27/11/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 781

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig26-09-2022 00:00 - 27-09-2022 23:00
Uitgifte25-09-2022 22:22
Update27-09-2022 14:25

Herfst! Met een omvangrijk hoog centraal over de oceaan en lage druk over het continent is de stroming meest noordwestelijk, op maandag tijdelijk zuidwestelijk. Op de weerkaarten een wachtrij aan fronten en troggen behorend bij een laag tussen IJsland en Scandinavië dat langzaam zuidwaarts beweegt. Voor ons meest van belang zijn de passage van een front (occlusie) morgen overdag van west naar oost gevolgd door een passage van een trog. Na passage herstel van de noordwestelijke stroming en stroomt op hoogte steeds koudere lucht over onze omgeving uit. Op dinsdag een volgende trogpassage. Dit alles betekent buien over het hele land, maar meeste aandacht geldt de westelijke kustprovincies waar door de oplopende onstabiliteit, het warme zeewater en kustconvergentie de meeste en meest intensieve buien worden verwacht met kans op veel neerslag en onweer. Totale neerslag tot dinsdag middernacht wordt door modellen tot 40-60mm berekend maar er zijn uitschieters, tot wel 90mm toe.

V.w.b. de Skywarn-meldingen dus vooral aandacht voor overlast of schade door grote hoeveelheden neerslag over de westelijke provincies of misschien beter: de hele noordwestelijke helft. Verder evt. optreden van wolkbreuken en bij onweer schade door blikseminslag. Verdere extremen worden niet verwacht al levert mogelijk de occlusiepassage maandagochtend direct aan de westelijke/noordwestelijke kusten zware windstoten op die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 27/9 14:25 - Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor zware regen over Zeeland en Zuid-Holland: "Geregeld zware buien, plaatselijk met meer dan 50 mm regen in 24 uur en kans op wateroverlast. Kans op overlast door regen en/of buien. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Volg weerberichten en waarschuwingen."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (3)Meldingen (2)Sluiten