Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #611 voor 31-12-2019 11:30 - 01-01-2020 12:00

Uitgegeven 31-12-2019 11:10 Update: 31-12-2019 21:15 (LT)

Op de laatste dag van 2019 nog een spotteractivatiebericht en wel #611 voor vandaag en nieuwjaarsdag. En nog wel een speciale ook omdat deze berichten meestal alleen voor convectieve situaties of bij een te verwachten storm worden uitgegeven.
Vanmorgen ontstond na passage van een zwak koufront vrij snel, soms zeer dichte, mist over het midden en zuiden met lokaal gemeten zichten van 70-90 meter. Op oudjaarsavond en tijdens de nieuwjaarsnacht is het oppassen voor zeer dichte mist. Na een hogedruk impuls vanuit het noordwesten komt een uitloper van hogedruk over het midden en - zeg - de noordoostelijke helft te liggen. Er zal op uitgebreide schaal dichte mist gevormd worden die i.c.m. met het fijnstof van het vuurwerk lokaal extreem dicht kan worden. De kans hierop is het grootst in die gebieden onder en nabij de as (het "midden") van de hogedrukuitloper omdat daar de wind vrijwel geheel zal wegvallen. De geraadpleegde modellen berekenen die as zo'n beetje vanuit het zuidoosten van Gelderland in de richting van de zuidelijke helft van Flevoland of hetzelfde georiƫnteerd maar juist iets noordelijker. Maar omdat ook elders in het land er weinig of amper wind is kan zeer dichte mist over een groot deel van het land voorkomen.
Op nieuwsjaarsdag zal de mist maar moeizaam oplossen.

Aan onze waarnemers het verzoek om mist met minder dan 100 meter zicht (meldcriterium) waargenomen voor 00:00 direct te melden gezien de mogelijke impact tijdens en na nieuwjaar. Het KNMI heeft alvast een Code Geel uitgezet: "Dichte mist, vanavond en vannacht zeer dichte mist".

UPDATE 31/12 21:15 - We liggen op koers voor het scenario met extreem dichte mist. Over de noordoostelijke helft nauwelijks wind en nu al zeer dichte mist, er zijn al zichten van minder dan 30 meter gemeten. Het KNMI heeft voor de kans op extreme mist tijdens en na de jaarwissel een Code Oranje uitgezet.

Media (16)Meldingen (129)Sluiten