Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #610 voor 14-12-2019 11:00 - 15-12-2019 18:00

Uitgegeven 14-12-2019 11:00 Update: 15-12-2019 12:10 (LT)

Spotteractivatiebericht #610 voor 14/15-12-2019

Na passage van een storing over (uiterst) zuid-NL zijn we een westelijke stroming terecht gekomen. Het is een zeer dynamische setting met passage van als een occlusie en koufront getypeerde fronten. Actueel en tot op zondagochtend veel wind en buien, over zee mogelijk zelfs enige tijd storm. Aan de kusten en over land buien met kans op onweer, zware windstoten en (korrel-)hagel. Voor vandaag overdag is het, gegeven de combi van veel windschering, een gunstige positie t.o.v. de hoogtestroming (jet) en vrij lage wolkenbasis, niet vreemd dat ook extreem weer parameters als STP en SCP (voor resp. kans op hoos- en supercellvorming) berekend worden, een remmende factor is dat de onstabiliteit (ook over zee) bescheiden is tot max. 300 J/Kg MUCAPE. Organisatie van buien tot multicellen is i.i.g. waarschijnlijk met mogelijk dus een enkele supercell met verhoogd risico m.n. voor zware windstoten. Voor het uiterste zuiden geldt later vandaag passage van een regenzone verbonden aan de occlusiepassage en ook daar kans op zware windstoten.
In de nacht naar zondag passage van het koufront van west naar oost met opnieuw buien die flink kunnen uithalen met windstoten en onweer, mogelijk lijnvormig georganiseerd.

Skywarngewijs zijn in eerste instantie schade door blikseminslag of windstoten, en windstoten die meldcriterium (90 km/u) halen aandachtspunten. De zwaarste windstoten zijn aannemelijk voor de westkusten maar ook landinwaarts kan het meldcriterium gehaald worden. Mocht het komen tot een supercell en/of komende nacht tot vorming van lijnsegmenten op het koufront dan verdient dat de nodige extra aandacht.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 14/12 15:50 - KNMI heeft om 15:32 een waarschuwing ("code geel") uitgegeven voor zware windstoten voor ZW-NL. Windstoten van 90 km/u of meer zijn inmiddels gemeten te (omg.) Cadzand, Vlissingen en Rotterdam.

UPDATE 15/12 12:00 - Gingen we gisteren voor vandaag nog uit van rustiger weer na de ochtend zien we dat modellen voor vanmiddag buien over de westelijke en noordwestelijke kustgebieden berekenen. Op de weerkaarten een aanzienlijk verschil aan windkracht over zee vs. over land, het betreft dus aannemelijk kustconvergentie. De KNMI Guidance vermeldt verder een gunstige positie t.o.v. de hoogtestroming (jet). Met enkele honderden J/Kg MUCAPE en opnieuw forse windschering beschikbaar is organisatie tot multicell-niveau, onweer en (korrel-)hagel bij de buien mogelijk. Van de windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium 90 km/u wordt gehaald zodat Skywarngewijs het vooral om schade door blikseminslag of wind gaat. De periode voor bericht 610 is hierbij verlengd tot 18:00lt.
Het KNMI waarschuwt ("code geel") actueel nog voor zware windstoten over de noordelijke kustgebieden tot aan het begin van de middag.

Media (9)Meldingen (27)Sluiten