Het is nu 22 mei 2019, 06:23

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 30 mei 2016, 11:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
Spotteractivatiebericht van vanmorgen:

Spotteractivatie #376 voor vandaag 30-5-2016: Viel het de laatste dagen al met al wel mee (of tegen voor de liefhebbers) met de onweersituaties, voor vandaag gelden maar liefst drie onweersituaties. Actueel beweegt een laag ten oosten van Lux. westwaarts en dat betekent een oostelijke stroming met nu eens trogpassage van oost naar west. Een buiencomplex (MCS) trekt nu over zuid-NL met veel neerslag en onweer.
In de loop van de dag neemt de temperatuur over het oosten/noordoosten toe en ontstaan vanmiddag pittige buien met onweer en kans op hagel. Naar verwachting trekt vervolgens vanavond een tweede onweerscomplex het noordoosten binnen, waarbij onweer, veel neerslag en kans op windstoten de aandachtspunten zijn.
Het KNMI waarschuwt ("code geel") over de genoemde gebieden. Estofex komt met een level 2 (o.a.) voor het oosten/zuidoosten van NL voor zware neerslag met eromheen een level 1 over heel NL voor "isolated large hail and excessive convective precipitation".


KNMI Guidance:

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 31 mei 2016 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag boven het Zwarte Woud trekt gedurende de periode langzaam retrograad naar Noordoost-Frankrijk. Aan de noordflank hiervan is de hoogtestroming boven het aandachtsgebied zuidoostelijk tot oostelijk. Hierin is een multicellcomplex ontstaan dat over het zuiden van het land trekt. Een kortgolvige hoogtetrog trekt komende avond en begin van de nacht naar dinsdag (zuid)westwaarts over het land. Dit kan fungeren als een forcering voor nieuwe convectie. Hierachter neemt de cyclonaliteit en de gradiënt op hoogte af boven onze omgeving. In de onderste niveaus bevindt zich een grondlaag boven West-Duitsland, dat gedurende de periode retrograad over het zuidoosten van ons land gaat bewegen. Een bijbehorende vore ligt noord-zuid georienteerd tot over het noorden van ons land. Hier vindt convergentie plaats en ook dit dient als trigger voor nieuwe convectie. In de nacht trekken het laag en vore verder zuidwaartswaarts richting Belgie/Frankrijk. Hierna komen we in een gebied met weinig gradient terecht.

Modelbeoordeling:
Diepe convectie en de grenslaag zijn de belangrijkste aandachtspunten. Het multicelcomplex boven het zuiden is lastig te koppelen aan een duidelijke synoptische forcering. Wat wel bijdraagt is de combinatie van warmteadvectie en enige PVA op de toenemende cyclonaliteit, vooral op hoogte. Het multicelcomplex boven het zuiden wordt door alle modellen redelijk goed weergegeven. In de middag laten alle modellen nieuwe buien boven West-Duitsland/langs de oostgrens ontstaan en Nederland binnentrekken. Hierin zitten de modellen behoorlijk op een lijn. Morgen zien we de modellen nog met een signaal voor een paar lichte buien komen (coalescentie), net over de grens in het noordoosten echter met zwaardere buien. Dit lijkt dus redelijk consistent net buiten de landgrenzen te blijven, maar blijft even een aandachtspunt ook gezien de onstabiele progtemps. In de grenslaag zien we op uitgebreide schaal St/mist in de vochtige lucht, maar vanuit het noordoosten komt geleidelijk drogere lucht binnen en verdwijnt de stratus. Dit gaat echter vooral op zee tamelijk langzaam omdat de stratus ook weer wordt aangemaakt. De modellen geven dit beeld vrij goed weer. Komende nacht weer signaal voor stratus/mist voor het noorden, dit lijkt samen te hangen met (kust)convergentie en alle modellen geven hier aanleiding toe, Harm36 is het meest enthousiast.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanwege de vele grenslaagbewolking blijft de temperatuur in het zuidwesten duidelijk achter op het noordoosten. De vraag is of we de convectietemperatuur bereiken in het (noord)oosten deze ligt rond de 24 graden. Gezien de merged-tijdseries van Groningen en Twente en de opklaringen die nu het oosten binnentrekken zou dat net moeten lukken.

Wind:
Hirlam lijkt redelijk aan te houden, geen erg grote verschillen. Kustseinen 6 Bft, in het zuidwesten 7 Bft. Hirlam06 komt vanavond nu met een kleine 8 Bft in Vlissingen district op de westflank van het grondlaag. In de Harmonieversies zien we al enkele runs consistent boven het uiterste noordoosten vanavond zeer lokaal convectieve gusts in de 34-41 kn categorie.

Bewolking:
Op uitgebreide schaal ST. Deze lijkt boven land vandaag in het zuidwesten en uiterste westen hardnekkig te blijven of net op te trekken naar Sc-niveau. Komende nacht op (kust)convergentie boven het noorden opnieuw kans op ST. Verder uiteraard op uitgebreide schaal CB's. Komende nacht boven land wellicht nog turbulentiestratus.

Neerslag:
Boven het zuiden een multicelcomplex met CB's, toppen tot maximaal FL370, in de loop van de dag ook elders multicells met mogelijk nog iets hogere toppen van FL400-FL450. De buien worden nu vooral op hoogte gevoed. In het oosten/noordoosten kan door instraling de convectietemperatuur vanmiddag worden bereikt, deze ligt op circa 24 graden. Hier loopt de SBCAPE op tot 1500-2000 J/Kg. Echter ook elders op grote schaal 1500-2000 J/Kg MUCAPE vanmiddag en vanavond. Effectieve schering is 15-25 kn, het hoogst als de convectie vanaf de grond ontstaat. Vanavond is lijnvormige convectie in het (noord)oosten niet uit te sluiten vanwege hoge CAPE en lijnvormige forcering (de vore aan de grond en de hoogtetrog). Interessant is het product CAPE*SHEAR. De 0-6 km variant geeft forse waarden (~60), de 1-6 km variant komt beduidend lager uit (20-25 kn). Dit moet dan te verklaren zijn doordat de effectieve schering op 1-6 km beduidend minder is. Morgen is in het noordoosten een bui met onweer niet geheel uitgesloten. Opnieuw hoge CAPE-waarden en lage CIN, al lijkt een zwakke inversie een bui net tegen te houden. Verschil met vandaag is het ontbreken van een forcering. Is wel een aandachtspunt. Daarom ook in de basisverwachting voor het noordoosten kans op een bui opgenomen.

Zicht:
Onder de stratus boven zee en op het IJsselmeer overwegend slecht met op veel plaatsen mist, af en toe komt deze advectieve mist de kust op drijven. Verder is er niet veel voor nodig om in deze vochtige lucht het zicht te doen kelderen in neerslag. In de zwaarste buien kan het zicht best even onder 1500 meter komen. Komende nacht elders geringe kans op mist vanwege hoge geowind.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 30/05/2016 11.28 uur LT.

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: 31 mei 2016, 07:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 jun 2007, 08:32
Berichten: 2630
Woonplaats: Wijbosch (Schijndel/Veghel)
De uiteindelijke "oogst" op dit overzicht van Weerplaza. Volkel kon "profiteren" van zowel het MCS in de ochtend als de buien in de namiddag:

Bijlage:
30mei16-regen2230.png
30mei16-regen2230.png [ 103.39 KiB | 4970 keer bekeken ]

_________________
:-) Sir Chase-a-lot's tales of stormy weather: www.hsww.nl» | Extreemweer.nl»


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling