18/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance

26-09-2020 18:24 | KNMI | m.b.t. 26-09-2020 t/m 27-09-2020

Valid: 2020-09-26 18:24:14 - 2020-09-27 24:00:00
Issued: 26-09-2020, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een sturend hoogtelaag boven Midden-Europa verandert weinig van plaats. Een oude occlusie boven het Waddengebied trekt zaterdagavond zuidwaarts over Nederland. Een randstoring, om 12 UTC boven Polen met bijbehorend geïnverteerd frontaal systeem trekt over Duitsland westwaarts en trekt vervolgens in de nacht naar zondag en zondagochtend over het zuidoosten van Nederland zuidwest- en zuidwaarts. Zondagochtend passeert het grondkoufront van het oosten uit. Aan de noordzijde van het laag vindt sterke warmte-advectie plaats. Een volgende, ondiepe randstoring trekt zondag over het noorden van Polen en Duitsland westwaarts en wordt maandag stationair boven het noordwesten van Duitsland.

Modelbeoordeling:

Er zijn nauwelijks nog verschillen in de baan van de storing van zondagnacht, wel is er enkele uren verschil in de timing. De storing van maandag is in de Hir uitvoer meer uitgesproken en komt sneller en zuidelijker dan in de rest van de uitvoer. Vooralsnog volgen we de rest. In de grenslaag zijn er de gebruikelijke verschillen waarbij de grenslaagbewolking (vooral bij het koufront) zondag overdag in de Hir- en EC uitvoer relatief snel oplost, al zijn de verschillen met de div. Harmonie uitvoer afgenomen. Het laag van maandag heeft een vore met daarin convergentie in westzuidwestelijke richting waarin zich grenslaagbewolking (ST) vormt. Vanwege de geheel andere vorm van het laag en de oriëntatie van de vore in de Hir uitvoer laat deze een sterk afwijkend beeld van grenslaagbewolking zien. Ook hier volgen we de grote lijn van de Harmonie/EC uitvoer.

Wind(stoten):

Windveld ziet er min of meer hetzelfde uit, alleen zoals altijd in de EC uitvoer sterkere uitschieters langs de kust. We houden het op ca 75 km/uur langs de kust.

Bewolking:

Bij de occlusie van zaterdagavond TCU tot ongeveer FL100 met inzaaiing. De grenslaagbewolking (ST) zal iets tussen de Harmonie40 en Hap1 uitvoer in zijn. Oplossen van de ST boven land zondag overdag blijft een onzekerheid, hangt ook af van de dikte van de SC, die in de Hir uitvoer vaak onderschat wordt. We gaan er van uit dat alle grenslaagbewolking in de loop van de ochtend oplost. Aan de koude kant van het warmtefront, onder de frontale inversie blijft de ST boven de Noordzee gewoon in stand. Bij de vore vanuit het laag van maandag ST.

Zicht:

Bij het frontaal systeem matig tot slecht, in de stabiele laag ten W van het warmtefront zal het boven zee slecht blijven. In de nacht naar maandag in sommige Harmonie uitvoer bij de vore een sterk signaal voor mist. Vooralsnog doen we daar niets mee.

Neerslag:

Div. uitvoer komt overeen. In het zuiden valt tot en met maandag 00 UTC plaatselijk 20-30 mm. Aandachtspunt is dat in Zeeland plaatselijk al 50-80 mm gevallen is.

Temperatuur:

Komende nacht nauwelijks afkoeling. Zondag afhankelijk van opklaringen 15-20 °C, hoogste temperaturen in het zuidoosten en oosten.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten