28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

17-02-2020 10:27 | KNMI | m.b.t. 17-02-2020 t/m 18-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 18 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een stevige zuidwestelijke stroming voert polaire lucht aan. In het begin van de middag passeert een kortgolvige hoogtetrog van west naar oost het land. Deze trog wordt later in de middag en in de avond gevolgd door de restanten van een occlusie (duidelijk thetaw850-maximum van 4-5 graden boven de Noordzee). Dit systeem ligt momenteel (23 UTC) boven en west van Schotland. In de nacht naar dinsdag passeert opnieuw een hoogtetrog over het noordwestelijk kustgebied van west naar oost. Dinsdagavond laat nadert van uit het westen een volgende hoogtetrog.

Modelbeoordeling:
De trog van vanmiddag zit vrij eenduidig in de modellen, ook de neerslag bij de occlusie daarachter zit in alle modellen. De Harmonies tonen wel een meer buiig karakter hierbij, wat gezien de progtemps ook reëel lijkt. Aandachtspunt zijn de windstoten bij de buien op de trog, De Harmonies komen met een indicatie voor zware windstoten. De trog in de nacht naar dinsdag zit ook vrij eenduidig in de modellen; voor dinsdag overdag wel grote verschillen tussen de modellen in de neerslagberekeningen. Op basis van de progtemps blijven buien ook dan mogelijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Ondanks de polaire lucht nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 9C.

Wind:
Actueel nog 7-8 Bft in de kustdistricten met zware windstoten in het noordwesten. Overdag wat afnemende wind, met 6-7 Bft in de kustdistricten. De trog is een aandachtspunt qua uitschieters (rond ca. 75 km/u), met name boven land. Door de onstabiele opbouw is meer uitwisseling mogelijk icm de organisatiegraad van de buien. In het profiel staat genoeg wind om 41+ windstoten mogelijk te maken; de Harmonies en ook het Harmonie EPS laten dit ook zien. Aandachtspunt. In de nacht naar dinsdag laat Hirlam bij de hoogtetrog voor de Wadden opnieuw een 8 Bft zien, als enige model. Op de Wadden dan nog zware windstoten. Ook dinsdag nog steeds 6-7 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:
Nabij de trog op vanmiddag Cb's tot FL150-200, lokaal wellicht nog wat hoger. Op het occlusie restant wat meer gelaagde bewolking, basis waarschijnlijk op SC niveau, maar ook (ingebedde) Cb's. Nabij de trog op dinsdagnacht Cb's tot ca. FL150, vooral in het noorden van het land. Dinsdag overdag Cu, maar ook CB's, toppen dan tot FL120.

Neerslag:
Op de trog van vanmiddag buien. Er is potentie voor een behoorlijke organisatiegraad, er is behoorlijk veel schering over de diepte van het onstabiele profiel (rond 35 kn) CAPE waarden zijn echter niet zo hoog, 200-400 J/kg. Bij de trog behoren hagel en onweer tot de mogelijkheden, zeker omdat een component van dagelijkse gang meewerkt. Op passage van het occlusie restant buiige regen met enkele ingebedde buien. Op de trog dinsdagnacht enkele buien, met name in het noorden. Dinsdag overdag weer enkele lichte buien.

Zicht:
10+ km, in neerslag 5-8 km, in zwaardere neerslag 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 17/02/2020 04.17 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten