Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #612 voor 14-01-2020 06:00 - 15-01-2020 08:00

Uitgegeven 14-01-2020 00:06 (LT)

De indrukwekkende depressie "Brendan" zorgt momenteel voor extreme omstandigheden over de westelijke helft van Schotland maar blijft v.w.b. NL op voldoende afstand om voor problemen te kunnen zorgen. Toch ontkomen we er niet helemaal aan als vanaf dinsdagmiddag een aan het systeem verbonden randstoring over de noordelijke helft van de UK richting Scandinaviƫ trekt. Veel wind dinsdagavond en in de nacht naar woensdag voor de westelijke en noordwestelijke kustgebieden. Tot een storm lijkt het niet te komen maar zeker over het noordwesten worden zware windstoten verwacht.

Skywarngewijs lijkt gezien de windrichting de kans op schade door wind niet bijzonder groot maar windstoten kunnen over zee en het noordwesten het meldcriterium van 90 km/u halen.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Morgenavond kunnen er in de kustprovincies zware windstoten voorkomen van ongeveer 75 km/uur. In het Waddengebied kunnen dan zware windstoten tot 90 km/uur voorkomen. In de nacht naar woensdag verdwijnen de windstoten weer."

Media (7)Meldingen (36)Sluiten