Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #613 voor 27-01-2020 23:49 - 28-01-2020 18:00

Uitgegeven 27-01-2020 23:49 (LT)

Actueel passage van een koufront (met bijbehorende neerslagzone) bij een laag juist ten noorden van ons land (eigenlijk een golf in het verder doorlopende front). Achter het front neemt de temperatuur op het 500hPa geleidelijk af. Morgen in de vroege ochtend bereikt een trog het zuidwesten en trekt van west naar oost om op de middag over het noordoosten ons land te verlaten. De 500hPa temperatuur bedraagt dan -35°C, over de noordelijke helft zelfs nog minder. Op en na de trogpassage soms pittige buien met kans op korrelhagel en misschien een enkele slag onweer in een setting met voldoende windschering voor organisatie (multicell-niveau). Ook neemt de wind flink toe met over de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden kans op zware windstoten. In de loop van de middag neemt de activiteit af.

Skywarngewijs is bij onweer schade door blikseminslag te melden. Verder kunnen de windstoten over de genoemde gebieden het meldcriterium (90 km/u) halen.

Media (5)Meldingen (0)Sluiten