Het is nu 23 jan 2019, 17:36

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 25 aug 2015, 18:47 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
Een koufront ligt vrijwel stil over Groot-Brittannië met aan de oostzijde aanvoer van warme en vochtige lucht. Woensdagmiddag ontstaat in de warme lucht boven NW-Frankrijk een actieve golf (thermische storing), die in de avond van zuidwest naar noordoost langs de westkust trekt. Mede onder invloed van een hoogtetrog en scherpe uitgang van de jet, kunnen er potentieel lokaal heel zware buien tot ontwikkeling komen.

Woensdag overdag schijnt de zon en warmt het snel op naar 23 graden op de Wadden tot 27 graden in het oosten. Er staat niet veel wind en met een toenemende luchtvochtigheid gaat het vrijwel overal broeierig aanvoelen. Op nadering van de golf, met aan de voorzijde een thermische vore, neemt de onstabiliteit vanaf de namiddag verder toe: CAPE stijgt dan naar ruim 1000 J/kg, overlappend met minstens 50 kts 0-6 km shear en een SRH van 200-300 m2/s2. Dit levert waarschijnlijk een georganiseerd (lineair) onweerscomplex op, waarbij het zwaartepunt over de noordwestelijke helft van het land komt te liggen. Vanwege de sterke windtoename op enige hoogte, moet er tijdens onweersbuien vooral rekening gehouden met zware tot zeer zware windstoten vanaf 80 km/uur en meer. Enkele modellen geven indicatief zelfs snelheden van 100-120 km/uur op de vore in het noordwesten. Met name in geval van downburst (valwinden) zijn dergelijke snelheden niet uitgesloten. Verder kans op hagel veel bliksem, mogelijk >200 ontladingen per 5 min (Harmonie). Indien voor de vore uit een geïsoleerde bui ontstaat, kan deze uitgroeien tot het type supercell met wellicht een enkel hoosverschijnsel en/of grotere hagel. Afgelopen maandag hebben we al gezien hoe zwaar dat plaatselijk kan uitpakken. Het is nog onzeker hoe oostelijk de onweersbuien woensdagavond laat uiteindelijk weten te komen, aangezien de dynamische parameters daar wat afnemen. Een kleine verschuiving of goede organisatie kan dit soort buien evenwel lang in standhouden.


Bijlagen:
Onweer2683.png
Onweer2683.png [ 123.62 KiB | 5046 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 26 aug 2015, 12:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Zojuist geplaatste spotteralert op FB en site:

Spotterbericht voor vandaag 26-8-2015: we kunnen opnieuw een dag met mogelijke extreme weersverschijnselen tegemoet zien. Op nadering van een koufront krijgen we (vanaf de namiddag en eerst in het ZW) te maken met naar verwachting tot een lijn georganiseerde pittige onweersbuien met kans op zware windstoten en hagel die vervolgens NO-waarts trekt. De onstabiliteit is hooguit matig maar de windschering en forcering zijn gunstig (zelfs ruime waarden voor "bulk" en low level schering). De meeste modellen en beschouwingen zijn het erover eens dat e.e.a. vooral over de NW-helft van NL zal spelen met als uitzondering GFS die het allemaal net wat meer oostelijk laat komen waarbij alleen het echte ZO buiten beschouwing blijft.
Bijzondere aandacht moet zijn voor de (kleinere) kans dat voor het koufront uit vrijstaande buien vanaf grondniveau zouden ontstaan - dan is een enkele potente supercell met bijbehorende verschijnselen zeer wel mogelijk gezien het nog gunstigere windprofiel.
Samenvattend: voor vooral de NW-helft en wellicht midden-NL kans op onweer, hagel en windstoten waarbij de laatste twee de Skywarn meldcriteria kunnen halen. Opnieuw is een windhoos mogelijk.
Het KNMI waarschuwt ("geel") voor onweer met hagel en windstoten over heel NL m.u.z. van Limburg. Estofex legt een level-1 over (o.a.) een groot deel van NL "for severe wind gusts and tornadoes".


Laatste KNMI Guidance 12:41 lt:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot donderdag 27 augustus 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 08 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hoog boven centraal Europa en een laag tussen IJsland en Schotland wordt met een zuid- tot zuidwestelijke stroming warme lucht aangevoerd. In de tweede helft van vanmiddag bereikt het polaire front het noordwesten van de FIR, maar vertraagt door een volgende golf. Momenteel ligt deze golf boven het zuidoosten van Engeland en trekt vanavond net ten noordwesten van ons land NO-waarts. Met name nabij deze golf en net ten oosten hiervan kan de convectie actief worden wanneer in de onderste niveaus met een low level jet nog steeds vochtige en warme lucht wordt aangevoerd, terwijl op enige hoogte de koudere lucht al binnenstroomt. Het koufront trekt later vanavond en vannacht over het land oostwaarts, maar blijft boven het westen van Duitsland en het noorden van Frankrijk slepen. Morgen komt dit front als warmtefront weer heel langzaam vanuit Frankrijk naar het noorden opdringen, maar het eigenlijke front bereikt Nederland dan nog niet.
MODELBEOORDELING:
Ten aanzien van de buien vanavond tekent zich nu steeds duidelijker het beeld af dat het zwaartepunt in het westen binnenkomt en verplaatst naar het noordwesten en noorden. Wel zien we dat met name EC en Hirlam vanmiddag vanaf de grond nog een enkele bui toelaten, maar die lijken nog niet al te veel voor te stellen. Meeste overlap van schering en CAPE lijkt boven het noordwesten van het land plaats te vinden en daar verwachten we ook de best georganiseerde convectie. Donderdag nog onzekerheid over het weerbeeld, vanwege het golvende front ten zuiden van ons. We gaan uit van regen in het zuidoosten en buiige regen door inzaaiing elders.

Aandachtspunten.

WIND:
Belangrijkste aandachtspunt zijn de mogelijke windstoten die vanavond bij de buien kunnen optreden die aan de warme zijde van de frontale golf gaan ontstaan. Harmonie komt zeer lokaal met uitschieters tot ca. 90 km/uur boven het noordwesten en noorden van het land. Gezien de hoge windsnelheden op geringe hoogte en de forse neerslagintensiteiten zijn uitwisseling van impuls en water loading de factoren die aan de windstoten bijdragen.
BEWOLKING:
Vandaag met name in het westen en noordwesten middelbare en hoge bewolking, in de zuidoostelijke helft van het land is er meer ruimte voor de zon. Op en vlak voor het naderende koufront ontstaan er waarschijnlijk enkele Cb's die in de avond met name over de noordwestelijke helft van het land trekken. De toppen van de Cb's kunnen richting de FL350-400 gaan. Donderdag bevinden we onder de frontale kap, die het dikst is in het zuidoosten. Basis ligt dat wel hoog, voornamelijk middelbare bewolking met daaronder mogelijk Sc.
NEERSLAG:
Naarmate het front later in de middag dichterbij ons land komt zien we aan de voorzijde van het front boven zee stevige regen- en onweersbuien ontstaan (warmte-advectie onderin en al kou-advectie daarboven). Vanaf de grond lijkt het dus allemaal net niet te lukken, althans niet de diepe convectie. Met een CAPE van zeer lokaal 1000 J/kg en een effectieve windschering van mogelijk ca. 40-50 kn kunnen zich goed georganiseerde multicells of mogelijk een squall line ontwikkelen in het westen en noorden. Als er toch vanaf de grond convectie ontstaat, is een supercel mogelijk. Harmonie komt de laatste runs lager uit met zijn ontladingen, maar geeft nog steeds een veel sterker signaal dan KOUW/INDECS. Het signaal is echter nog steeds fors.
ZICHT:
Buiten neerslag meest goede zichten, maar in neerslag matig en soms slecht.
TEMPERATUUR:
Vandaag Tx van 22 graden in het noordwesten tot lokaal 27 graden in het zuidoosten van het land. Komende nacht 15 C en maxima rond 18 graden

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 26/08/2015 12.41 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling