Het is nu 21 feb 2019, 11:36

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 27 jul 2015, 10:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Op zaterdag 25/7 maakten we een behoorlijk zware zomerstorm mee, dat is op zich al bijzonder maar natuurlijk ook reden tot extra zorg in deze maand van bomen in het blad, veel gasten op de campings en veel waterrecreatie. Het zou de zwaarste Juli-storm blijken sinds begin van de metingen - da's bijzonder maar ook bijzonder was de grote onzekerheid in de verwachtingen en de uiteenlopende resultaten van de nachtruns van de bekende weermodellen. Die kleinere en zich snel ontwikkelende lagedrukkernen blijven toch lastige klanten voor de weersverwachtingen zo blijkt.

Ik neem hier nog even de hele KNMI Guidance uitgegeven per 25/7 04:58 LT op:

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot zondag 26 juli 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied ligt om 03 UTC met de kern boven de zuidelijke Noordzee nabij EHPG trekt oostwaarts, diept nog iets uit en trekt over ons land oostwaarts. Boven het noordoosten van het land ontstaat vanochtend een tweede kern en beweegt in noordoostwaartse richting naar de Duitse Bocht en uiteindelijk Denemarken, alwaar het in de avond aankomt. Ten westen van het lagedruksysteem is een back-bent occlusie aanwezig, die morgenmiddag van west naar oost over het land trekt. Met het wegtrekken van het laag komt een rug van het westen uit dichterbij, deze ligt zondagmiddag boven het noordoosten. Tot aan passage van de occlusie blijft de opbouw van de troposfeer onstabiel, vanmiddag en morgenochtend en -middag ook vanaf de grond, maar verder vooral vanaf hoogte. Een volgend frontaal systeem bereikt het zuidwesten van het land rond 18 UTC.
MODELBEOORDELING:
De verschillen in ontwikkeling van de diverse lagedrukkernen met daarbij nog eens de verschillende trekrichtingen maken het bijzonder lastig om zelfs op deze korte termijn van de komende 12 uur harde uitspraken te doen over het precieze verloop van de wind. Alle modellen laten huidige lagedrukkern nog iets uitdiepen en oostwaarts over ons land trekken. Hirlam trekt via Hoek van Holland richting de Achterhoek, ongeveer 80 km zuidelijker dan EC, welke het laag over de Noord-Holland naar de Kop van Overijssel. Harmonie laat het laag over het Waddengebied oostwaarts bewegen, dus nog eens 50 km noordelijker. In Hirlam en EC is het zwaarste windveld weggelegd voor de zuidwestkust en Zuid- en Midden-Nederland terwijl in Harmonie juist het noordelijk kustgebied en het IJsselmeergebied de volle laag geeft. Actuele waarnemingen op de geven op dit moment (03 UTC) nog geen duidelijke aanwijzing welk model het bij het rechte eind gaat hebben. Daarentegen laten alle modellen aan de west- en zuidflank van het laag een voor de zomer bijzonder krachtig windveld zien en ontlopen elkaar qua absolute waardes niet zo heel veel.

Aandachtspunten.

WIND:
Voor onzekerheden zie modelbeoordeling. Alle modellen geven een duidelijk signaal voor een 9 Bft en uitschieters tot ruim boven de 100 km/uur in de kustgebieden. De vraag is nu niet of er gebieden getroffen gaan worden door zeer zware windstoten, maar welke gebieden getroffen gaan worden. In de avond van het zuidwesten uit sterk afnemende wind. Zondagavond in de westelijke kustdistricten weer seinen voor 6 Bft.
BEWOLKING:
Op de back-bent occlusie stratiforme frontale bewolking met boven zee en aan de kust ook kans op stratus. In en ten oosten van de lagedrukkern is de lucht potentieel onstabiel met daardoor ook enkele Cb's, overdag is die kans voor het oosten van het land het grootst, daar kunnen ze zelfs nog vanaf de grond kunnen ontstaan. Toppen van de Cb's tot FL350, overdag tot FL300. In de avond en de nacht naar zondag brede opklaringen met ook enkele Sc-velden. Zondag overdag eerst perioden met zon en vorming van Cu-bewolking. In de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking op nadering van het volgende frontale systeem.
NEERSLAG:
In en ten oosten van de lagedrukkern heeft de neerslag een buiig karakter. Gezien de CAPE-waardes hoogstens om matig georganiseerde multicells. Onweer komt momenteel al voor nabij de lagedrukkern boven het noorden van ons land en het westen van België. De convectieve modus is ongewijzigd. De back-bent occlusie levert veelal stratiforme neerslag op. In de avond geleidelijk overal droog. Zondag overdag zien we nog een zwak neerslagsignaal a.g.v. een mogelijke TCu-bui die zich volgens de progtemps nog net kan ontwikkelen. In de avond volgt van het zuidwesten uit nieuwe frontale neerslag.
ZICHT:
In intensieve neerslag en matige tot slechte zichtcondities, daarbuiten meest goed. Overdag na passage van de occlusie (en neerslag) overal weer goede zichten. Zondag idem dito.
TEMPERATUUR:
Vandaag de hoogste temperaturen in de ochtend buiten de neerslag. Langs de oostgrens lokaal waardes tot tegen de 20 graden. In de neerslag en in de middag wanneer de NW-wind stevig doorwaait temperaturen rond 15 graden. In de nacht naar zondag Tn rond 10 graden, in de kustgebieden enkele graden hoger. Tx zondag overdag 19 a 20 graden.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 25/07/2015 04.58 uur LT.


Een duidelijke samenvatting van de dag bij het KNMI:

27-07-15 Een venijnige storing die dwars over Nederland trok veroorzaakte afgelopen zaterdag een voor de zomer zeer ongebruikelijke storm. Door de storm van 25 juli zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Lees verder via Weeralarm voor zware zomerstorm.

Conform de verwachting was het ZW en daarna het W eerst aan de beurt, stand max. windstoten per 13:20 :

Bijlage:
GMT_FXFX_1320.png
GMT_FXFX_1320.png [ 76.82 KiB | 6776 keer bekeken ]

:? Had ik nu maar mijn oorspronkelijke plan om aan de noordkant van de Maasvlakte te gaan staan uitgevoerd, maar ik vond het om 9:45 al te laat om die afstand nog te gaan rijden (=dom). Maar goed, opvallend maar ook typisch voor deze situatie de grote verschillen op relatief kleine afstand, IJmuiden 10, Leeuwarden 2 Bft:

Bijlage:
GMT_FFFF_1340.png
GMT_FFFF_1340.png [ 89.48 KiB | 6776 keer bekeken ]

En vervolgens kwamen dan ook het Noorden, Wadden en IJsselmeergebied aan de beurt, eindstand max. windstoten:

Bijlage:
GMT_FXFX_2240.png
GMT_FXFX_2240.png [ 77.52 KiB | 6773 keer bekeken ]

Animatie observaties luchtdruk op zeeniveau via MeteoFrance:

Bijlage:
loopmfrance.gif
loopmfrance.gif [ 3.49 MiB | 6773 keer bekeken ]

Of, voor wie dat duidelijker vindt, hetzelfde via Meteociel:

Bijlage:
loopmciel.gif
loopmciel.gif [ 3.09 MiB | 6773 keer bekeken ]

Al met al in grote lijn wel conform de berekeningen maar in de nachtruns zaten toch ook interessante afwijkingen en verschillen zie de vervolgberichten hieronder.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 27 jul 2015, 11:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
GFS 00z luchtdruk en 500hPa voor 06z, 09z, 12z en 15z. Opvallend dat de max. windstoten over zee wat terughoudend zijn berekend terwijl GFS toch wel vaak kwistig is wat dit betreft. Over land dan weer wel zwaarder en meer landinwaarts (ook convectief misschien?):
Bijlage:
LoopGFSld.gif
LoopGFSld.gif [ 405.84 KiB | 6773 keer bekeken ]

Bijlage:
LoopGFSgusts.gif
LoopGFSgusts.gif [ 260.81 KiB | 6773 keer bekeken ]


Harmonie 00z luchtdruk, 10meter wind en max. windstoten voor 07z, 09z, 12z en 15z. Harmonie plaatst de lagedrukkern aanvankelijk wat te westelijk maar laat het wel in iets meer oostelijke richting verder trekken. Gelukkig voor de Wadden bleken de voor dat gebied berekende windstoten te hoog.
Bijlage:
LoopHarmonield.gif
LoopHarmonield.gif [ 574.2 KiB | 6773 keer bekeken ]

Bijlage:
LoopHarmoniegusts.gif
LoopHarmoniegusts.gif [ 421.18 KiB | 6773 keer bekeken ]


Opvallend bij Hirlam 00z is de 7z, 9z en 12z berekende "extra" kern aan de zuidkant. Dat zou in het zuidelijke binnenland de nodige bomen gekost hebben zo. Dit was overigens aanvankelijk voor mij reden tot twijfel zaterdagochtend m.b.t. wel of niet op pad gaan. In de volgende run was dit er wel uit trouwens.
Bijlage:
LoopHirld.gif
LoopHirld.gif [ 58.69 KiB | 6773 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 27 jul 2015, 12:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2627
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
En tot slot nog WRF-ARW 4km 03z, luchtdruk en windstoten voor 9z, 12z en 15z. Ook dit model lijkt te hinten op een zuidelijk "extra" kerntje maar minder uitgesproken dan Hirlam en plaatst het geheel bovendien wat meer noordelijk.
Bijlage:
LoopWRFld.gif
LoopWRFld.gif [ 377.85 KiB | 6772 keer bekeken ]

Bijlage:
LoopWRFgusts.gif
LoopWRFgusts.gif [ 361.05 KiB | 6772 keer bekeken ]


Voor Skywarn bleek het ondanks de omvang van de storm een rustige dag, er kwamen 2 meldingen (eigen waarnemingen van deelnemers) binnen wat nog maar eens onder de aandacht brengt dat we in de kustprovincies nog veel te weinig waarnemers hebben, dus voor wie mee wil helpen: http://www.skywarn.nl/registreer.php. :-)

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling