Het is nu 24 jan 2019, 06:27

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 22 jun 2016, 08:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
De zwaardere onweersituaties dit jaar tot nu betroffen voornamelijk grote, grijze zware neerslagbommen in weinig stroming. Voor de komende nacht en komende dagen staat er echter heel wat anders op het programma! Zie voor het zojuist geplaatste spotteractivatiebericht: http://www.skywarn.nl/swmcalertmut.php?id=386

De KNMI Guidance van vanmorgen:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 23 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog


Synoptische situatie:
Een frontensysteem, waarvan het koufront ons afgelopen nacht is gepasseerd, heeft een occlusie net noord van de Wadden, beweegt noordoostwaarts. Vanuit het zuiden nadert een volgend systeem, dat de begrenzing vormt met continentaal tropische lucht. Het warmtefront hiervan ligt komende middag boven de zuidelijke grens en rond 00 UTC ligt het gehele land in de warme sector. In de nacht naar donderdag nadert een Theta-W tong (Tw 19) het zuidwesten van het land. Deze Theta-W tong beweegt donderdag overdag langzaam over het land naar het noordoosten. Het koufront blijft tot vrijdagmiddag ten westen van het aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:
Op de occlusie stratus boven het noorden van het land en stratus/mist boven het noorden van de FIR. De modellen geven hiervoor indicatie. In de middag nabij het warmtefront of in de warme sector wat kleine neerslagsignalen uit SC of middelbare bewolking, tevens iets getriggerd op de dagelijkse gang. Later in de avond en in de nacht naar donderdag komen alle modellen met convectieve complexen boven het westelijke deel van de FIR. Het echt actieve buiengebied kan aan de Theta-W tong gekoppeld worden en lijkt in de ochtend het zuidwesten te bereiken. Over de exacte tijd en locatie is er in de modellen nog wat verschil. Het buiengebied heeft wat weg van een ‘spanish plume’. De modellen laten hierop, donderdagmiddag een aparte lagedrukkern ontstaan boven ons land. Aandachtspunten hierbij: hagel, onweer windstoten en de totale hoeveelheid neerslag. Voor het zuidwesten worden hoeveelheden berekend van 30-50 mm.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx 21 graden in het noorden tot 27 graden in het zuiden. Komende nacht 18 tot 20 graden en donderdag zien we door de buien een duidelijke tweedeling, voor de buien uit in het oosten mogelijk 28-29 graden, bij en achter de buien 22 graden.

Wind:
Vooralsnog geen bijzonderheden. Bij de buien zien we in Harmonie, vooral donderdag overdag (convectie vanaf de grond), af en toe uitschieters tot 41 kn (75 km/u).

Bewolking:
In het noorden van de FIR, nabij de occlusie en ook nog op enkele plaatsen in het binnenland, stratus. In de loop van de ochtend bij het warmtefront opnieuw, een kleine kans op stratus in het westelijke deel van de FIR en tevens overal Sc-bewolking en middelbare bewolking, later weer wat meer cumuliform. In de nacht naar donderdag geclusterde Cb’s (toppen tot FL400) in het westen van de FIR, overdag geleidelijk over het land naar het noordoosten verplaatsend.

Neerslag:
Overdag vooral bij het warmtefront of in de warme sector wat lichte regen uit SC-velden of middelbare bewolking. In de nacht naar donderdag een situatie die doet denken aan een Spaanse Pluim. We zien in de loop van donderdag de CAPE waardes flink oplopen naar 2500 tot 4000 J/kg op de Theta-W tong. Met een windschering van 40+ levert dat een C*S waarde van 125 tot 200 op. Modus multi-cell/Squall. De multi-cells kunnen zichzelf in de nacht een tijd lang in stand houden tot over onze omgeving. Aandachtspunten zijn dan vooral veel neerslag en hoge bliksemintensiteiten. De PW loopt op tot waarden boven 40 mm. Harmonie berekend tot donderdag 18 uur 40 tot 70 mm, zeer lokaal 70 tot 100 mm in het zuidwesten.

Zicht:
Op het noordelijk deel van de Noordzee nog mist, langzaam verder naar het noorden verplaatsend. Boven land kans op nevel of mist(banken), bij het warmtefront op zee wederom kans op nevel of mogelijk zelfs mist. Later donderdag tijdens een zwaardere bui matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 22/06/2016 06.01 uur LT.


Weerkaartjes:

Bijlage:
PL2212.gif
PL2212.gif [ 69.17 KiB | 5827 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2300.gif
PL2300.gif [ 68.69 KiB | 5827 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2312.gif
PL2312.gif [ 65.53 KiB | 5827 keer bekeken ]


Harmonie voor middernacht:

Bijlage:
charts_harmonie_pcp_bnl_23.png
charts_harmonie_pcp_bnl_23.png [ 117.46 KiB | 5827 keer bekeken ]


Bijlage:
charts_harmonie_slp_bnl_23.png
charts_harmonie_slp_bnl_23.png [ 388.27 KiB | 5827 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 22 jun 2016, 22:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
KNMI Guidance 22/6 17:45

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 23 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtetrog langs 18W beweegt langzaam oostwaarts en ligt vrijdagmiddag langs 5W. Tevens beweegt het bijbehorende hoogtelaag dan van IJsland naar Ierland. Restanten van een zwak warmtefront boven het noordoosten trekken spoedig het land uit. Erachter wordt de aangevoerde lucht warm en vochtig (θw850 wordt 18/19 graden, dauwpunt ca. 20 graden). Het koufront bereikt waarschijnlijk pas vrijdag in de loop van de dag het westen van ons land. In de warme sector ontstaan diverse kleinschalige thermische vores/lagedrukkernen die vanaf komende nacht over het aandachtsgebied trekken. Deze vores zijn veelal de voorkeursgebieden voor buienontwikkeling.

Modelbeoordeling:
Modellen geven alle een potentieel gevaarlijke weersituatie aan die zolang het koufront niet gepasseerd is zal aanhouden. De grote vraag zal niet zozeer zijn of er zware onweersbuien tot ontwikkeling komen maar meer de vraag waar en wanneer. In alle modellen kunnen de buien fors uitpakken. De benodigde energie is hiervoor in ruime mate voorradig. De positie van de vore een grote zal spelen in het proces van de buienvorming en hierin gaan de modellen wel uiteenlopen met als gevolg dat de timing en locatie van de buien van run tot run en van model tot model anders is. Forceringen in de bovenlucht lijken geen rol te spelen bij de buienvorming. De kortgolvige verstoringen die soms zichtbaar zijn lijken een gevolg van de buien te zijn dan een oorzaak.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vannacht koelt het nauwelijks af door de aanvoer van steeds warmere lucht. Tx morgen in het oosten/zuidoosten mogelijk 30 C, maar onzekerheden zijn natuurlijk zeer groot. Door de zware buien zal de temperatuur een grillige verdeling vertonen.

Wind:
Het worstcasescenario zit in Harmonie36, met lokaal zware windstoten. Harmonie38 is een stuk rustiger, wat waarschijnlijk terug te voeren is op het RACMO-turbulentieschema dat in die versie van Harmonie gebruikt wordt. Impulsuitwisseling en waterloading leveren de grootste bijdrage.

Bewolking:
Cu, op het zwakke warmtefront ook Sc. Vanavond kan in het zuidwesten al een Cb tot ontwikkeling komen met toppen boven FL300. Vanaf komende nacht van tijd tot tijd geclusterde Cb's met toppen FL370. Boven zee in vores kans op St.

Neerslag:
Harmonie geeft nog steeds vanavond al een eerste bui in Zeeland. Dat is gezien de actualiteit te voorbarig. Vanaf later vanavond neemt de buienkans wel toe in het zuidwesten en vannacht ook in het westen van het land. Modellen lopen nog steeds uiteen vwb de trekrichting van de buien. Hirlam laat de grootste activiteit boven de Noordzee blijven, evenals Harmonie38. Ec en met name Harmonie36 komen verder landinwaarts met de buien. Voor morgen overdag en zien opnieuw verschillen ontstaan. De overeenkomst in de Harmonieruns is dat die beide zeer lokaal forse buien geven. In EC en Hirlam zien we die intensiteiten uiteraard minder goed terug omdat die modellen convectie moeten parametriseren. Verder zijn er voldoende parameters aanwezig die duiden op zware buien. Zo is de CAPE de komende periode veelal boven de 2500 J/kg en ligt de effectieve windschering tussen de 30 en 40 kn, de hoogste waarde als de buien vanaf de grond ontstaan. Convectiemodus daarom veelal multicells. Uit het stroomschema/beslissingsboom voor convectie blijkt dat er bij buien een kans is op hagel > 2 cm en mogelijk ook zware windstoten.

Zicht:
Op zee in vores en nabij het koufront matig tot slecht (hoge dauwpunten, koud zeewater en weinig menging). Uiteraard ook slecht in de zware onweersbuien.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 22/06/2016 17.45 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 23 jun 2016, 07:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Animatie voor de door Harmonie 22/6 18z berekende neerslag voor 23/6:

Afbeelding

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 23 jun 2016, 08:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Update spotteractivatie #386:

UPDATE Spotteractivatie #386 23/6 9:30 - De lijn met zware buien die over het westen zoveel zwaar onweer en overlast gaf neemt langzaam in betekenis af en trekt NO-waarts. Naar verwachting ontstaat in de loop van de dag - waarschijnlijk - over de westelijke helft een nieuwe lijn ("squall line") die oostwaarts trekt met opnieuw intens onweer, hagel, veel neerslag en windstoten. Over exacte plaats en timing valt weinig te zeggen, modelresultaten lopen voor wat dit betreft uiteen. Het (uiterste?) zuidoosten kan hierbij buiten schot blijven maar als het daar warm genoeg kan worden (denk aan 30°C of nog iets meer) kunnen geisoleerde buien ontstaan met grote kans op extreme bijverschijnselen.
Het KNMI waarschuwt ("code geel") over heel NL voor onweer met wateroverlast, hagel en windstoten vanaf het middaguur. Estofex komt met een level-2 over (o.a) het oosten en zuidoosten van NL met eromheen een level-1 voor "hail, severe wind gusts, and tornadoes".
Aan onze waarnemers het verzoek een extra oogje op de ontwikkelingen te houden, afgelopen nacht en ochtend hebben geleerd dat de situatie de nodige hevige bijverschijnselen kan opleveren!


Zie voor een overzicht van actuele nieuwsberichten e.d.: http://www.skywarn.nl/swmcalertdet.php?id=386&t=2

Actuele KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 juni 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtetrog langs 15W beweegt langzaam oostwaarts en ligt morgenmiddag met de kern boven Ierland. Ten oosten van een koufront boven de Britse Eilanden bevindt ons land wordt warme en vochtige lucht (θw850 wordt 18/19 graden, dauwpunt ca. 18 graden). Het koufront bereikt waarschijnlijk pas vrijdag in de loop van de dag het westen van ons land. In de warme sector ontstaan diverse kleinschalige thermische vores/lagedrukkernen tot de doorkomst van het koufront over het aandachtsgebied trekken. Deze vores zijn veelal de voorkeursgebieden voor buienontwikkeling.

Modelbeoordeling:
Geen enkel model heeft het onweer/neerslag van vannacht verwacht en actueel is er weinig correlatie tussen de berekende neerslagen in de modellen onderling. Modellen geven wel allemaal een potentieel gevaarlijke weersituatie aan die zolang het koufront niet gepasseerd is zal aanhouden. De grote vraag zal niet zozeer zijn of er zware onweersbuien tot ontwikkeling komen maar meer de vraag waar en wanneer. In alle modellen kunnen de buien fors uitpakken. De benodigde energie is hiervoor in ruime mate voorradig. MUCAPE (met de aanname vanaf de grond) X wind shear komt ruim boven de 100. Met een waterinhoud> 35 mm een lokale uur som van Harmonie > 20 mm (weliswaar zeer lokaal) en FF700hPa >35 kn, maar gust <41 en <40 beneden 850 hPa kom je met de beslissingsboom tot oranje lokaal hagel> 2 cm en lokaal 50 mm in 1 uur. Forceringen in de bovenlucht lijken geen rol te spelen bij de buienvorming. Over de ontwikkelingen komende nacht is alles te zeggen, maar weinig is zeker. Kortom de positie van de vore een grote zal spelen in het proces van de buienvorming en lopen de modellen flink uiteen met als gevolg dat de timing en locatie van de buien van run tot run en van model tot model anders is. Forceringen in de bovenlucht lijken geen rol te spelen bij de buienvorming. De kortgolvige verstoringen die soms zichtbaar zijn lijken een gevolg van de buien te zijn dan een oorzaak.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx in het oosten/zuidoosten mogelijk 30 °C, maar onzekerheden zijn natuurlijk zeer groot. Door de zware buien zal de temperatuur een grillige verdeling vertonen.

Wind:
Tot nu toe max. windstoot 41 kn (Cabauw) (ook door geen een model berekent) Het worstcasescenario zit in Harmonie, voor in Zuid-Limburg (de heuvels) tot 34 knopen. In de nacht naar vrijdag in het gehele land, maar dan tot 56 kn. in Harmonie. Impulsuitwisseling en waterloading leveren de grootste bijdrage.

Bewolking:
In het zuidwesten voornamelijk boven zee Cb’s met toppen boven FL350-400. De vraag is hoever deze vannacht het land op komen. Vanaf komende nacht van tijd tot tijd geclusterde Cb's met toppen FL370. Boven zee in vores kans op St.

Neerslag:
Geen een model geeft de actuele buien situatie goed weer. Modellen lopen ook nog steeds uiteen v.w.b. de trekrichting van de buien. Hirlam laat de grootste activiteit boven de Noordzee blijven, evenals Harmonie38. EC en vooral Harmonie36 komen verder landinwaarts met de buien. Voor morgen overdag en zien opnieuw verschillen ontstaan. De overeenkomst in de Harmonieruns is dat die beide zeer lokaal forse buien geven. In EC en Hirlam zien we die intensiteiten uiteraard minder goed terug omdat die modellen convectie moeten parametriseren. Verder zijn er voldoende parameters aanwezig die duiden op zware buien. Zo is de CAPE de komende periode veelal boven de 2500 J/kg en ligt de effectieve windschering tussen de 30 en 40 kn, de hoogste waarde als de buien vanaf de grond ontstaan. Convectiemodus daarom veelal multicells. Uit het stroomschema/beslissingsboom voor convectie blijkt dat er bij buien een kans is op hagel > 2 cm en mogelijk ook zware windstoten.

Zicht:
Op zee in vores en nabij het koufront matig tot slecht (hoge dauwpunten, koud zeewater en weinig menging). Uiteraard ook slecht in de zware onweersbuien.

Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 23/06/2016 05.08 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling