Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 6 t/m 10 van 57:

Vrolijk Kerstfeest!


24-12-2018 - Redactie

Skywarn Nederland wenst al haar waarnemers en -volgers een vrolijk Kerstfeest!
Gezien de verwachtingen zijn extreme weersverschijnselen niet aan de orde de komende dagen dus kunnen we op ons gemak aan de (gluh-)wijn en kerstdiner.  ;-)

Videojaaroverzicht 2018 door Weerplaza


23-12-2018 - Weerplaza | Open artikel

Wat een bijzonder jaar hebben we gehad. Vrijwel alle elementen die we in het weer kunnen bedenken zijn het afgelopen weerjaar de revue wel gepasseerd. Zo kregen we ondermeer te maken met sneeuw, storm, hitte, droogte, wateroverlast, natuurijs en veel records. Heel veel records. 

Windhoos te Mijdrecht eergisteren?


09-12-2018 - Redactie

Zie dit bericht van RTV Utrecht en er staan nog wat meer berichten in de nieuwsrubriek.

Het zou vrijdagmiddag rond 16:15 zijn gebeurd, en de beelden van de schade zijn ook best apart met een strook schade zichtbaar door het glas van de kassen. Volgens de kweker werd glas omhoog gezogen en kwam enkele honderden meter verderop neer.

Meer info of verdere berichtenhierover welkom! Er waren - als het genoemde tijdstip juist is - wel net lijnsegmenten op het koufront gepasseerd:

Berekeningen wind en neerslag bij frontpassage vanmiddag


07-12-2018 - Redactie

Een randstoring bij een laag verder westelijk op de oceaan is afgelopen nacht behoorlijk ver uitgediept (kerndruk 966hPa op de Meteociel kaart van 09:20UTC!) en zorgt actueel voor storm over het noorden van UK. We krijgen niet direct met het windveld te maken maar het systeem zorgt wel voor behoorlijk dynamisch weer vandaag t/m morgenavond, zie spotteractivatiebericht #536.

De actuele stand per moment van dit bericht via Meteociel:

Een paar kaartjes van fijnmazige modellen (Harmonie, Arpege en Arome) ter illustratie bij de koufrontpassage komende middag, eerst de max. windstoten voor 16:00 lt en daarna de Harmonie-berekening voor neerslag, waarover de hiergenoemde modellen het overigens behoorlijk eens zijn. Let op de berekende lijnsegmenten!

Bron kaarten: WXCharts

Over de veelbesproken zondag 23 september


22-09-2018 - Redactie

Het gonsde de hele afgelopen week in het weerwereldje over de diverse mogelijke stormscenario's voor morgen, meerdere keren werd een zware storm berekend met soms ook landinwaarts windstoten tot ruim over 100 km/u! Zie bijvoorbeeld ook het eerdere bericht van dinsdag hieronder. Dat werd geillustreerd - net als dit bericht - met kaartjes gebaseerd op GFS vanaf de site van Weeronline, maar het is geenszins de bedoeling om daarmee speciaal dat model of de weergave ervan te diskwalificeren. Ook andere modellen zwabberden met per run telkens sterk wisselende resultaten. Ook EC kwam op een gegeven moment met windstoten tot 160 km/u (!) juist uit de westkust en een zware storm ook over land.
Het was dan ook een voor de modellen uiterste moeilijk te berekenen situatie met veel dynamiek over de oceaan met in het begin van de week nog de restanten van Helene en Joyce erbij. En dan natuurlijk de restanten van Florence, zou Florence kunnen heractiveren of zou een storing er nabij kunnen profiteren van de vochtige en relatief warme luchtmassa door Florence achtergelaten?

Nu, ruim in de betrouwbare termijn, zien we steeds meer eensgezindheid ontstaan in de runs van de diverse modellen, het voorziene laag komt inderdaad maar meer zuidoostelijk dan voorzien en met een aanzienlijk minder lage kerndruk (eerst < 980hPa, nu rond 1010hPa). Geen (zware) storm dus, maar nog wel kans op windstoten en vooral over de zuidelijke helft mogelijk veel neerslag. Zonodig verschijnt later een spotterbericht hiervoor.

Hierbij van boven naar onder de wind en luchtdrukberekening van GFS voor morgen 20:00 lokale tijd, eerst die van afgelopen dinsdag 00z en daarna die van vandaag 00z:

En idem voor de berekende maximale windstoten:

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007