28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-05-2021 12:21 | KNMI | m.b.t. 05-05-2021 t/m 06-05-2021

Valid: 2021-05-05 12:21:42 - 2021-05-06 24:00:00
Issued: 05-05-2021, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt oostwaarts. Een ingedraaide occlusie boven de Duitse Bocht trekt met het laag mee oostwaarts. Ons aandachtsgebied bevindt zich in een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Een trog boven Wales trekt vanavond en komende nacht over het zuiden oostwaarts. Een randstoring bereikt donderdagochtend Bretagne en trekt vervolgens richting Luxemburg, waar het donderdagavond aankomt. Een hoogtelaag ligt actueel nabij het noorden van Schotland, trekt zuidwaarts langs de Britse oostkust en buigt donderdagmiddag af naar het oosten waarna het in de nacht naar vrijdag het noorden van ons land bereikt met een zuidwestwaarts gerichte vore.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn goed bruikbaar. Allen laten een afnemende trend zien in de buiigheid deze middag en vanavond en komende nacht een opleving ervan boven het zuiden las de trog passeert. Morgen in de loop van de dag oplevende buiigheid, met name door dagelijkse gang en mogelijk ook enige inzaaiing van de zuidwaarts langstrekkende randstoring. Bijbehorende regen reikt net tot over het zuiden van ons land. Alle modellen laten dat zien. In de nacht naar vrijdag nabij het naderende hoogtelaag, maar vooral in de bijbehorende vore, laten de modellen een gebied met buien zien die in de nacht naar vrijdag ons land binnenkomt. De windstoten in het oostelijk Waddengebied tippen af en toe de 75 km/uur aan. Meeste modellen zetten dit net iets te fors aan. Tendens is in de loop van de middag afnemend volgens alle modellen.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee, later vanmiddag in het oostelijk Waddengebied mogelijk tijdelijk 8 Bft. Van het zuidwesten uit gaat de wind wel steeds verder afnemen. Donderdagochtend zijn alle seinen naar verwachting ingetrokken.

Bewolking:

Cu/Cb's, toppen FL200 in het oosten en zuidoosten. Na vanmiddag nemen tophoogtes weer af en verplaatst de koudste bovenlucht zich noordwaarts. Donderdag duidelijk lagere toppen, tot max FL150, pas in de nacht naar vrijdag weer een kouder wordende bovenlucht als hoogtelaag met vore ons land bereikt. Komende nacht in het zuidoosten en oosten mogelijk een wolkenbasis rond 1000 vt. Harmonies zetten dit net iets zwaarder aan de Hirlam en EC.

Zicht:

Buiten de zichtverslechteringen in neerslag is er donderdagochtend in opklaringen kans op een mistbank. Harmonies geven dit aan, synoptisch gezien (opklaringen en afnemende wind) ook goed verklaarbaar.

Neerslag:

Buien. In het oosten lokaal nog met onweer en korrelhagel. De schering is inmiddels aan het afnemen en de organisatiegraad van de buien wordt kleiner. Vanavond en komende nacht neemt de effectieve schering in het zuiden fors toe. De buien bij de passerende trog (CAPE 200-400 J/kg) zijn de vnl van het multicell-type. Daarbij kans op hagel en onweer. Overdag leeft de buiigheid weer flink op. Vooral door dagelijkse gang, maar ook inzaaiing kan een rol spelen. Schering neemt wat toe, CAPE rond 200 J/kg. Matige organisatie. Kans op hagel en onweer klein, tophoogte beduidend lager dan vandaag.

Temperatuur:

Tn donderdagochtend mogelijk lokaal rond het vriespunt.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten