Het is nu 22 mei 2019, 06:22

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 28 mei 2016, 12:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Geplaatst spotterbericht:

Spotteractivatie #374 voor vandaag 28/5/2016: We bevinden ons in een warme, vochtige onstabiele luchtmassa. Vanmiddag ontstaan buien die kunnen profiteren van behoorlijke onstabiliteit, >30kn. bulk shear en een ruime hoeveelheid voor neerslag beschikbaar water ("Precipitable Water", PWAT). De gunstige windschering betekent mogelijke organisatie van de buien die aldus flink kunnen uitpakken met onweer, (grote) hagel en intense neerslag. Dit laatste is een extra aandachtspunt, door de geringe hoogtestroming trekken de buien maar traag verder en kan het lokaal komen tot wateroverlast. Vanavond neemt de activiteit af en kunnen we ons opmaken voor de volgende ronde morgen, met dan nog ruimere waarden voor CAPE en PWAT met ook meer forcering in de verwachtingen.

Het KNMI waarschuwt actueel ("code geel") voor onweer over vrijwel geheel NL. Estofex tekent een level-1 over (o.a.) de zuidelijke helft: "A level 1 was issued for part of W and CNTRL Europe mainly for large hail, severe wind gusts and in lesser extent for excessive precipitation".


KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 29 mei 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen hoge druk boven Noord-Scandinavië en een thermisch laag boven Zuidwest-Frankrijk voert een noordoostelijke stroming in de onderste niveaus vrij warme en vochtige lucht aan. In de zuidwestelijke helft van de FIR ligt een zwakke vore met frontale restanten, die zuidwestwaarts beweegt. Vooral hier is de grenslaag erg vochtig. Het Franse (thermische) laag trekt de komende 48 uur langzaam naar het Noordoost-Frankrijk. Boven ons land is de stroming cyclonaal en is de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw. Op hoogte is de stroming juist zuidwestelijk en grotendeels diffluent aan de (noord)oostflank van een hoogtelaag ten noordwesten van Spanje. Met noordoostenwinden in de onderste luchtlagen levert dit een redelijke hoeveelheid verticale windschering op. Op zondag zien we in de loop van de dag zeer hoge CAPE-waarden vanuit Duitsland binnenlopen. Warmteadvectie en PVA op een hoogtetrog zorgen dan voor een sterke forcering.

Modelbeoordeling:
Actueel enkele activerende buien boven het oosten. Lijkt samen te hangen met warmteadvectie nabij zwak warmtefront. Vanmiddag zien we een zeewindcomponent in het westen en het noorden, met convergentie tot gevolg. Hierop laten HARM36, HARM38 en EC geclusterde buien ontstaan, die zich (op het gustfront) oostwaarts verplaatsen. Opvallend: de buien worden nu oostelijker berekend dan in de vorige runs. Ook de grenslaag is een aandachtspunt. Actueel boven het midden en zuiden nevel en boven het westen en zuiden van de FIR lokaal St en mist, boven land vrij snel oplossend.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Overdag is EC waarschijnlijk te koel. Hirlam en Harmonie zitten redelijk op een lijn. Vandaag een fractie warmer dan gisteren a.g.v. warmteadvectie en waarschijnlijk wat meer instraling. Lokaal 25 C mogelijk. De Waddeneilanden blijven door aanvoer van zee beduidend koeler. Op zondag wellicht wat koeler door de vele bewolking.

Wind:
Bij buien worden geen zware windstoten berekend. Weinig wind op hoogte en vrij vochtige profielen. Harmonie komt niet of nauwelijks verder dan 30 kn. Sterkste bijdrage zou dan door precipitation loading moeten komen. Vanavond lijkt er een low-level jet te ontstaan. Zondag in de loop van de dag een sterk toenemende drukgradiënt boven de zuidelijke Noordzee met name. Waarschijnlijk 6-7 Bft dan.

Bewolking:
Zie modelbeoordeling. Boven land velden middelbare bewolking en enkele Cb's, nu nog niet vanaf de grond gevoed. Vanmiddag ontstaat er convectie vanaf de grond. Dan Cb's met lokaal toppen tot rond FL350. Op zondagochtend in het Waddengebied mogelijk advectieve St/mist vanuit het oosten. Harm36, Harm38 en EC laten dit zien.

Neerslag:
Vanmiddag CAPE-waarden landinwaarts 1000-1800 J/kg zonder noemenswaardige CIN. De 0-6 km windschering bedraagt dan orde 30-35 kn, dus georganiseerd onweer in de vorm van multicellen lijkt waarschijnlijk. Op 700 hPa is de wind 5-15 kn, waterinhoud bedraagt 28-35 mm, dus lokaal kunnen grote neerslaghoeveelheden voorkomen. CAPE*SHEAR/1000 was in de vorige run regionaal orde 40-45 (zeer lokaal 45-50), deze nieuwe run komt uit op regionaal 50-60. Hagel > 2 cm is zeker mogelijk. Zondag berekent de nieuwe run veel meer CAPE dan de vorige run i.c.m. grote waterinhoud. Dit kan wederom voor grote neerslagsommen zorgen. Een MCS is met deze sterke forcering ook mogelijk. Hirlam berekent 24-uurssommen van 20-40 mm boven het midden van het land, EC heeft deze sommen juist meer boven het zuiden van het land, lokaal 40+ mm.

Zicht:
Boven het westen van de FIR lokaal nog slechte zichten, ook lokaal mist. Boven land overdag goed, komende nacht wat beter door een meer doorstaande wind.In buien kan het zicht lokaal sterk teruglopen.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 28/05/2016 06.20 uur LT


Weerkaartjes:

Bijlage:
PL2812.gif
PL2812.gif [ 68.51 KiB | 10745 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2900.gif
PL2900.gif [ 68.75 KiB | 10745 keer bekeken ]


Neerslag berekeningen van een aantal modellen lopen iets uiteen, GFS ziet de zaak wat meer westelijk, WRF en Hirlam berekenen de meeste neerslag over het noorden/noordoosten. Harmonie min of meer over de hele oostelijke helft.

Van de LightingWizard, 0-6km schering, SRH en PWAT voor de namiddag op basis GFS 00z:

Bijlage:
gfs_stp_eur15.png
gfs_stp_eur15.png [ 74.26 KiB | 10745 keer bekeken ]


Bijlage:
gfs_srh_eur15.png
gfs_srh_eur15.png [ 169.43 KiB | 10745 keer bekeken ]


Bijlage:
gfs_pw_eur15.png
gfs_pw_eur15.png [ 160.79 KiB | 10745 keer bekeken ]


Harmonie 1u neerslag voor 17:00lt :

Bijlage:
charts_harmonie_pcp_bnl_10.png
charts_harmonie_pcp_bnl_10.png [ 146.18 KiB | 10744 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling