Het is nu 23 jan 2019, 17:15

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 12 jun 2016, 09:06 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Skywarn-spotteractivatie uitgebracht:

Spotteractivatie #382 voor 12/13-6-2016: Vanmiddag over de zuidoostelijke helft van NL buien met kans op onweer en lokaal veel neerslag gezien de hoeveelheid voor neerslag beschikbaar water en lage treksnelheid. Berekeningen op basis van GFS00z sluiten overigens een enkele hoos ("spout" type) bij passage van de buien niet uit, waarmee alle Skywarn-aandachtspunten voor vandaag genoemd zijn. Voor morgen zijn de buien vooral voor de noordoostelijke helft met de kanttekening dat de kans op wateroverlast kleiner zal zijn door iets meer stroming op hoogte.

KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 13 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland heeft een brede vore via de Britse Eilanden tot over onze omgeving waarin de stroming zowel onderin als in de bovenlucht gering is. In deze vore ontstaan vanmiddag boven Engeland en Duitsland aparte lagedrukkerntjes zodat ons land in een cyclonaal zadelgebied belandt. Op maandag zou er dan een kerntje boven ons land moeten liggen. In de bovenlucht, op 500 hPa, is de stroming cyclonaal met vooral zondagmiddag een zwakke hoogtetrog die naar het oosten van het land trekt. Maandag blijft deze boven het noordoosten van ons land liggen. Op 300 hPa is een gebiedje met lage hoogte van het PV = 2 vlak zichtbaar, zowel in het model als op de Airmassbeelden, boven Engeland. Dit trekt gedurende de zondag oostwaarts over het land en kan voor activatie van de buien zorgen. Verder zijn er een aantal zwakke frontale systemen herkenbaar, maar in toenemende mate lastig te analyseren. 1) een theta-w gradiënt vrijwel stationair boven de noordelijke helft van de FIR met bewolking en regen. 2) Een koufront boven Normandie, dat in de loop van de middag het zuidwesten van ons land bereikt en daarna verdwijnt. Dit is zichtbaar als een dunne strook met lagere ThetaW-850 en iets drogere lucht aan de grond. 3) Een occluderend frontaal systeem behorende bij het Atlantische laag boven het uiterste westen van Frankrijk gekenmerkt door regen en slechte VFR-condities. Dit systeem bereikt zondagavond het zuidwesten en zou maandag boven het midden van het land moeten liggen.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn de modellen redelijk eenduidig, er treden wel kleine verschillen op in de timing en locatie van de verschillende lagedrukkerntjes. Dit heeft invloed op waar convergentiegebiedjes aanwezig zijn en dus bijvoorbeeld waar de buien ontstaan en hoe het windveld er aan de grond er precies uitziet. In de 00Z run lijkt het laagje op maandagmiddag nu redelijk eenduidig boven ons land te worden berekend. Ook lijken de modellen qua neerslag en wolkenbasis redelijk hetzelfde beeld te beschrijven. Drie zaken die er echter uitspringen: 1) Harm36 mist de stratiforme neerslag boven het noorden, is een bekend probleem. 2) Harm36 laat als enige een uitgebreid mistveld ontstaan boven NW-Frankrijk, restanten hiervan zouden vanochtend de zuidelijke Noordzee kunnen bereiken. 3) Harm36 laat in de nacht van zondag op middag in het noorden boven land in opklaringen mist ontstaan. De vraag is in hoeverre er opklaringen zullen zijn als je het wolkenwaterprobleem in het achterhoofd houdt.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In grote lijnen verschillen de modellen niet veel van elkaar wat betreft de maximumtemperatuur. De aan/afwezigheid van bewolking en buien bepalen waar de hoogste maximumtemperatuur wordt behaald. Harmonie is qua minimumtemperatuur wellicht iets te koud in het noorden door iets teveel uitstraling.

Wind:
Bij buien zondag kans op uitschieters tot ca. 30 kn, zie Harmonie-uitvoer (alle varianten). Dominante proces is precipitation loading, er staat namelijk weinig wind in de bovenlucht.

Bewolking:
Middelbare en hoge bewolking, bij de ThetaW-850 hPa gradient boven het noorden een wat dikker pakket met vooral in het (noord)westen van de FIR boven zee kans op stratus. Daar ook de sterkste convergentie onderin. Bij het koufront lijkt de kans op stratus klein, bij het occluderende frontale systeem neemt de kans op (lage) stratus en mist sterk toe, ook boven land. Overdag vooral in de zuidoostelijke helft Cb's, toppen FL200-250, het profiel helt bovenin iets voorover. Maandagmiddag zijn de profielen, vooral in het (noord)oosten bovenin onstabieler, maar in de onderste helft van de profielen juist wat stabieler. Heeft mogelijk te maken met het feit dat er eerst een hoop stratus moet worden weggebrand. Als er CB's onstaan kunnen deze wel tot boven FL300 gaan.

Neerslag:
Nabij en ten zuiden van de ThetaW 850-gradient in de ochtend af en toe lichte regen, lokaal vanochtend al een bui op het naderende gebiedje met lage PV=2-waarden. Vanmiddag buien met de nadruk op de zuidoostelijke helft. MUCAPE ~500 J/Kg, in het zuidoosten mogelijk nog tot 1000 J/Kg. De effectieve schering is gering, maar de buien verplaatsen zich slechts langzaam (700 hPa ~ 5 kn) wat i.c.m. een PW van 30-35 toch lokaal aardig wat water kan opleveren. Kans op onweer vooral in het (zuid)oosten reeel, zie Harmonie-uitvoer en INDECS met hoge kansen in de 18Z-run (60-90%). Forcering moet komen van het gebiedje met lage waarden van het PV=2 vlak en de zwakke hoogtetrog. Op nadering van en bij het occluderende frontale systeem (buiige) regen, mogelijk dat het zwakke koufront er vooruit ook nog wat neerslag oplevert. Daarnaast zien we convergentie op 700 hPa wat nog voor extra forcering kan zorgen. Maandag overdag opnieuw buien, het voorkeursgebied lijkt het noordoosten te zijn, nog voor het occluderende front uit. Zelfde CAPE- en scheringswaarden als vandaag, dus wederom kans op onweer. Wel iets hogere treksnelheid dan vandaag. Hirlam 00Z geeft voor EHGG nu een diep onstabiel en vochtig profiel met wat meer schering, in de orde van 25 kn effectief. Harmonie en EC zijn minder enthousiast. Lastige van de situatie van maandag is dat er eerst nogal wat stratus moet worden weggebrand, vooral bij het occluderende front, zodat het de vraag is hoeveel energie er kan worden aangesproken.

Zicht:
Over het algemeen goed, maar boven land vooral in de zuidelijke helft nu nog matig. Op nadering van en achter het occluderende front in de nacht van zondag op maandag en op maandagochtend zichtverminderingen, met name op zee, maar in opklaringen ook boven land.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 12/06/2016 04.40 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 13 jun 2016, 10:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Gisteren in (vooral) het Brabantse weer veel wateroverlast, zie voor een aantal berichten/links: http://www.skywarn.nl/swmcalertdet.php?id=382&t=2

Mijn enthousiasme over de prachtige buientaferelen (tuba, shelf, whales) die ik mocht waarnemen werd getemperd door al deze berichten... Ook vandaag voor het NO en het uiterste oosten weer kans op wateroverlast, dezelfde PW-waarden als gister en over die gebieden weer weinig stroming/treksnelheid. Update voor spotteractivatie 382 als volgt:

UPDATE 13/6 11:15 - Ook vandaag weer kans op wateroverlast. Over vooral het (uiterste) oosten en noordoosten opnieuw stevige onweersbuien met kans op hagel en veel neerslag. Met een iets hogere treksnelheid lijkt wateroverlast iets minder waarschijnlijk, maar modellen berekenen over het noordoosten toch weer tientallen millimeters neerslag tot middernacht. In eerste instantie zijn daar dus blikseminslag en wateroverlast de aandachtspunten.
Echter zijn voor de hele middag over het noorden de uitgangspunten voor (land/water) hozen van het "spout"-type gunstig. Aan onze waarnemers ter plaatse het verzoek daar extra op te letten!
Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor onweer, hagel en wateroverlat over de genoemde gebieden. Estofex komt met een level-1 voor het NO: "A level 1 was issued for mainly for NE Netherlands and N Germany mainly for excessive convective precipitation."


KNMI Guidance van vanmorgen:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 14 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Vanuit een lagedrukgebied ten zuiden van Groenland strekt zich een langgerekte gordel van lage druk uit in oost tot zuidoostelijke richting. Een secundaire kern, om 03 UTC net ten oosten van East Anglia, steekt de Noordzee over richting ons land en trekt dan vrij snel naar het noorden van het land, waar het de rest van de maandag voor anker gaat. In de nacht naar dinsdag trekt de kern heel langzaam noordwaarts. Bij dit laag hoort een occlusie, 03 UTC van Amsterdam naar Arnhem, die verder om het laag heen krult en heel langzaam noordoostwaarts trekt. Een kortgolvige hoogtetrog ligt 03 UTC boven het zuidwesten, trekt langzaam oostwaarts en verlaat in de middag het oosten. Zodra het laag dinsdag noordwaarts trekt wordt de weg vrijgemaakt voor een volgende occlusie die nu nog boven Ierland ligt. Deze occlusie bereikt dinsdagochtend het zuidwesten en trekt dinsdagmiddag langzaam noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:
Het synoptische beeld verschilt niet veel tussen de modellen. De grootschalige neerslag aan de voorzijde van de occlusie wordt door Hirlam en EC aanmerkelijk beter weergegeven dan Harmonie36. Wat alle modellen overduidelijk laten zien is de activering van de neerslag op dagelijkse gang, waarbij de focus wat betreft de convectie in alle modellen op het oosten en noordoosten ligt. De complicerende factor is de stratus. De uitgebreidheid van de stratus gaat mede bepalen hoe snel de temperatuur oploopt en de convectietemperatuur wordt bereikt.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen noemenswaardigheden.

Wind:
Indicatie voor windstoten bij de buien rond 25 knopen. Meestal echter veel minder. Dominante proces is precipitation loading, er staat namelijk weinig wind in de bovenlucht en de profielen zijn erg vochtig, dus weinig afkoeling door verdamping.

Bewolking:
Veel St bij het indraaiende occluderende systeem. Harmonie geeft een redelijke indicatie, maar ook de Hirlam 3/8-plaatjes. Overdag zien we de St dieper landinwaarts weer oplossen. Laagste bases nabij het laag boven zee en in de kustgebieden aanhoudende kans op St. Bij de 500hPa-hoogtetrog in het zuidwesten momenteel enkele Cb's, in de loop van de ochtend en -middag op steeds meer plaatsen Cb's. Toppen op basis van de progtemps zouden zomaar weer kunnen doorschieten naar FL300-350. Dinsdag idem dito voor de tweede occlusie uit. Dan eveneens enkele Cb's met toppen tot FL320.

Neerslag:
Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve neerslag vooral in de middag en avond, vooral de intensiteit. PW-waarden bedragen ruim 30, niet extreem maar toch behoorlijk veel en lokaal kan best weer 10-20 mm, lokaal rond 30 mm vallen. Accent ligt op het uiterste oosten en noordoosten, waar de treksnelheid van de buien waarschijnlijk het laagst is. Vanmiddag in het (uiterste) oosten MUCAPE rond 1000 J/kg bij een verticale windschering 5-10 knopen. Dinsdag vergelijkbare waarden. Losse, lokaal geclusterde buien. Verder bij de barocliene band af en toe regen. Bij de occlusies wordt de neerslag gedurende de middagen steeds convectiever. Met dit soort hoge toppen altijd rekening houden met lokaal kleine hagel, zie Harmonie graupel column plaatjes.

Zicht:
Op veel plaatsen nevelig, in het westen van de FIR (boven zee) matig tot lokaal slecht zicht en vooral in de vore ook mist. Dit blijft voorlopig het verhaal met de occlusies die nog komen. In buien plaatselijk slecht. Boven land in de nachten lokaal kans op nevel/grondmist/mistbanken. TAFG vooral kansen in de zuidelijke helft, Harmonie van run tot run vooral in het noorden. Voorgeschiedenis is in het zuiden het vochtigst.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 13/06/2016 05.21 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling