25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-05-2021 05:08 | KNMI | m.b.t. 15-05-2021 t/m 16-05-2021

Valid: 2021-05-15 05:08:52 - 2021-05-16 24:00:00
Issued: 15-05-2021, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Tot en met zaterdagavond blijft de drukverdeling erg vlak in ons aandachtsgebied. Een vore met de restanten van een ingedraaide occlusie ligt boven het midden van het land en trekt langzaam noordoostwaarts. Deze zullen in de loop van zaterdagmiddag het noordoosten verlaten. Aan de zuidflank van deze vore wordt de stroming zaterdagmiddag en -avond geleidelijk zuidwestelijk, onder invloed van een laag bij Ierland. De occlusie van dat laag trekt later in de middag en avond noordoostwaarts over ons land. Achter de occlusie komen we in polaire lucht met onstabiele opbouw door koude bovenluchten. Bovendien trekt zowel zaterdagavond/nacht naar zondag en zondag overdag hoogtetroggen noordoostwaarts over het land. Het laag bij Ierland trekt geleidelijk oostwaarts en ligt zondagavond boven het Kanaal.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien ontlopen de modellen elkaar niet erg veel. De naderende occlusie wordt in alle modellen voorafgegaan door een lijn met buiige neerslag (tgv inzaaiing) die tegen zaterdagmiddag het zuiden van het land bereikt en noordoostwaarts trekt. Later in de middag volgt dan de neerslag van de occlusie waar ook wel door invloed van de dagelijkse gang enige convectie bij aanwezig lijkt te zijn, getuige de neerslagpatronen en de progtemps. Zondag laten alle Harmonies in het noordwesten t/m de eerste helft van de middag nauwelijks buien ontstaan terwijl EC en Hirlam in het hele land buien berekenen. In de progtemps van EHKD van Harmonie zit een (zwakke) inversie rond 5000 vt dat buienvorming tegen houdt. Het is een zwakke inversie en we gaan er voorlopig van uit dat er ook in het noordwesten buien zullen voorkomen. Verder blijven vrijwel alle modellen een mistsignaal geven boven het noorden/noordoosten van het land vannacht. Het noorden loopt nu vol met bewolking, dus de kans op mist is vrijwel uitgesloten. Elders lijkt grondmist of een mistbank nog wel mogelijk als het nog lang genoeg opklaart. Verder in de vore vannacht en zaterdagochtend weer een St-signaal, het sterkst in HAP1 (waarschijnlijk wat overdreven), maar ook zichtbaar in andere modellen. Ook nabij de occlusie zien we een St-signaal, dan alleen in de Harmonies.

Wind(stoten):

Morgenmiddag vooral in het noordoosten bij de vore zeer lokaal uitschieters van 25-30 kn. Zaterdagavond en zondagnacht mogelijk een kleinschalige 6 Bft aan de (zuid)westkust. Zondag overdag bij de buien mogelijk uitschieters van 30-35 kn door voornamelijk uitwisseling. De gemiddelde wind is zondag dan wel een stuk hoger dan zaterdag.

Bewolking:

Nabij de vore actueel een enkele TCu/CB mogelijk en dit blijft vannacht ook nog wel mogelijk. De kustgebieden blijven gevoelig voor lage Sc en/of St die zich tot en met zaterdagochtend nog boven de Noordzee bevindt en daarna noordwaarts zal wegtrekken. Vannacht en morgen vroeg in de vore en in het zuidoosten (lijzijde Limburge heuvels) kans op St en zaterdag overdag ook bij de occlusie. In de loop van de dag weer CBs in de vore (toppen FL250). Nabij de occlusie veel stratiforme bewolking, in de loop van de middag ook deels convectief (inzaaiing, FL150). Achter de occlusie enkele geïsoleerde CBs met toppen tot FL150. Zondag weer talrijke CBs met toppen FL250.

Zicht:

Overwegend goed zicht, in neerslag matig tot slecht. Vannacht in opklaringen kans op grondmist en/of mistbanken.

Neerslag:

Vannacht nog kans op een enkele lichte bui, vooral in de vore. Zaterdagmiddag in de vore in het noordoosten buien met mogelijk onweer (Cape 400-700 J/kg, schering 15 kn, Single cell/multicell). Voor de occlusie uit ook inzaaiingsbuien en bij de occlusie een combinatie van stratiforme en convectie neerslag. Ook achter de occlusie buien bij de hoogtetrog. Zondag talrijke buien met lokaal onweer en mogelijk hagel (Cape 400-700 J/kg, in het (noord)oosten lokaal meer, schering 15-20 kn: Single cell maar meer multicell dan zaterdag).

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten