19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-05-2021 06:00 | KNMI | m.b.t. 13-05-2021 t/m 14-05-2021

Valid: 2021-05-13 06:00:59 - 2021-05-14 24:00:00
Issued: 13-05-2021, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

De drukverdeling is erg vlak boven onze omgeving. Een hoog in de buurt van IJsland heeft een uitloper over de Noordzee naar Noordwest-Duitsland, die de komende 48 uur geleidelijk meer west-oost georiënteerd boven het noorden van ons land komt te liggen en op vrijdag oplost. Noordoost van de rugas bevindt zich nog een zwakke frontale zone met mist en stratus boven zee. Aan de zuidflank hiervan bevindt zich nog een zwakke convergentiezone even ten noorden van het midden van het land. De stroming is vandaag boven ons land zwak oostelijk. Een laag ligt vandaag stationair boven Het Kanaal en trekt vrijdag opvullend naar Noord-Frankrijk. Bijbehorende occlusie, actueel boven Midden-Frankrijk, bereikt komende middag het zuiden en trekt daarna nog iets noordwaarts terwijl het front op vrijdag diffuser wordt boven de zuidelijke helft van ons land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien ontlopen de modellen elkaar niet erg veel. Wat de grenslaag betreft zijn de modellen slechts indicatief, maar de Harmonies geven de actualiteit wat de mist boven zee betreft duidelijk beter weer dan Hirlam en vooral EC. HAP1 heeft de mist echter wel te uitgebreid en boven de Duitse Bocht zien we in werkelijkheid ook meer lage St. Beeld is dat mist en St al vrij snel het noordelijk kustgebied kunnen binnenlopen, met de slechtste condities aan de voorzijde. HAP3 oogt wat dat betreft redelijk, alleen iets te westelijk met de mist. De buien worden in grote lijnen vergelijkbaar berekend, hoewel Hirlam de convectie wat te veel uitsmeert.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

In het uiterste noorden van ons aandachtsgebied mist en St, die zich in de loop van vandaag (zuid)westwaarts uitbreiden over het noorden van de FIR. In het noorden van ons land is advectieve stratus vanaf vanmiddag waarschijnlijk. Op de dagelijkse gang boven land weer convectieve bewolking en in het midden en zuiden van het land Cb's met toppen tot FL180, zowel donderdag als vrijdag.

Zicht:

Aanvankelijk boven land nevel en mistbanken, in het zuidoosten wat dikkere mist. Verder overwegend goed zicht, in buien matig tot lokaal slecht zicht. Verder in het noord(oost)elijke deel van ons aandachtsgebied mist en nevel die zich geleidelijk (zuid)westwaarts uitbreiden. Slechtste condities aan de voorzijde. In de nacht naar donderdag zuid van de occlusie opnieuw kans op stralingsmist.

Neerslag:

(Onweers)buien, vooral op de dagelijkse gang bij de Franse occlusie, in het midden en zuiden van het land dus. Weinig windschering (effectief zo'n 10-15 kn) dus voornamelijk single cells en deels ook multicells met CAPE waardes van regionaal 400-700 J/kg. Ook korrelhagel is mogelijk bij de buien, met een FZL rond FL060.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten