19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-07-2021 05:37 | KNMI | m.b.t. 04-07-2021 t/m 05-07-2021

Valid: 2021-07-04 05:37:27 - 2021-07-05 24:00:00
Issued: 04-07-2021, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Een NW-ZO georiënteerde frontale vore (behorende bij een lagedrukgebied ten westen van Ierland) met daarin een occlusie ligt boven het noordoosten van ons land. De frontale vore blijft zondag overdag boven het uiterste noordoosten en oosten slepen. Daarachter voert een west- tot zuidwestelijke stroming koelere lucht aan. Zondag trekt een hoogtetrog in de middag en het eerste deel van de avond van zuid(west) naar noord(oost) over het land. Een volgende, zwakkere occlusie bereikt aan het begin van maandagnacht het zuidwesten. Deze wordt gevolgd door een trekrug waarna maandagavond de restanten van een frontaal systeem ons land van het zuidwesten uit bereikt.

Modelbeoordeling:

We zien de gebruikelijke verschillen in het grotendeels convectieve neerslagsignaal. De Harmonies zijn wel wat te enthousiast, vermoedelijk doordat de convectie te veel vanaf de grond gevoed wordt in dit model. Bij en achter de frontale vore ook kans op stratus, wisselend weergegeven in de modellen waarbij HAP1 wel erg overdreven oogt. Aandachtspunt is ook de St die boven (zuid)Engeland vannacht wordt aangemaakt en met een zuidwestelijke stroming over de Noordzee gaat bewegen. Actueel zit boven Engeland wel minder St dan de modellen berekenen. Wat verder opvalt zijn de verschillen in mate van instabiliteit in het oosten van ons land op zondagmiddag, zoals te zien is in de temps van EHTW. Het ene model geeft tophoogtes van FL300-350 terwijl het andere model in de temps naar rechts helt en/of warmte op een bepaalde hoogte heeft. Dit zorgt voor onzekerheid in de tophoogte en daarmee ook voor onzekerheid in de hoeveelheid onweer. Maandagnacht en -ochtend geeft Hirlam bij de occlusie veel neerslag in het westen van het land. Dit komt omdat Hirlam i.t.t. de andere modellen een trog vormt waar de occlusie in ligt. Dit is een bekend verschijnsel van Hirlam en honoreren we niet.

Wind(stoten):

Windstoten zouden bij de buien vooral door waterloading kunnen voorkomen. We gaan uit van niet meer dan 30 knopen.

Bewolking:

Actueel bij de frontale vore geclusterde CB's met toppen FL250-300. Spoedig naar het noordoosten wegtrekkend. Zondagochtend weer snel vorming van Cb's, met iets minder hoge toppen, veelal rond FL250, maar zondagmiddag mogelijk ook hoger, zie ook de modelbeoordeling. In en achter de frontale vore in de nanacht en vroege ochtend kans op enige St, boven zee aanhoudend. Op de occlusie van maandagnacht/ochtend ook St, Hap1 heeft daar waarschijnlijk boven zee een te lage basis.

Zicht:

Actueel nevel en mistbanken, spoedig oplossend, maar bij de occlusie zou dat wat langer kunnen duren. Zondag in buien teruglopende zichten. In de nacht naar maandag een herhaling van zetten met nevel en in (eventuele) opklaringen weer mistbanken.

Neerslag:

Actueel nog enkele buien. CAPE in de modellen zondagmiddag rond 1500 J/kg. Shear veelal 20-25 kn, hoewel Ha40 en EC rond de 30 kn zitten. Convectiemodus hierdoor multicell met lokaal onweer, vooral in het oosten. Hagelkans is klein.

Temperatuur:

Zondag en maandag wordt er met een zuidwestelijke stroming iets koelere lucht aangevoerd vergeleken met zaterdag.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten