Het is nu 23 jan 2019, 21:57

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 14 sep 2015, 08:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Dat viel gisteren voor het overgrote deel van NL mee (of tegen?) v.w.b. de buien, de onstabiliteit was behalve in het westen te marginaal voor de meer interessante exemplaren.

Spotterbericht voor vandaag en morgen:

Spotterbericht 14/15-9-2015: Aangestuurd door een laag momenteel over het zuiden van Engeland hebben we te maken met een zuidelijke stroming. In de loop van de dag neemt de onstabiliteit en daarmee de buienactiviteit toe, vooral voor en op de passage van de bij het laag horende occlusie die ons land in de namiddag bereikt. Bij deze buien kans op enige organisatie, onweer en hagel. Vanavond/vannacht veel wind en ook bij de occlusie forse windstoten welke mogelijk het Skywarn meldcriterium (90 km/u) halen. De buienactiviteit blijft in de nacht over zee, en morgen vnl. over de NW helft voortduren.
Het KNMI waarschuwt ("geel") over heel NL voor onweer en over de westelijke provincies voor zware windstoten. (HSt)


KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 15 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog


Synoptische situatie:
Een laag behorend bij een frontale golf ligt om 00 UTC boven Noordzee en trekt langzaam noordnoordwestwaarts. Het bijbehorende NW-ZO georiënteerde koufront verlaat vanochtend het noorden van de FIR. Erachter krijgt ons aandachtsgebied te maken met getransformeerde maritiem polaire lucht die op dagelijkse gang overdag vanaf de grond onstabiel wordt. Het bovenlucht patroon is cyclonaal door de aanwezigheid van een hoogtelaag boven de UK. In deze stroming trekt vandaag een volgend grondlaag met bijbehorende occluderend frontaal systeem noordoostwaarts. Het koufront/occlusie bereikt rond 15 UTC het zuidwesten en verlaat rond dinsdag 00 UTC het noorden van de FIR. Het genoemde bijbehorende laag trekt via Z-Engeland naar East-Anglia en bereikt op dinsdagochtend het noordwestelijk deel van de Noordzee. Dit laag zorgt vanaf maandagavond voor een flinke gradiënt toename.
Modelbeoordeling:
Bij het tweede laagje vertoont Harmonie meer wind dan Hirlam00 en EC12. Het is niet onrealistisch doordat de bijbehorende occlusie steeds meer convectief karakter krijgt. Dit is in de actuele ontwikkeling al waar te nemen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden: DMO van Hirlam kan als leidraad gebruikt worden

Wind:
Aandachtspunt voor de wind is het windveld voor het tweede laagje vanaf vanavond, met een 7-8 Bft (Harmonie komt zelfs met een 9 Bft) langs de kust. Dit windveld lijkt dinsdag overdag nog even aan te houden in een strakke zuidweststroming. In ieder geval is er een code geel uitgifte voor zware windstoten voor het westelijk kustgebied vanaf vanavond.

Bewolking:
Na koufrontpassage van vannacht boven land vorming van turbulentie ST, overdag geleidelijk oplossend. De bewolking krijgt een cumuliform karakter en ook de genoemde koufront/occlusie zal zich waarschijnlijk vooral manifesteren als een hoofdzakelijk convectief wolkenpatroon. In de nacht naar dinsdag geen problemen meer met ST door de doorstaande wind en geleidelijk wat drogere lucht.

Neerslag:
Toenemende kans op buien, vooral in de middag ook met onweer. Eff. schering/MU Cape ca. 35 kn/1000-2000 J/Kg, multicells mogelijk, uiteraard ook gerede kans op onweer/hagel (code geel). In de nacht naar dinsdag boven land stabilisatie, aan zee gaat het boven relatief warme zeewater gewoon door. Dit heeft dan ook zijn uitwerking op de windstoten. Dinsdag overdag met name in de noordwesteljke helft buien.

Zicht:
10+ km. In neerslag 5-8, lokaal 3-5 km. Bij turbulentie ST nevelig 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 14/09/2015 05.57 uur LT.


Weerkaartjes:

Bijlage:
PL1412.gif
PL1412.gif [ 70.48 KiB | 4980 keer bekeken ]


Bijlage:
PL1500.gif
PL1500.gif [ 70.34 KiB | 4980 keer bekeken ]


Bijlage:
PL1512.gif
PL1512.gif [ 70.19 KiB | 4980 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 15 sep 2015, 07:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
UPDATE voor vanmiddag 15/9: voor de westelijke kuststreken vanmiddag voor en op trogpassage zware windstoten welke het Skywarn meldcriterium (90 km/u) kunnen naderen. Het KNMI waarschuwt ("geel") voor de windstoten over de genoemde gebieden.

De KNMI Guidance van 06:23 :

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 16 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog


Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven Engeland, met daar omheen een ingedraaide occlusie, beweegt noordoostwaarts de Noordzee op. Met een zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd Vanochtend passeert een zwakke 500 hPa trog. Een kern aan de zuidflank van het laag beweegt in de middag net ten noordwesten van ons land langs. Met deze passage beweegt de ingedraaide occlusie en een vrij scherpe trog van zuidwest naar noordoost over onze kustgebieden. De occlusie verlaat de Wadden pas in de avond. Morgen trekt een lagedrukgebied vanaf de Oceaan richting Het Kanaal en Engeland, alwaar het morgenavond aankomt. Een eerste frontaal systeem bereikt ons land aan het einde van de nacht, aan het einde van de ochtend gevolgd door een warmtefront. In de middag bevinden we ons tijdelijk in de warme sector met een Theta-w van 16-17 graden. In de avond trekt het koufront van zuidwest naar noordoost over het land. We bevinden ons dan onder de linker uitgang van een sterke jet-streak.

Modelbeoordeling:
Voor vandaag liggen allen modellen op een lijn, wel is de timing van de occlusie/trog ongeveer twee uur naar achter verschoven. Harmonie geeft boven de Noordzee nog steeds een Bft meer wind dan Hirlam en EC, hetgeen waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een convectieve component in de neerslag van Harmonie. We gaan voor de gemiddelde wind uit van Hirlam. Qua uitschieters zien we niet zo heel veel verschillen. Morgen zien we wat positie- en timingsverschillen van de frontale systemen, EC laat morgenavond zelfs een secundair laagje boven de Noordzee met daarbij een dikke Bft meer wind. Voorlopig houden we Hirlam aan.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden: DMO van Hirlam kan als leidraad gebruikt worden. Vandaag Tx rond 16 graden. Morgen Tn rond 10 graden, Tx rond 19 graden.

Wind:
Actueel seinen voor 6-7 Bft in de kustdistricten, vanmiddag bij de trog een dikke 8 Bft, Harmonie komt zelfs met een kleine 9 Bft (zie modelbeoordeling). De harde wind heeft te maken met het nog relatief warme zeewater waardoor de TKE maximaal is. Boven land zien we de met de zuid- tot zuidwestenwind een zwakkere wind. Doordat de wind toeneemt een na trogpassage bovendien naar zuidwest draait lijken de zware windstoten wel net tot boven land te kunnen reiken, maar niet meer dan een smalle kuststrook. We houden voor de maximale uitschieters in de kustgebieden 80 km/uur aan. Vanavond neemt de wind sterk af. Morgenavond mogelijk opnieuw seinen voor 6-7 Bft.

Bewolking:
Vanochtend boven zee Cb's die af en toe het noordwestelijke kustgebied schampen, toppen tot ca. FL250. Boven land meest onbewolkt. In de ochtend ook boven land wat velden dikkere bewolking a.g.v. de overtrekkende hoogtetrog. Bij de occlusie/trog meest stratiforme frontale bewolking, stratus is gezien polaire lucht en de doorstaande wind zeer onwaarschijnlijk. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het zuiden uit toe op nadering van de occlusie, harmonie berekent hier al her en der wat stratus op. Woensdag overdag veel frontale bewolking met vooral boven de Noordzee kans op stratus. Later in de middag lijkt de bewolking weer deels convectief te worden, vooral nabij het koufront dat in de avond overtrekt. Progtemps laten dan toppen toe tot ruim FL300. Bovendien zal PVA aan de linker uitgang van de jet-streak voor een extra forcering zorgen.

Neerslag:
Vanochtend boven zee buien met lokaal ook onweer, soms trekken deze ook over het uiterste noordwesten. Ook over het zuidoosten en oosten zien we wat neerslag op de langstrekkende hoogtetrog. Nabij de occlusie/trog perioden met regen, gezien de opbouw stratiform. In de tweede helft van komende nacht van het zuiden uit regen. In de ochtend op wat lichte regen na op de meeste plaatsen droog, in de middag weer intensievere frontale neerslag. Later in de middag en in de avond in de warme sector en nabij het koufront buien. De effectieve schering is met 40-60 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt dan ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal en ook INDECS geeft hoge kansen.

Zicht:
In de polaire lucht 10+ km, in neerslag 5-8, lokaal 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 15/09/2015 06.23 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling