20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-09-2020 05:54 | KNMI | m.b.t. 25-09-2020 t/m 26-09-2020

Valid: 2020-09-25 05:54:35 - 2020-09-26 24:00:00
Issued: 25-09-2020, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag, gevuld met koude lucht boven East Anglia trekt via het zuiden van Nederland en het noorden van België naar het zuidoosten van Duitsland. Aan de grond heeft het laag meerdere kernen. Een kern die op de zuidelijke Noordzee is ontstaan (een CAD) trekt noordnoordoostwaarts en vormt samen met een tweede, zuidelijker gelegen kern die opvullend oostwaarts trekt een groot, vlak laag boven Nederland en de noordelijke helft van Duitsland. Op de westflank van het grootschalige laag ontwikkelen zich vandaag en ook zaterdag kleinschalige, actieve lagedrukgebieden die over Humber en Theems en vervolgens over het zuidwesten van Nederland zuidoostwaarts trekken. De precieze koers van deze secundaire laagjes is bepalend voor de timing en intensiteit van het bijbehorende windveld. In de loop van zaterdagmiddag lijkt het met de aanmaak van secundaire lagedrukkernen gedaan te zijn en trekt het grondlaag als geheel richting Duitsland waardoor een noordelijke stroming op gang komt. Een retrograad front nadert ons land vanuit het noordoosten op zaterdagavond.

Modelbeoordeling:

In de meeste uitvoer is de ontwikkeling en baan van de lagedrukkern van vanmiddag weer wat noordelijker gelegen, zodat het aanlandige, sterke windveld aan de zuid- en westflank Nederland al bereikt. KEPS heeft eind vrijdagmiddag al 70% op zware windstoten langs de Zeeuwse kust, waardoor we besloten hebben de Zeeuwse waarschuwing weer te vervroegen. EC heeft nog de zuidelijkste koers en houdt het windveld later vandaag nog vrijwel geheel boven België. De onzekerheid is nog vrij groot, omdat er in de diverse Harmonie uitvoer min of meer willekeurig kleinschalige kernen aan de westflank van het sturende laag ontstaan met aan de westzijde van deze kernen een versterking van het windveld. Deze kleinschalige kernen zijn het gevolg van de ontwikkeling van structuren als comma's en CAD's die als gevolg van grote hoeveelheden vrijkomende latente warmte een klein laag, actief laten ontstaan.

Wind(stoten):

Vanochtend 6-7 Bft in de kustdistricten. In de loop van de middag in Zeeland inmiddels een grote kans op zware windstoten van 80-100 km/uur, aan zee mogelijk tot 110 km/uur. Er komt dan in de zuidelijke kustdistricten 8-9 Bft te staan. Aandachtspunt is dat dit mogelijk nog een 10 gaat worden. In de nacht naar zaterdag breiden deze windstoten zich geleidelijk uit naar de Zuid-Hollandse kust aan de zuidflank van een volgend secundair laagje. In de loop van zaterdagmiddag neemt de wind af maar blijft er in de kustdistricten nog wel een 6 à 7 Bft over vanuit het noorden met de meeste wind in het zuiden.

Bewolking:

Bij de actieve convectieve systemen toppen FL240-280 bij de geïsoleerde buiigheid in het grootschalige laag FL100. Aan de noord- en oostflank van het laag van vrijdagmiddag/avond ook een signaal voor ST, maar hoe noordelijk deze komt is nog onzeker, mogelijk het zuidwesten en zuiden van Nederland.

Zicht:

In de diverse Harmonie uitvoer in de nacht naar zaterdag een signaal voor mist. Er is weinig stroming en als er opklaringen zijn koelt het flink af, dus realistisch. De opklaringen zorgen voor onzekerheid.

Neerslag:

Bij de ingedraaide occlusie deels buiige neerslag met vooral boven zee en in de kustgebieden kans op onweer. EC CAPE-velden geven redelijke indicatie voor wel/niet convectief. Effectieve windschering typisch 10-20 knopen, multicells. Zaterdag van het noord(oost)en uit perioden met regen op nadering van het retrograde front.

Temperatuur:

Als het in het grootschalig laag in de nacht naar zaterdag flink opklaart, koelt het flink af, tot plaatselijk 2 graden en lokaal vorst aan de grond. Grootste kans hierop in het noorden, noordoosten en midden van het land.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten