Het is nu 23 jan 2019, 17:19

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 20 jul 2016, 00:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Spotteractivatie per 19/7 23:26 uitgezet:

Spotteractivatie #393 voor 20-7-2016: Nog warmere lucht wordt vanuit het zuiden aangevoerd waardoor de maxima over het grootste deel van NL tot over de dertig graden kunnen reiken, in het zuiden en zuidoosten mogelijk tot over de 35 graden! De warmte wordt verdreven met twee buienzones behorend bij twee lagedrukuitlopers maar hoe dat precies zal gebeuren? De eerste zone passeert op de middag van ZW naar NO en lijkt vooral buien te geven over de oostelijke of zelfs noordoostelijke helft in de namiddag en avond. Dit is overigens niet helemaal zeker gezien de capping die over de warme luchtmassa aanwezig is. Mocht het bij passage van de lagedrukuitloper ("vore") komen tot buienvorming dan zijn kortdurende maar felle onweersbuien ("pulse"-type) met kans op grote hagel, zware windstoten en veel neerslag op korte tijd aandachtspunten. Op de avond trekt een tweede zone (vnl.) over België oostwaarts maar die buienactiviteit lijkt meer voor de ooster- en zuiderburen al is er over (uiterst) ZO-Brabant en Limburg daarbij wel onweerkans. Naast onweer is mogelijk veel neerslag dan het voornaamste kenmerk.

KNMI Guidance 17:53:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 20 juli 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de westflank van een hogedrukgebied boven Duitsland wordt met een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming in een warme sector zeer warme en tamelijk droge lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied nabij Bretagne trekt de komende 24 uur noordwaarts naar de Britse Eilanden. Dit laag heeft een NW-ZO georiënteerde vore die morgen aan het einde van de middag en avond over ons land trekt. Hierachter wordt de tropische hitte aan de grond verdreven. Woensdagavond laat en in de nacht naar donderdag trekt een tweede (thermische) vore vooral over de Belgie en het noorden van Frankrijk. Op hoogte blijft warme lucht aanwezig, met theta-W 850 hPa waarden van 18-19 C. Het koufront komt in deze periode niet door. Op hoogte hebben we te maken met een hoogterug, pas in de loop van woensdag wordt de stroming cyclonaal met een kortgolvige hoogtetrog die vooral over de Britse Eilanden en de Noordzee trekt. Een tweede kortgolvige hoogtetrog trekt aan het einde van woensdag en de nacht naar donderdag vooral over België en Frankrijk naar het oosten.

Modelbeoordeling:
Harmonie run is niet aanwezig. De laatste uitvoer is van 00 UTC. Hirlam is redelijk consistent met eerdere runs. Dit model heeft nog steeds een tweetal neerslaggebieden die gekoppeld kunnen worden aan de tweetal vores (bovenluchttroggen). Het eerste bereikt in de loop van de middag weinig actief het zuidwesten en trekt verder activerend noordoostwaarts waarna het eind van de avond het land uittrekt. Een volgend buiengebied trekt dan over België oostwaarts een kan mogelijk het zuidoosten ook nog bereiken. EC geeft in grote lijnen een zelfde beeld te zien waarbij de neerslag met name boven het noordoosten pas actiever wordt (later dus dan Hirlam) en in de nacht naar donderdag nog een enkele bui boven het zuidoosten geeft. De Harmonie36 run van 00 UTC geeft oog met name boven het noordoosten een buiensignaal. Boven het zuidoosten geeft dit model op de volgende vore niets. Nu is Harmonie erg droog in de grenslaag en bovendien is de run vrij oud waardoor hier niet al te veel aandacht aan wordt besteed.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Harmonie heeft in beperkte mate last van een te droge bodem, in de Harm38 is dat iets minder, maar beide modellen zijn te warm met morgen TX van 37-38 graden. Hirlam zit iets te laag en EC (is bekend) onder dit soort omstandigheden fors te laag. Voor morgen is 35 C goed mogelijk in het zuidoosten.

Wind:
Vannacht een stevig windmaximum. Verder volgen we Hirlam. Qua windstoten lijkt verdamping een belangrijke term, want de neerslag valt door een droge (grens)laag, zowel bij de eerste vore als bij de tweede vore. Harmonie komt met lokaal rond de 50 kn (boven Engeland nog veel hoger). Waarschijnlijk zijn deze waardes te hoog omdat Harmonie te droog is in de grenslaag. Op de tweede vore zijn de kansen op zware windstoten beperkter omdat de onderste laag dan vochtiger is. Bovendien geen uitwisseling van impuls. Precipitation loading speelt sowieso een rol met Pw van 45-50 mm.

Bewolking:
Geen bewolking. Pas in de loop van woensdag vanuit het zuidwesten geleidelijk toename van hoge en middelbare bewolking. Bij de vores mogelijk geïsoleerde tot geclusterde CB's, basis vrij hoog rond FL050-060. Toppen FL350-400.

Neerslag:
We schetsen het volgende scenario. Woensdagmiddag en avond bij de eerste vore mogelijk convectie vanaf de grond, met SBCAPE van 2000+ J/Kg en effectieve schering van rond 15-20 kn is de modus pulse storm/multicel. Gezien de hoge CAPE-waarden is er grote kans op grote hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De vraag is of de buien ontstaan (scenario Hirlam) en of dat de midlevels niet te droog zijn (EC). De vore is echt nodig als forcering, heel illustratief is de CIN in Hirlam. Deze is riant buiten de vore, maar bij de vore daalt deze tot geringe waarden, de capping inversion ben je dan kwijt. Bij de tweede vore lijkt het te gaan om convectie die in Midden-Frankrijk ontstaat en naar ons land wordt geadvecteerd. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo'n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 19/07/2016 17.53 uur LT.


Weerkaartjes:

Bijlage:
PL2000.gif
PL2000.gif [ 65.56 KiB | 3969 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2012.gif
PL2012.gif [ 64.85 KiB | 3969 keer bekeken ]


WRF, GFS en Hirlam tekenen de buienzones keurig in (al zitten er verschillen in) maar Harmonie wil er niets van weten, maar berekent dan ook een bijna bizarre hete en droge luchtmassa, kijk bijvoorbeeld eens naar Ell in de run van 06z vanmorgen (Tsfc 38, Td 9 graden!):

Bijlage:
charts_harmonie_t2m_bnl_32.png
charts_harmonie_t2m_bnl_32.png [ 411.29 KiB | 3968 keer bekeken ]


Bijlage:
charts_harmonie_td2m_bnl_32.png
charts_harmonie_td2m_bnl_32.png [ 397.92 KiB | 3968 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 20 jul 2016, 10:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Estofex komt met een level-1 over vrijwel geheel NL m.u.z. van het uiterste westen en noordwesten: "A level 1 was issued for N France, BENELUX and NW Germany mainly for large hail, severe wind gusts and excessive precipitation."

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor onweer en hitte: "In de loop van de middag en avond neemt de kans op een aantal stevige onweersbuien toe. Het eerst in het zuiden, later ook in het midden en noorden. Bij onweersbuien komen lokaal windstoten rond 75 km/h, hagel en veel neerslag in korte tijd. Aan het einde van de avond verdwijnen de meeste buien.
Tevens is in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel een hittewaarschuwing van kracht."

Guidance 5.05 lt:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 21 juli 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de westflank van een hogedrukgebied boven Duitsland wordt met een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming in een warme sector zeer warme en tamelijk droge lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied boven het Kanaal trekt noordwaarts naar de Britse Eilanden. Dit laag heeft een NW-ZO georiënteerde vore die aan het einde van de middag en avond over ons land trekt. Hierachter wordt de tropische hitte aan de grond verdreven. Later in de avond en in de nacht naar donderdag trekt een tweede (thermische) vore vooral over de België en het noorden van Frankrijk. Op hoogte blijft warme lucht aanwezig, met theta-W 850 hPa waarden van 18-19 C. Het koufront komt in deze periode niet door. Op hoogte hebben we te maken met een hoogterug, pas in de loop van de dag wordt de stroming cyclonaal met een kortgolvige hoogtetrog die vooral over de Britse Eilanden en de Noordzee trekt. Een tweede kortgolvige hoogtetrog trekt aan het einde van de dag en de nacht naar donderdag vooral over België en Frankrijk naar het oosten.

Modelbeoordeling:
De modellen berekenen voor overdag en in de avond een tweetal neerslaggebieden die gekoppeld kunnen worden aan de tweetal vores (bovenluchttroggen). Het eerste bereikt in de loop van de middag weinig actief het zuidwesten en trekt verder activerend noordoostwaarts waarna het eind van de avond het land uittrekt. Een volgend buiengebied trekt dan over België oostwaarts een kan mogelijk het zuidoosten ook nog bereiken. Er zijn wat kleine timings en plaatsverschillen. Harmonie is nog steeds erg droog in de grenslaag, daardoor erg hoge temperaturen en onrealistisch hoge windstoten (86-100 Kn) bij de Britse Eilanden. Deze hebben we maar genegeerd. Wat de temperatuur betreft is het een ander verhaal, voor afgelopen dag zat Harmonie het dichts bij de waarheid.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Harmonie heeft in beperkte mate last van een te droge bodem en berekent overdag een TX van 37-38 graden. Hirlam zit iets te laag en EC (is bekend) onder dit soort omstandigheden fors te laag. Voor morgen is 35 C goed mogelijk in het zuidoosten.

Wind:
Qua windstoten lijkt verdamping een belangrijke term, want de neerslag valt door een droge (grens)laag, zowel bij de eerste vore als bij de tweede vore. Harmonie komt met lokaal rond de 50 kn (boven Engeland nog veel hoger). Waarschijnlijk zijn deze waardes te hoog omdat Harmonie te droog is in de grenslaag. Op de tweede vore zijn de kansen op zware windstoten beperkter omdat de onderste laag dan vochtiger is. Bovendien geen uitwisseling van impuls. Precipitation loading speelt sowieso een rol met Pw van 45-50 mm.

Bewolking:
Geen bewolking. Pas in de loop van de dag vanuit het zuidwesten geleidelijk toename van hoge en middelbare bewolking. Bij de vores mogelijk geïsoleerde tot geclusterde CB's, basis vrij hoog rond FL050-060. Toppen FL350-400.

Neerslag:
In de middag en avond bij de eerste vore mogelijk convectie vanaf de grond, met SBCAPE van 2000+ J/Kg en effectieve schering van rond 15-20 kn is de modus pulse storm/multicel. Gezien de hoge CAPE-waarden is er grote kans op grote hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De vraag is of de buien ontstaan (scenario Hirlam) en of dat de midlevels niet te droog zijn (EC-Harmonie). De vore is echt nodig als forcering, heel illustratief is de CIN in Hirlam. Deze is riant buiten de vore, maar bij de vore daalt deze tot geringe waarden, de capping inversion ben je dan kwijt. Bij de tweede vore lijkt het te gaan om convectie die in Midden-Frankrijk ontstaat en naar ons land wordt geadvecteerd. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo'n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 20/07/2016 05.05 uur LT.


Bijlage:
PL2012.gif
PL2012.gif [ 63.9 KiB | 3961 keer bekeken ]


Bijlage:
PL2100.gif
PL2100.gif [ 64.92 KiB | 3961 keer bekeken ]


Harmonie is wat bijgedraaid maar komt toch nog met hoge temperaturen en droge(re) lucht en bijgevolg minder buienontwikkeling:

Bijlage:
charts_harmonie_t2m_bnl_15.png
charts_harmonie_t2m_bnl_15.png [ 409.42 KiB | 3961 keer bekeken ]


Bijlage:
charts_harmonie_td2m_bnl_15.png
charts_harmonie_td2m_bnl_15.png [ 399.29 KiB | 3961 keer bekeken ]


Bijlage:
charts_harmonie_pcp_bnl_15.png
charts_harmonie_pcp_bnl_15.png [ 100.36 KiB | 3961 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling