Het is nu 21 jan 2019, 07:06

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 15 sep 2015, 20:24 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2015, 07:10
Berichten: 10
Een lagedrukgebied (kerndruk 981 hPa) trekt woensdag vanaf het Kanaal naar Engeland en zorgt bij ons voor de aanvoer van warme en vochtige lucht vanuit Frankrijk. Eind van de middag bereikt een actief koufront het zuiden van de Benelux en trekt snel NNO-waarts over onze omgeving. Dit front wordt getriggerd door een sterke jet en de vochtig warmte (vooral op enige hoogte) aan de voorzijde.

Na passage van een warmtefront woensdagochtend, breekt de zon mogelijk korte tijd door en loopt de temperatuur op naar circa 20 graden. Theta-W waardes komen dan uit rond 17 graden, Theta-E rond 55 graden over het zuidoosten. 's Middags wordt de atmosfeer op nadering van het koufront sterk onstabiel: CAPE stijgt vrijwel overal naar 500-1000 J/kg en in het zuidoosten en boven België 1000-1500 J/kg, overlappend met een forse schering van ongeveer 50 kts, bij passage van het front mogelijk nog hoger (60-70 kts). Langs het koufront uit kunnen zich zware buien ontwikkelen, waarschijnlijk goed georganiseerd als buienlijn of cluster. Er is kans op hagel en tamelijk veel bliksem, met name bezuiden ons land kan de frequentie oplopen tot mogelijk >150 ontladingen / 5 min. Verder moeten vooral de windstoten gevolgd worden. Door de sterke snelheidsschering op geringe hoogte, kunnen tijdens heftige buien lokaal zware tot zeer zware windstoten optreden. Harmonie komt in de huidige runs niet verder dan 70-90 km/uur boven Nederland, GFS berekent potentieel echter convectieve windstoten ruim over 100 km/uur en dan vooral in het warme gebied ten zuid(oost)en van ons land. Of deze onweersbuien ook Nederland (Limburg) weten te bereiken valt niet te zeggen, dat moet nowcasting uitwijzen.
Mocht er zich een geïsoleerde bui vóór het koufront uit weten te ontwikkelen, dan kan dit er een van het supercell-type worden met kans op grotere hagel en wellicht een enkel hoosverschijnsel. Die kans lijkt niet groot, maar is evenmin uitgesloten.

De buien zullen er flink het tempo in houden (treksnelheid van 90-100 km/u) en om die reden ook relatief snel weer voorbij zijn. Eventueel heftige verschijnselen zijn dan ook van korte duur en de kans op wateroverlast is klein. Na grofweg 21 uur verlaten de buien via het noordoosten het land.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Convectieve berekening Harmonie voor woensdag, ca 18 uur.
Onweer1692.png
Onweer1692.png [ 150.78 KiB | 12996 keer bekeken ]


Laatst bijgewerkt door Hans Stans op 16 sep 2015, 10:23, in totaal 1 keer bewerkt.
titel aangepast (datum toegevoegd)
Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 10:16 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Pffew, WRF/GFS/Hirlam/Harmonie en de KNMI Guidance gezien hebbende wordt het dit bericht voor de waarnemers:

Spotterbericht 16/17-9-2015: We bevinden ons momenteel in vrij zachte en vochtige lucht. Vanaf de namiddag passeert een koufront van ZW naar NO over ons land. Ruime waarden voor windschering, forcering en een gunstige ligging van stroming op hoogte (300hPa) betekenen goed georganiseerde actieve buien op het front met kans op onweer, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. Gezien de timing mogelijk een behoorlijke impact op het avondspitsverkeer!
Meer landinwaarts (m.n. de ZO-helft?) kans dat eerder ten zuiden ontstane buien nog vrijstaand NL bereiken. Met daar nog wat gunstiger waarden voor onstabiliteit en windschering kan het dan gaan om supercellen, of althans buien met enige supercel-kenmerken. Als dit lukt moet daar ook rekening worden gehouden met (grote) hagel en, met de lage wolkenbasis en low-level schering, ook een tornadokans.
Het KNMI waarschuwt ("geel") voor onweer over heel NL vanaf 16:00 tot 23:00. Estofex komt met een level-2 over het grootste deel van NL: "A level 2 was issued for parts of France, Belgium, Luxemburg, southeastern UK, Netherlands and western Germany mainly for severe convective wind gusts and tornadoes". Voor NO-NL geldt een level-1.
Vannacht veel wind voor de kustgebieden en daar en over zee nog durende (onweers)buienactiviteit. Morgen overdag bij trogpassage weer buien met opnieuw onweerkans.


KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 17 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven Bretagne en beweegt heel langzaam naar Het Kanaal, alwaar het vanavond aankomt. Het bijbehorende warmtefront ligt om 06 UTC boven het zuiden van het land en beweegt noordwaarts. In de middag komt er nog iets vochtigere en warmere lucht ons land binnen (Theta-w 16-17 graden), in feite is dit een tweede geoccludeerd systeem dat snel op het warmtefront van vanochtend inloopt. In de avond trekt het koufront van zuidwest naar noordoost over het land, waarna er getransformeerde maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. We bevinden ons dan onder de linker uitgang van een sterke jet-streak. Nabij het occlusiepunt ontstaat er in de avond boven de Noordzee een secundair lagedrukgebied dat vervolgens al uitdiepend noordwaarts trekt en donderdagmiddag de zuidpunt van Noorwegen bereikt. Komende nacht passeert er nog een zwakke hoogtetrog. Het oorspronkelijke laag boven Het Kanaal vult op en beweegt morgen als trog van west naar oost over ons land, in deze trog zit een ingedraaide occlusie. Na trogpassage wordt met een westelijke stroming polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:
Vandaag zien we verschillen in de verschillende neerslag-patronen. Het gaat dan met name om het convectieve signaal. Alle modellen laten vooral kort voor en op het koufront een actieve neerslagband zien. Lijkt in het westen/midden vooral gekoppeld aan forcering door het koufront zelf, geholpen door PVA. Het zuidoosten krijgt mogelijk te maken met onweersbuien die boven het noorden van Frankrijk door convectie vanaf de grond ontstaan bij temperaturen van ruim 20 graden. Verder zien we onder de linkeruitgang van de jet een secundair laag ontstaan dat vanavond langs de westkust noordwaarts trekt met aan de oostflank een 7, mogelijk 8 Bft. Alle modellen laten dit zien, maar iedere run wordt het laag weer ergens anders berekend, zowel qua timing, positie en mate van uitdieping. Ook morgen zien we timingsverschillen in de trogpassage, Hirlam laat ten noorden van ons land zelfs weer een apart laagje in de trog ontstaan.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Alle modellen laten vandaag en morgen een vergelijkbaar temperatuurverloop zien. Vandaag Tx rond 19 graden. Komende nacht Tn rond 14 graden, morgen overdag Tx rond 17 graden.

Wind:
Aandachtspunt zijn eventuele windstoten op het koufront. Harmonie komt lokaal met zware windstoten in de buien. Sterkste windstoten worden wel steeds in de warmste lucht ten zuidoosten van ons land berekend. Vanavond bij de ontwikkeling van het secundaire laag opnieuw seinen voor 6-7, mogelijk 8 Bft (alleen in Harmonie zichtbaar). De 9 Bft waar Hirlam in de 18 UTC run mee kwam is in de 00 UTC run weer verdwenen. Morgen eerst nog een 6-7 Bft op de Noordzee, later in de middag en avond neemt de wind in kracht af.

Bewolking:
Vandaag veel frontale bewolking, Harmonie berekent hier vooral boven de Noordzee en het westen stratus op. Later vanmiddag wordt de bewolking weer deels convectief, vooral nabij het koufront dat in de avond overtrekt. Progtemps laten dan toppen toe tot FL350. Mogelijk zorgt PVA onder de linkeruitgang van de jet voor een extra forcering. Nabij het secundaire laag komende nacht ook weer stratus. Voor onze kust kunnen dan nog erg gemakkelijk Cb's ontstaan die later in de nacht naar donderdag de westkust bereiken. De passage van de occlusie in de trog morgen levert een mengeling op van stratiforme en convectieve bewolking op, zeker in de middag boven het oosten van het land wanneer dagelijkse gang gaat meespelen.

Neerslag:
Vanochtend op het warmtefront perioden met regen en motregen. In de tweede helft van de ochtend wordt het tijdelijk iets droger, maar in de middag opnieuw regen wanneer de nog iets warmere en vochtigere lucht ons land binnenstroomt. Later in de middag en in de avond krijgt de neerslag een buiig karakter, vooral bij het koufront. De effectieve schering is met ca. 40 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt in het zuidoosten ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal, ook INDECS geeft hoge kansen. Komende nacht ontstaan boven de Noordzee net ten westen van ons land vrij gemakkelijk weer buien, lokaal nog met onweer. Door de hoogtetrog kunnen dan ook elders boven land enkele buien voorkomen, alleen EC komt hiermee. Morgen overdag bij de passage van de occlusie in de trog af en toe buiige regen, zeker boven het oosten van het land worden de buien door dagelijkse gang wat geactiveerd.

Zicht:
In de polaire lucht 10+ km, in neerslag 5-8, lokaal 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 16/09/2015 05.18 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 10:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Wouter schreef:
..., GFS berekent potentieel echter convectieve windstoten ruim over 100 km/uur en dan vooral in het warme gebied ten zuid(oost)en van ons land. Of deze onweersbuien ook Nederland (Limburg) weten te bereiken valt niet te zeggen, dat moet nowcasting uitwijzen.
Mocht er zich een geïsoleerde bui vóór het koufront uit weten te ontwikkelen, dan kan dit er een van het supercell-type worden met kans op grotere hagel en wellicht een enkel hoosverschijnsel. Die kans lijkt niet groot, maar is evenmin uitgesloten.


Dank voor jouw input Wouter! Ja, hier zou ik verder in willen duiken en heb ook veel kaartjes vlug-vlug opgeslagen maar heb het werkgewijs nu te druk om er verder iets mee te doen. Zou de convectieve temp. over NL ook bereikt kunnen worden dan wordt de situatie zo mogelijk nog interessanter. Maar dat zal dan straks al nowcastend moeten blijken. Nu weer gauw aan de slag wil ik in de namiddag nog "het veld" in kunnen... :-)

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 11:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jun 2007, 15:21
Berichten: 573
Woonplaats: Rotterdam
Ik kijk toch ook met een schuin oog naar West Brabant als mogelijk meest interessante gebied. De shear in de ZO helft van Nl. is wel heel sterk. De invloed van de LU van de jet is mogelijk net ten westen ervan iets gunstiger. De radarbeelden maar goed in de gaten houden....

Wat denken jullie? Ik kan er iig op uit. Hans, mocht je in de buurt komen: je hebt mijn mobiele nummer! :)

Gr. Wilco


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 11:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Mja, ik hoop werkgewijs het te redden maar idee is idd om ergens in Midden-Brabant in de buurt van de A59 te gaan staan en dan af te wachten - kan dan nog redelijk west/oost aanpassen.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 20:06 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
mmz ben er om 17:30 op uit gegaan maar de activiteit nam sterk af en het meer westelijke deel van de zone met buien ontwikkelde ook niet verder. Toen ik ook nog eens 2 x lang in de file kwam te staan heb ik maar afgebroken.

De Guidance van 18:07:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 17 september 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog


Synoptische situatie:
Een complex lagedrukgebied met meerdere kernen beweegt over het westen van het aandachtsgebied naar het noorden. Tegen het einde van de periode wordt de sturende kern boven Noorwegen verwacht. Op 500 hPa zien we een uitgestrekt hoogtelaag ook naar het noordoosten bewegen, maar een scherpe hoogtetrog blijft ten westen van onze omgeving aanwezig. Een bijbehorend frontaal systeem passeert vanavond het land en ligt morgen boven Duitsland. Dan passeert een trog van west naar oost Nederland. Verder is boven onze omgeving nog een vrij sterke jet aanwezig waarvan de linker ingang in de loop van vanavond het land in noordoostelijke richting passeert.

Modelbeoordeling:
Door de aanwezige jet loopt de neerslagband voor het grondfront uit. Het grondfront wordt hoofdzakelijk op dalende dauwpunten geplaatst. De buien, op het front en op een trog voor het koufront uit worden door de modellen wel indicatief weergegeven, echter wat timing en locatie betreft hebben ze nauwelijks meerwaarde. Nowcasting is in deze situatie dan ook noodzakelijk. Verder zien we ook verschillen in de drukgradiënt, met name de ontwikkeling van een extra kern op het occlusiepunt, wordt niet eenduidig weergegeven, echter de laatste runs lijken de oplossingen wel dichter naar elkaar toe te kruipen. De trog voor morgen overdag wordt dan weer wel vrijwel eenduidig berekent.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Komende nacht Tn rond 14 graden, morgen overdag Tx rond 17 graden.

Wind:
Harmonie komt met waardes bij buien, van 40 tot 55 knopen. vooralsnog geven we 45 tot maximaal 50 knopen aan. Verder staan er in de kustdistricten seinen, zuid tot zuidwest 7. Met in achtnemingen van de mogelijk variabele modelrichtingen in verband met de verschillen in de kern, houden we in grote lijnen Hirlam aan.
Bewolking:

Frontale bewolking, op veel plaatsen stratus, maar ook convectief, vooral nabij het koufront dat vanavond overtrekt. Progtemps laten dan toppen toe tot FL350. Mogelijk zorgt PVA onder de linkeruitgang van de jet voor een extra forcering. Rechteruitgang lijkt juist voor frontal decay te zorgen boven het midden/noordoosten van het land. Modellen zijn hier niet eenduidig in. Nabij het secundaire laag komende nacht ook weer stratus. Voor onze kust kunnen dan nog Cb's ontstaan die later ook de westkust kunnen bereiken. De passage van de occlusie en de trog morgen levert een mengeling op van stratiforme en convectieve bewolking op, zeker in de middag boven het oosten van het land wanneer dagelijkse gang gaat meespelen.

Neerslag:
Buiige regen, vooral bij het koufront buien met mogelijk onweer. De effectieve schering is met ca. 40 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt in het zuidoosten rond 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een vrij sterk onweerssignaal, ook Kouw geeft hoge kansen. Detaillering van de buien springt, zie ook de beoordeling. Komende nacht ontstaan boven de Noordzee net ten westen van ons land vrij gemakkelijk weer buien, lokaal nog met onweer. Door de hoogtetrog kunnen dan ook elders boven land enkele buien voorkomen. Morgen overdag bij de passage van de occlusie in de trog af en toe buiige regen, zeker boven het oosten van het land worden de buien door dagelijkse gang wat geactiveerd. Een klap onweer is niet uitgesloten.

Zicht:
In de polaire lucht 10+ km, in neerslag 5-8, lokaal 3-5 km in een zwaardere bui 1500-3000 meter.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 16/09/2015 18.07 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 20:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Citaat:
Door de aanwezige jet loopt de neerslagband voor het grondfront uit. Het grondfront wordt hoofdzakelijk op dalende dauwpunten geplaatst. De buien, op het front en op een trog voor het koufront uit worden door de modellen wel indicatief weergegeven, echter wat timing en locatie betreft hebben ze nauwelijks meerwaarde. Nowcasting is in deze situatie dan ook noodzakelijk.


Dit tekstgedeelte uit de Guidance werd me in de loop van de middag duidelijk bij het nowcasten, grondwind, dauwpunten en neerslagreflectiebeelden gaven dat duidelijk aan. Al met al was timingsgewijs de jet-positie niet echt gunstig, viel de forcering tegen, was er een licht diffluente stroming op 700 hPa en werd duidelijke overschrijding van de convectieve tempratuur alleen in het oosten van Franktrijk gehaald. M.u.v. Limburg dus ondanks de hoge verwachtingen een tegenvallende buiendag al betekent dat meteen dat de mogelijk extreme verschijnselen dan ook geen overlast of schade konden veroorzaken. Te Luxemburg zou een windhoos zijn opgetreden.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 16 sep 2015, 20:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
En dit was dan de enige opbrengst van de chase mammatus + regenboog... Ver in het oosten uitgebreide mammatus-velden te zien maar van hieruit te ver weg voor sprekende foto's.

Bijlage:
15091600_6901lr4780.jpg
15091600_6901lr4780.jpg [ 237.38 KiB | 12975 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 17 sep 2015, 23:07 
Offline

Geregistreerd: 16 sep 2015, 19:38
Berichten: 5
Maar wel een mooie combi!


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 9 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling