07/12/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 726

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig29-09-2021 00:00 - 30-09-2021 07:00
Uitgifte28-09-2021 23:20

Een storing trekt woensdagmiddag ten noorden van ons land oostwaarts met aan de zuidkant veel wind. Een bijbehorend front (occlusie) passeert voormiddag van west naar oost over het land (deze occlusie draait in zodat het uiterste noorden er in de avond opnieuw mee te maken krijgt). Bij occlusiepassage een neerslagzone, daarna neemt de onstabiliteit toe als de bovenluchttemperatuur afneemt. Dat betekent actieve buien met kans op onweer, windstoten en veel neerslag tot multicellniveau georganiseerd. De meeste onstabiliteit over zee zodat voor m.n. de westelijke en noordelijke kustgebieden de onweerkans het grootst is. Over het noorden bij buien mogelijk zeer zware windstoten, modellen berekenen windstoten tot 90-100 km/u, later 100-110 km/u over resp. het uiterste noordwesten en Wadden.

V.w.b. de Skywarnmeldingen aandacht voor schade door blikseminslag of windstoten, verder melden van windstoten die het medcriterium (90 km/u) halen of overschrijden. Wateroverlast wordt niet verwacht maar de totale neerslag vanaf morgen tot aan de vroege donderdagochtend is fors, over het noordwesten en uiterste noordoosten wordt door Harmonie tot 30-40mm berekend.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de windstoten: "Vanaf later woensdagmiddag worden er in het noordelijk kustgebied zware windstoten van 75-90 km/u verwacht. In het oostelijk Waddengebied is er later in de avond kans op windstoten tot ca. 100 km/u. De zwaarste windstoten komen vooral bij buien voor."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (2)Sluiten