra zet kan geven. Overdag 6 Bft in het Waddengebied en vrijdag 7-8 Bft in Vikingbank en Vissersbank.
BEWOLKING:
Meest middelbare en hoge bewolking boven het noorden, van het zuiden uit langzaam opklarend. Vannacht en in de ochtend wel kans op enkele wolkenvelden en buienrestanten die nog aanwezig zijn boven Frankrijk. Bij het " oude" frontvlak boven het zuidoosten van het land komt hier en daar nog Stratus voor. In de middag kunnen boven Frankrijk Cb's ontwikkelen vanaf de grond (dagelijkse gang, convergentie) met een basis van circa 4000 voet (progtemp Lille). Toppen FL400. Naarmate deze buien noordelijker komen lijken ze in te zakken. Progtemps boven Nederland, Vlissingen, laten geen Cb's vanaf de grond toe. Ook vanwege de timing. Cb's kunnen dan alleen vanaf hoogte ontwikkelen en dan is het de vraag of er voldoende triggermechanismes aanwezig zijn. Outflow van andere buien en het nachtelijk windmaximum zijn voorhanden. Het verschil is dat de basis dan veel hoger ligt. Vrijdag overdag kunnen Cb's vrijwel alleen vanaf hoogte tot ontwikkeling komen, vanwege de aanwezigheid van warmte op geringe hoogte.
NEERSLAG:
Komende ochtend in het zuidwesten kans op een enkele bui. Onweer is niet uitgesloten, KOUW/INDECS geven dat ook aan. Voorlopig achten we die kans te klein om nu voor te waarschuwen. Komende avond van het zuidwesten en zuiden uit toenemende kans op onweersbuien. Schering gering, met name bij buien die op de een of de andere manier vanaf hoogte ontstaan. muCAPE 1000+ J/kg, vrijdag overdag in de vore zelfs 2000+ J/kg. De convectieve modus is multicel en/of pulse storm.
ZICHT:
Goed, in het zuidoosten, nabij het "oude" front, matig tot slecht. Later bij onweersbuien matige tot slechte zichten.
TEMPERATUUR:
Overdag op veel plaatsen 25+ en in het zuidoosten en zuiden rond 31 graden. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag bevinden we ons nog steeds in de warme en vochtige lucht, maar tropische waardes worden dan net niet meer gehaald.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 13/08/2015 05.32 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 14 aug 2015, 00:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Mooie chase gehad van 17:10 tot 23:15. Beetje bizar, bij thuiskomst geheel droog na 7 kwartier door zware neerslag rijden, en bovendien 22.3°C. De nachttemperaturen zijn / blijven hoog.

Verder apart: veel weerlicht vanuit richtingen van ZZO tot N. heb twee meldingen van (zeer) zware neerslag afgegeven. Shelf Hansweert Zld.:

Bijlage:
15081300_6025lr4900.jpg
15081300_6025lr4900.jpg [ 212.09 KiB | 9037 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 14 aug 2015, 11:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Spotterbericht voor vandaag 14-8-2015: in de loop van de middag en op de avond vorming van onweersbuien over m.n. de oostelijke helft van NL voor het bijna "glazen" koufront uit. Als gisteren is onzeker of buien vanaf de grond kunnen ontstaan dus zal het waarschijnlijk gaan om buien met een hoge basis. Ook weer kans op veel neerslag erbij. Verder is de vraag of de trogpassage vannacht verdere buien zal opleveren.
Het KNMI waarschuwt ("geel") voor onweer over de oostelijke helft. (HSt)


KNMI Guidance 12:15 lt:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zaterdag 15 augustus 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een thermisch laag boven East Anglia trekt langs de Britse oostkust noordwaarts. Bijbehorende vore boven het noorden van het land trekt langzaam verder noordwaarts en verlaat in de avond het noordoosten. Een inactief koufront ligt tegen het zuidwesten en loopt golvend naar het noordoosten, waar het aan het begin van de nacht het land verlaat. Het koufront wordt gevolgd door een occlusie, gelegen in een trog. Aan het einde van de nacht ligt deze boven het zuidwesten. De trog diept uit naar een apart laag en dit laag ligt morgenmiddag ten zuidoosten van het aandachtsgebied. De occlusie ligt dan vanuit het eerder genoemde laag naar dit laag. Aan de westflank hiervan ligt een hoogtetrog, maar deze wordt steeds zwakker.
MODELBEOORDELING:
Verschillen in de neerslag berekening tussen de modellen zijn groot, zowel wat betreft locatie als hoeveelheden. Ook de timing van de occlusie morgen zitten verschillen. Duidelijk weer een situatie zuidelijke aanvoer) waarmee modellen moeite hebben. Wat betreft de verwachting: ruwweg vanmiddag en vanavond een (onweers)bui. De actieve buien de Harmonie berekent voor vannacht voorlopig even als extra aandachtspunt. (HiRLAM legt deze buien ver in Duitsland). Progtemps geven vannacht een indicatie dat de atmosfeer opbouw iets onstabieler worden, maar er is nog wel een trigger nodig, omdat de buien niet vanaf de grond ontstaan. Deze trigger is (nog) niet duidelijk aanwezig, of het moest een zwakke 500 hPa trog zijn die in de opwaartse kant van de grote 500 hPa trog ligt. (Er zijn in het MWS te weinig Harmonie-parameters om dit verder uit te zoeken.) Toch maar de periode voor code geel wat langer gemaakt.

Aandachtspunten.

WIND:
7-8 Bft in Fladengronden.
BEWOLKING:
Sc/Cu-bewolking. Lokaal nog St. In de middag mogelijk weer vorming van Cu en Cb's. Als dat gebeurt, dan wederom Cb's met toppen FL400. Het is de vraag of er bij het koufront zelf nog significante bewolking aanwezig is. Bij de occlusie, zeker boven zee, veel stratus. Boven land stijgend naar Sc. Ook nabij het noordwaarts lopende laagje kan boven de westgrens van de Noordzee-FIR St voorkomen.
NEERSLAG:
De vraag is waar en hoeveel buien er ontstaan. Is lastig aan te geven. Schering is gering. muCAPE loopt op naar waardes tussen de 1000 en 2000 J/kg. Ook overdag is de CAPE nog hoog, nu zelfs ook de SB-CAPE. Meest waarschijnlijke convectieve modus is multicell en/of pulse storm.
ZICHT:
Goed. In buien matig tot slecht. Vannacht bij opklaringen Br.
TEMPERATUUR:
22 graden aan zee tot 26 in het oosten. Komende nacht rond 17 en morgen rond 20 graden.

Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 14/08/2015 12.15 uur LT.


Weerkaartje voor 12 UTC:

Bijlage:
PL1412_large.gif
PL1412_large.gif [ 47.2 KiB | 9029 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling