Het is nu 23 mei 2019, 10:35

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 29 aug 2015, 13:53 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
Onder invloed van meerdere thermische storingen boven Frankrijk, hebben we de komende dagen te maken met een zeer warme en vochtige zuidenwind. Een warmtefront trekt komende nacht vanuit het zuiden over met wat regen, na passage hiervan stroomt subtropische lucht ons land binnen en loopt de temperatuur weer geleidelijk op. Temperatuur op 850 hPa stijgt dan naar ca 18 graden (ThetaE van 55-60, ThetaW rond 19 graden). De onstabiliteit neemt vlak achter het warmtefront flink toe: CAPE gaat later in de nacht naar 1000-1500 J/kg, mogelijk in het zuiden nog wat hoger, schering blijft daarbij vanaf de grond bekeken 50-60 kts. Omdat ontwikkeling vanaf de grond echter onwaarschijnlijk is (in dát geval supercell), blijft er op 2-6 km ongeveer 30 kts effectieve schering over. Convectietype is dan multicell en met een goede organisatiegraad (SRH >300 m2/s2) eventueel squall-line / bow echo. Bij onweersbuien is er kans op een hoge bliksemfrequentie, hagel en veel neerslag in korte tijd, plaatselijk kan 20-40 mm vallen. Het risico op zware windstoten lijkt kleiner, omdat de meeste buien op middelbaar niveau ontstaan. Mocht er toch ergens een supercell tot ontwikkeling komen, dan is daarbij grotere hagel en een enkele hoosverschijnsel mogelijk.

De buien vinden plaats tussen grofweg 02.00 uur vannacht en 08.00 uur morgenochtend en met het zwaartepunt waarschijnlijk over een brede strook van zuidwest naar noordoost, over Midden-Nederland. Het (uiterste) noordwesten en zuidoosten lijken gespaard te blijven.

Zondag overdag breekt de zon flink door en bevinden we ons in zeer warme lucht. Middagtemperatuur loopt op naar ongeveer 22 graden op de Waddeneilanden (indien wolkenvelden) tot liefst 32 graden in het zuiden en zuidoosten. Het zal behoorlijk broeierig gaan aanvoelen. De CAPE ligt 's middags liefst rond 3000 J/kg op de warmste plaatsen, maar vanwege een sterke inversie op enige hoogte blijft buienontwikkeling waarschijnlijk overal uit. Pas vanaf de late avond kunnen zich opnieuw onweersbuien aandienen in het zuidwesten en westen van het land. Daarover later meer.


Bijlagen:
Onweer3080.png
Onweer3080.png [ 30.43 KiB | 12371 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 29 aug 2015, 19:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Dank Wouter voor weer een duidelijke en goed onderbouwde tekst!

:? De KNMI Guidance wordt per uitgifte steeds terughoudender, waarschijnlijk door het ontbreken als genoemd van (een) duidelijke trigger(s). Toch ga ik uit van duidelijke onweerkansen voor komende nacht. Eerst maar eens de Guidance tekst van 17:17:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zondag 30 augustus 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog boven Polen heeft een ONO-WZW georiënteerde uitloper tot boven het noordelijk deel van de FIR. Deze uitloper trekt langzaam noordwaarts en zondagavond verdwenen uit de FIR. Tegelijkertijd koerst een laag boven Spanje noordoostwaarts. Hier vooruit krijgen Frankrijk, België en Nederland te maken met een langgerekte vore. Op maandag ligt het laag boven Nederland, op weg richting Duitsland. In de vore ligt het polaire front met aan de zuidzijde zeer vochtige lucht met dauwpunten van 20+. Het polaire (grond)front lijkt in Hirlam niet noordelijker te komen dan van ZW- naar O-Nederland. Maandagmiddag beweegt het front langzaam oostwaarts als koufront. Op hoogte vindt forse WA plaats in een sterke zuidwestelijke stroming (front ligt nagenoeg evenwijdig), waardoor convectie vanaf de grond niet mogelijk zal zijn. Duidelijke hoogteforceringen zijn er verder eigenlijk niet, op convergentie, een zwak windmaximum en vooral in de nacht naar maandag outflow vanuit eerder ontstane buiencomplexen na.
MODELBEOORDELING:
Positie polaire front en de convectie nabij en ten zuiden ervan zijn onzeker. Regionalisatie en timing van onweersbuien zijn daarom listig. Ook de verwachting t.a.v. zon/bewolking is op deze termijn voor morgen nog geen uitgemaakte zaak.

Aandachtspunten.

WIND:
Harmonie berekent bij enkele buiencomplexen zware windstoten. Voornaamste mechanisme hiervan is water loading.
BEWOLKING:
Nabij het front met name boven zee kans op stratus. Verder ook velden Sc en vooral ten zuiden ervan Cb's met een hoge basis en toppen FL320.
NEERSLAG:
Aan de noordzijde wat regen uit een hoge basis, zal voor een groot deel verdampen. Later vanavond en vannacht kans op een onweersbui. Ontstaat vanaf middelbaar niveau en daarom is effectieve schering relatief gering (20-30 kn). Dat gecombineerd met Capewaardes van rond de 1000 J/kg levert dat waarschijnlijk multicells op. Zondagochtend trekken de buien weg, maar we zien in Hirlam dat ook in de middag nog neerslagsignalen gegeven worden. Zondagavond en maandagnacht opnieuw kans op enkele onweersbuien. CAPE-waardes liggen dan hoger, zo rond de 2000 J/kg. Verder is er sprake van voornamelijk snelheidsschering die bovendien niet overdreven sterk is, ca 20 kn. Organisatiegraad: multicells. INDECS laat de onweerskansen gedurende de verwachtingsperiode steeds verder toenemen. Tot 21Z zijn de KOUW-kansen erg klein. De PW is overigens weer hoog, met veelal 40+ mm en lokaal 50+ mm. Gezien de situatie mag ook verondersteld worden dat er lokaal weer veel regen valt.
ZICHT:
Goede zichten, in een bui matig tot slecht. In de nacht naar maandag toenemende mistkansen vooral daar waar buien overgetrokken zijn. In vore is weinig wind en de RV is hoog.
TEMPERATUUR:
Komende nacht kan de temperatuur voor het warmtefront nog net onder de 15 graden komen. Zondag overdag zien we enige verschillen, met name wat betreft de Tx voor het noordwesten en noorden, afhankelijk van de hoeveelheid frontale bewolking die daar wel (EC) of niet (Hirlam en vooral Harmonie) aanwezig blijft. Het zuidoosten wordt tropisch warm.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 29/08/2015 17.17 uur LT.


Spotterbericht voor de FB-pagina:

Spotterbericht voor 30-8-2015: Na passage van een warmtefront stroomt warme en vochtige lucht toe die vanaf middelhoog niveau onstabiel van opbouw is. In een verder tamelijk onzekere verwachting kunnen we stellen dat er vannacht en in de vroege zondagochtend onweersbuien over NL trekken waarbij het ZO en (uiterste) NW buiten schot blijven. Mogelijk clusteren de buien tot een meer omvangrijk complex ("MCS"). Windstoten en veel neerslag zijn de voornaamste aandachtspunten. Voor de zondagavond zijn de onweerskansen meer uitgesproken, hiervoor zal in de loop van zondag een update worden geplaatst.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 30 aug 2015, 10:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Voor vandaag alvast de Guidance van 05:24 lt:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot maandag 31 augustus 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog boven Polen heeft een uitloper tot boven het noordelijk deel van de EHAA FIR. Deze uitloper trekt langzaam noordwaarts en is zondagavond verdwenen uit de FIR. Tegelijkertijd koerst een laag boven Spanje noordoostwaarts. Hier vooruit krijgen Frankrijk, België en Nederland te maken met een langgerekte vore. Op maandag ligt het laag boven Nederland, op weg richting Duitsland. In de vore ligt het polaire front met aan de zuidzijde zeer vochtige lucht met dauwpunten van 20+. Het polaire (grond)front lijkt in Hirlam niet noordelijker te komen dan van ZW- naar O-Nederland. Maandagmiddag beweegt het front langzaam oostwaarts als koufront. Op hoogte vindt forse WA plaats in een sterke zuidwestelijke stroming (front ligt nagenoeg evenwijdig), waardoor convectie vanaf de grond niet mogelijk zal zijn. Duidelijke hoogteforceringen zijn er verder eigenlijk niet, op convergentie, een zwak windmaximum en vooral in de nacht naar maandag outflow vanuit eerder ontstane buiencomplexen na.
MODELBEOORDELING:
Positie polaire front en de convectie nabij en ten zuiden ervan zijn onzeker. Regionalisatie en timing van onweersbuien is daarom lastig. Ook de verwachting t.a.v. zon/bewolking/temperatuur is op deze termijn voor vandaag en morgen nog geen uitgemaakte zaak. Actueel een bui nabij Zeeuws Vlaanderen, Positie het best weergegeven door Hirlam, intensiteit het beste in Harmonie. Een complex om middels nowcasting te volgen!

Aandachtspunten.

WIND:
Harmonie berekent bij enkele buiencomplexen zware windstoten. Voornaamste mechanisme hiervan is water loading. Voorlopig houden we 30-35 kn aan.
BEWOLKING:
Nabij het front met name boven zee kans op stratus. Verder ook velden Sc en vooral ten zuiden ervan Cb's met een hoge basis en toppen FL350.
NEERSLAG:
Aan de noordzijde wat regen vanuit een hoge basis, zal voor een groot deel verdampen. Eerst enkele onweersbuien. Ontstaat vanaf middelbaar niveau en daarom is effectieve schering relatief gering (20-30 kn). Dat gecombineerd met Capewaardes van rond de 1000 J/kg levert dat waarschijnlijk multicells op. Vanochtend trekken de buien weg, maar we zien in Hirlam dat ook in de middag nog neerslagsignalen gegeven worden. Vanavond en maandagnacht opnieuw kans op enkele onweersbuien. CAPE-waardes liggen dan hoger, zo rond de 2000 J/kg. Verder is er sprake van voornamelijk snelheidsschering die bovendien niet overdreven sterk is, ca 20 kn. Organisatiegraad: multicells. INDECS laat de onweerskansen gedurende de verwachtingsperiode zien tussen 50 en 80%. KOUW-kansen komende nacht 60-70%. De PW is overigens weer hoog, met veelal 40+ mm en lokaal 50+ mm. Gezien de situatie mag ook verondersteld worden dat er lokaal weer veel regen valt.
ZICHT:
Goede zichten, in een bui matig tot slecht. In de nacht naar maandag toenemende mistkansen vooral daar waar buien overgetrokken zijn. In vore is weinig wind en de RV is hoog.
TEMPERATUUR:
Komende nacht kan de temperatuur voor het warmtefront nog net onder de 15 graden komen. Zondag overdag zien we enige verschillen, met name wat betreft de Tx voor het noordwesten en noorden, afhankelijk van de hoeveelheid frontale bewolking die daar wel (EC) of niet (Hirlam en vooral Harmonie) aanwezig blijft. Het zuidoosten wordt tropisch warm.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 30/08/2015 05.24 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 30 aug 2015, 18:29 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
UPDATE onweer 31 aug:
Afgelopen nacht zijn er in een strook van Zeeland richting Gelderland zware onweersbuien gevallen. Veel blikseminslagen, lokaal hagel van 3-4 cm doorsnede en zware windstoten (Zeeland) hebben lokaal voor schade gezorgd. Veel meer overlast en schade is in Vlaanderen veroorzaakt, waar de onweersbuien zijn ontstaan en dan doorgaans het meest heftig kunnen uitpakken. Voorlopig zijn we nog niet van de vochtig warme lucht af.

Een thermisch laag ligt nog steeds boven Noord-Frankrijk met uitlopers over de Benelux en passeert pas maandagmiddag zelf onze omgeving. Eén van de uitlopers, een thermische vore, komt vannacht over het midden en westen van ons land te liggen. Dit gaat opnieuw onweersbuien opleveren: CAPE ligt vannacht opvallend hoog (ruim 2000 J/kg), schering bedraagt ongeveer 25 kts op 2-6 km en ruim 40 kts op 0-6 km. Buien zullen waarschijnlijk niet vanaf de grond ontstaan en in dat geval van het multicell type zijn, maar afgelopen nacht is een enkel exemplaar daar toch in geslaagd en dan is een supercell ook weer mogelijk. Kans op lokaal grote hagel (>2 cm doorsnede) en veel neerslag in korte tijd, sommen tussen 20 en 40 mm kunnen makkelijk weer voorkomen. Gezien overlap van schering en CAPE komt er bij de buien ook weer frequent bliksem voor, wellicht maximaal 200-250 ontladingen / 5 min bij de zwaarste cellen.

Maandagochtend trekken eventuele onweerscomplexen naar het noordoosten weg en breekt de zon door. We zitten nog altijd in dezelfde luchtsoort als vandaag, wat opnieuw een drukkend warme dag oplevert. Middagtemperaturen van 22 graden op de Wadden tot lokaal 30 in het zuidoosten en oosten. Vervolgens trekt maandag vanaf de namiddag het thermisch laag zelf van ZW naar NO over ons land met flink toenemende onweerskansen. Na 16.00 uur neemt vanuit België de kans op zware regen- en onweersbuien toe. Hoeveel initiatie er plaatsvindt is nog wel onzeker, met name Harmonie (12z) en GFS berekenen niet al te grootschalige convectie meer. CAPE ligt wel rond 2000-2500 J/kg en schering neemt later op de dag flink toe (40-50 kts), wat georganiseerd multicell-onweer kan opleveren en vooral over de oostelijke helft mogelijk een enkele losstaande supercell. De kans op zware windstoten is aanzienlijk groter dan bij de nachtelijke buien, snelheden van ca 90-100 km/uur worden niet uitgesloten, in geval van downburst zou dat zelfs nog wat hoger kunnen uitpakken. Verder lokaal hagel en grote hoeveelheden neerslag in korte tijd (wateroverlast). Halverwege maandagavond verlaten de buien het oosten en wordt de warme lucht definitief verdreven door een weinig actief koufront.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: CG afgelopen nacht bij Gennep, Noord-Limburg
Onweer1.jpg
Onweer1.jpg [ 823.97 KiB | 12337 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 30 aug 2015, 20:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Vette CG!

Ik ben eerder vanavond n.a.v. berichten over uitgebreide hagelschade in het naburige Mariaheide door hagelstenen tot 6,5cm eens daar op schadereview gegaan. Het zou gaan om vernielde kassen en beschadigde auto's met veel gevallen van total loss. Ik heb het plaatsje en de direct omngeving werkelijk uitgepluisd en heb een enkele kas gezien met een (1) kapotte ruit en de bomen aan die weg waren best veel blad kwijt. Veel auto's en dakramen bekeken maar nergens schade gezien. Daarmee wil ik niet per se het schadebericht diskwalificeren, hagelschade kan immers erg lokaal zijn, maar van uitgebreide schade lijkt me geen sprake te zijn.

Dan voor nu het de update voor het spotterbericht, ik breid de geldigheid uit t/m morgen 31/8:

UPDATE spotterbericht 30/31-8-2015: let wel, de geldigheid is bij deze uitgebreid t/m morgen 31 augustus. Op de convergentie van een uitloper van een laag ten zuiden vanavond en vannacht opnieuw buien die opnieuw (meest) hoog gebaseerd zullen zijn. Naast onweer kans op hagel, veel neerslag en windstoten. Sommige berekeningen en verwachtingen plaatsen de zone waarover de buien trekken meer westelijk of zelfs deels over zee, maar het is heel wel mogelijk dat (ook) ongeveer dezelfde gebieden als afgelopen nacht of zelfs heel de zuidelijke helft met de buien te maken krijgen.
Morgen begint de dag dan over een groot deel van NL opnieuw warm waarna 's-middags pittige onweersbuien van ZW naar NO zullen trekken en de warmte verdrijven. Gezien de voorhanden windschering en vocht kans op verdere organisatie en veel neerslag, maar vooral de windstoten kunnen fors uitvallen en het Skywarn meldcriterium (90 km/u) overschrijden.
Het KNMI waarschuwt ("geel") voor de genoemde perioden voor onweer.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 30 aug 2015, 20:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Inmiddels zijn de eerste cellen buien ontstaan op een gebogen lijn van NW-Fr naar omg. Rotterdam.

KNMI Guidance van 15:15:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot maandag 31 augustus 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje heeft een noordoostwaarts gerichte vore tot over ons land. In en west van de vore bevindt zich het polaire front. Morgen ontstaat er een lagedrukkern in de vore die over het westen van ons land noordoostwaarts trekt. Met name zuid van de vore is zeer vochtige en warme lucht aanwezig die zich morgen tot over (vrijwel) het hele land kan uitbreiden. Convergentie en opglijding kunnen een rol spelen. Bovendien komt een hoogtelaag ten noorden van Schotland naar het zuiden afzakken. In de avond bereikt het koufront, dat overigens niet heel actief meer zal zijn, het westen van ons land.
MODELBEOORDELING:
De modelberekeningen zullen van run tot run blijven springen in dit soort situaties. Het gebruik hiervan is m.i. dan vooral zinvol als indicatie van de potentie. In de laatste runs zijn er grote verschillen zichtbaar voor het grondlaag. Met name Harmonie wijkt af en is minder wild met de middagbuien morgen. Kortgolvige verstoringen in de bovenlucht (tot pakweg 500 hPa) kunnen net zo goed het gevolg zijn van convectie in een model als de oorzaak ervan. Met name in modellen die convectie expliciet kunnen oplossen. De komende runs zullen wat dat betreft waarschijnlijk geen nieuwe inzichten opleveren. De komende periode kunnen we opdelen in twee stukken. Laat vanavond en vannacht krijgen we opnieuw te maken met hoogteonweer. MUCAPE is 2000+ J/kg, effectieve schering ligt rond 35 knopen. Met een hoge PW (lokaal 50+ mm) zal door water loading de inversie doorbroken kunnen worden, zoals dat afgelopen nacht ook gebeurde in België. Dit geeft de grootste bijdrage aan de windstoten en heeft ook gevolgen voor de effectieve schering (die wordt groter). Buien blijven dan lang in leven en versterken zichzelf. Op de uitstroom kunnen dan weer nieuwe cellen vormen. Toch kan het zomaar zijn dat dit komende nacht juist niet gebeurt en er sprake is van regulier zomeronweer in de vorm van hoe dan ook goed georganiseerde multicels met lokaal wateroverlast. Morgenmiddag kunnen voor het koufront uit ook buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Met een SBCAPE van 2000+ J/kg, een grotere effectieve schering en een ruimende wind met de hoogte zijn dan ook zwaardere fenomenen mogelijk. De dempende werking van de inversie ontbreekt dan en de organisatie kan dusdanig zijn dat we net in het supercelregime zitten. Vanwege de aanwezigheid van een dynamische forcering in de vorm van een inkomende hoogtetrog (aan de zuidflank van het hoogtelaag) kunnen de effecten ook grootschaliger uitpakken, al is de bijdrage waarschijnlijk nog gering.
Aandachtspunten.

WIND:
Zwaarste windstoten vannacht bij downbursts, kans daarop niet al te groot. Morgenmiddag is de kans een stuk groter als ook neerwaarts transport van impuls een bijdrage zal leveren. Bovendien is er een betere organisatie mogelijk. Harmonie komt soms lokaal met een windstoot boven 75 km/uur, maar niet op uitgebreide schaal. Aan de westflank van het laag in Harmonie (in dit model boven de Noordzee) is een venijnig windveld aanwezig. Gezien de grote onzekerheid kunnen we hier nog niks mee doen.
BEWOLKING:
Nabij het front met name boven zee kans op stratus. Verder ook velden Sc en vooral ten zuiden ervan Cb's met een hoge basis en toppen FL350+. Morgenmiddag veel lagere bases als de onweersbuien mogelijk vanaf de grond tot ontwikkeling kunnen komen.
NEERSLAG:
De komende uren droog boven land, alleen net langs het noorden/noordwesten schampt af en toe lichte regen. Vanaf laat vanavond weer (onweers)buien die van zuidwest naar noordoost bewegen. Lokaal hagel. KOUW geeft voor vannacht grote onweerskansen met een conditionele kans van rond 30-50% op meer dan 50 ontladingen. Morgenmiddag opnieuw kans op enkele forse onweersbuien. Morgenmiddag ligt die conditionele kans volgens INDECS tussen de 40 en 80%. Lokaal ook veel neerslag vooral gezien het feit dat de vochtinhoud erg hoog is (precipitable water: meer dan 50 mm), maar ook door bijvoorbeeld een buiencascade een zelfde punt. Lokaal hagel.
ZICHT:
Goede zichten, in een bui matig tot slecht. Komende nacht lokaal nevel en kans op mist, vooral daar waar buien overgetrokken zijn.
TEMPERATUUR:
Grote verschillen tussen noord en zuid blijven voorlopig aanwezig. Morgenmiddag stroomt langzaam koelere lucht van het westen uit het land binnen. Hoogste Tx morgen in het zuidoosten.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 30/08/2015 15.50 uur LT.


Weerkaartje 00z:

Bijlage:
PL3100.gif
PL3100.gif [ 65.39 KiB | 12331 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 31 aug 2015, 12:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
KNMI Guidance 05:56:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot dinsdag 01 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied bij Bretagne heeft een noordoostwaarts gerichte vore tot over ons land. In en west van de vore bevindt zich het polaire front. Overdag ontstaat er een lagedrukkern in de vore die over het westen van ons land noordoostwaarts trekt. Met name zuid van de vore is zeer vochtige en warme lucht aanwezig die zich tot over (vrijwel) het hele land kan uitbreiden. Convergentie en opglijding kunnen een rol spelen. Bovendien komt een hoogtelaag ten noorden van Schotland naar het zuiden afzakken. In de avond bereikt het koufront, dat overigens niet heel actief meer zal zijn, het westen van ons land.
MODELBEOORDELING:
De modelberekeningen zullen van run tot run blijven springen in dit soort situaties. Het gebruik hiervan is m.i. dan vooral zinvol als indicatie van de potentie. In de laatste runs zijn er grote verschillen zichtbaar voor het grondlaag. Met name Harmonie wijkt af en is minder wild met de middagbuien. Kortgolvige verstoringen in de bovenlucht (tot pakweg 500 hPa) kunnen net zo goed het gevolg zijn van convectie in een model als de oorzaak ervan. Met name in modellen die convectie expliciet kunnen oplossen. De komende runs zullen wat dat betreft waarschijnlijk geen nieuwe inzichten opleveren. De komende periode kunnen we opdelen in twee stukken. Vanochtend hoogte onweer. MUCAPE is 2000+ J/kg, effectieve schering ligt rond 35 knopen. Met een hoge PW (40-50 mm) zal door water loading de inversie doorbroken kunnen worden. Dit geeft de grootste bijdrage aan de mogelijke windstoten en heeft ook gevolgen voor de effectieve schering (die wordt groter). Buien blijven dan lang in leven en versterken zichzelf. Op de uitstroom kunnen dan weer nieuwe cellen vormen. In de middag kunnen voor het koufront uit ook buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Met een SBCAPE van 2000+ J/kg, een grotere effectieve schering en een ruimende wind met de hoogte zijn dan ook zwaardere fenomenen mogelijk. De dempende werking van de inversie ontbreekt dan en de organisatie kan dusdanig zijn dat we net in het supercelregime zitten. Vanwege de aanwezigheid van een dynamische forcering in de vorm van een inkomende hoogtetrog (aan de zuidflank van het hoogtelaag) kunnen de effecten ook grootschaliger uitpakken.
Aandachtspunten.

WIND:
Vanmiddag kans op windstoten. In de nacht naar dinsdag is aan de westflank van het laag in Harmonie (in dit model boven de Noordzee) een venijnig windveld aanwezig. Dit kan gevolgen hebben voor het getij, mogelijk IP/VW HvH en Vlis.
BEWOLKING:
Nabij het front met name boven zee kans op stratus. Verder ook velden Sc en eerst nog Cb's, basis 5000 vt en toppen FL350+. Vanmiddag veel lagere bases als de onweersbuien mogelijk vanaf de grond tot ontwikkeling kunnen komen.
NEERSLAG:
Noord van een lijn EHFS- EHTW onweersbuien. De buien verplaatsen zich met een snelheid van ca 30 kn NO- waarts en de lijn trekt heel langzaam noordwaarts. Vanmiddag opnieuw kans op enkele forse onweersbuien. Die conditionele kans ligt volgens INDECS tussen de 50 en 90%. Lokaal ook veel neerslag vooral gezien het feit dat de vochtinhoud erg hoog is (precipitable water: zowel vannacht als morgenmiddag 40-50 mm), maar ook door bijvoorbeeld een buiencascade een zelfde punt. Lokaal hagel.
ZICHT:
Goede zichten, in een bui matig tot slecht. Komende nacht vooral in het noorden kans op mist.
TEMPERATUUR:
Grote verschillen tussen noord en zuid blijven voorlopig aanwezig. Morgenmiddag stroomt langzaam koelere lucht van het westen uit het land binnen. Hoogste Tx morgen in het zuidoosten.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 31/08/2015 05.56 uur LT.


Weerkaartjes, analysis 06z:

Bijlage:
AL3106.gif
AL3106.gif [ 63.33 KiB | 12321 keer bekeken ]


Verwachting 00z:

Bijlage:
PL0100.gif
PL0100.gif [ 63.99 KiB | 12321 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling