24/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

15-02-2020 17:45 | KNMI | m.b.t. 15-02-2020 t/m 16-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 16 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een hoog boven Midden-Europa en een omvangrijk lagedrukgebied nabij IJsland wordt met een krachtige zuidwestelijke stroming in een warme sector steeds zachtere lucht aangevoerd. Aan het einde van de middag en vanavond bereiken restanten van het koufront (gestippeld in de analyse) het westen. Als gevolg van warmte-advectie aan de voorzijde van een volgend occluderend frontaal systeem is het koufront niet meer als zodanig herkenbaar. Na passage van dit koufront en het daarop ingelopen volgende warmtefront wordt zondag met een stevige zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. Het (ana-)koufront bereikt op zondag waarschijnlijk net na het middaguur de westkust, trekt zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten in de loop van zondagavond. Zondagmiddag ontstaat er stroomopwaarts een golf in het koufront. Deze golf trekt later in de middag en begin van de avond over het land met aan de warme kant geringe verscherping van de drukgradiënt boven het zuidoosten. Het polaire koufront wordt 3-6 uur later gevolgd door een CAD, zodat uiteindelijk een brede temperatuurgradiënt ontstaat. Na passage van het gecombineerde systeem wordt de stroming west tot zuidwest. Zondagavond trekt een zwakke trog noord van de Wadden langs. Maandagochtend bereikt een N-Z georienteerde trog het westen.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn de modellen erg consistent en goed bruikbaar. HAP1 en HAP3 zijn goed te volgen als het gaat om de grenslaag, hoewel HAP1 buiten de frontale zone boven zee wat te lage bases berekent. Belangrijkste aandachtspunt is de wind (zie onder 'wind(stoten)'. Wat opvalt is dat EC nu wel redelijk in de pas loop met de overige modellen en dat de actuele windstoten vooral in de bewolkte gebieden door de modellen duidelijk (3-5 knopen) overschat worden. Eigenlijk laten alle modellen de zware windstoten er op nadering van de golf zondag in de loop van de middag uitgaan. Uitzondering daarop is steeds het zuidoosten (Limburg en mogelijk het zuidoosten van Noord-Brabant), waar de zware windstoten enkele uren langer aanhouden, in EC en Ha40 zien we dat dit nog 1 a 2u langer duurt dan in de overige modellen. In de Harmonie-versies zien we op het koufront nergens erg diepe onstabiliteit of zeer zware windstoten door tijdelijk sterkere uitwisseling. In vrijwel alle modellen zien we achter het koufront in de koude lucht (CAD) een kortgolvige trog over het noordwesten lopen aan het einde van zondagmiddag, alleen HIR laat hier een nieuwe opleving in de wind zien, dit is een uitbijter en is voorlopig een aandachtspunt. In de nacht naar maandag zien we opnieuw een toenemende gradiënt waarbij (wederom) het noordwestelijk kustgebied in HIR en de Ha's mogelijk opnieuw te maken krijgen met windcondities dichtbij geel-waardige criteria.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Steeds zachter met zondagmiddag in het zuidoosten ruim 16°C.

Wind:
In de loop van vanmiddag en vanavond neemt de wind toe naar 8-9 Bft boven zee met in de avond en in de nacht naar zondag ook zware windstoten (75-90 km/u) in het noordwestelijk kustgebied en de westelijke kustprovincies. Zondag ochtend breiden deze zware windstoten zich dan geleidelijk uit over het hele land. Op het koufront zien we boven zee en in het het noordwestelijke kustgebied in alle modellen een signaal voor zeer zware windstoten (net boven 100 km/u). Zondagavond kan het zuidoosten aan de warme kant van het koufront te maken krijgen met een wat sterker windveld en zware windstoten tot ca. 90 km/uur. Aan het begin van de avond nabij de kortgolvige trog mogelijk opnieuw kortdurend 8-9 Bft en zware windstoten (75-90 km/u), dit is voorlopig een aandachtspunt. In de nacht naar maandag in de kustgebieden 6 Bft en (wederom) het noordwestelijk kustgebied 7-8 Bft en kans op windstoten tot ca. 75 km/u, alleen HIR laat ook weer 90 km/u zien, maar is hierin uitbijter.

Bewolking:
Bij het koufront een dik pakket bewolking, Sc/Ac. Ook St, voornamelijk boven zee. Op het volgende warmtefront tevens Ns. In de warme sector Sc/Ac. Op het koufront zondag enkele TCu, zeer lokaal Cb's, toppen tot FL100-FL150. Na koufrontpassage Cu/Sc, pas wat ruimer daarachter ook weer Cb's boven zee, toppen FL120-180.

Neerslag:
Vanmiddag een groot deel van de dag droog. Vanmiddag boven zee en vanavond ook boven land van het westen uit af en toe lichte regen als frontenrestanten (koufront en warmtefront volgende systeem) naderen. Zondag op het koufront enkele opgelijnde buien in een regime met rond de 100 J/kg CAPE en effectieve schering van rond de 30-35 kn. Convectieve modus dus multicell. Ook ten noordwesten van het grondfront nog enkele uren regen, het geheel heeft dan ook duidelijk ana-front karakter (zie NW-ZO doorsnedes, waarin de twee systemen nog duidelijk te onderscheiden zijn). Met het passeren van de koudste bovenlucht is zondagavond en maandag ten noorden van ons land onweer niet helemaal uitgesloten.

Zicht:
Goed zicht, in neerslag lokaal matig. Boven de noordelijke Noordzee eerst lokaal nevel. Ook vannacht en morgen in de warme sector boven de Noordzee kans op nevel. Op het koufront zondag lokaal kortdurend slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: boonstra
Uitgifte: 15/02/2020 15.33 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten