20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-07-2021 06:04 | KNMI | m.b.t. 06-07-2021 t/m 07-07-2021

Valid: 2021-07-06 06:04:29 - 2021-07-07 24:00:00
Issued: 06-07-2021, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag bij de Engelse zuidwestkust trekt op dinsdag en woensdag via Engeland naar de noordelijke Noordzee. Het bijbehorende grondlaag volgt ongeveer dezelfde route, maar een randstoring onder de linkeruitgang van een jetstreak volgt op dinsdag een wat zuidoostelijkere koers over het zuidoosten van Engeland. Wij krijgen in de loop van dinsdag met het windveld hiervan te maken. Qua frontale systemen is vannacht het warmtefront ons land van het zuiden uit gepasseerd en trekt het N-Z georiënteerde koufront vanochtend noordoostwaarts over ons land. Het occlusiepunt blijft noordwest van ons land. Op enige hoogte komt het koufront sneller door, doordat de jet een hoek maakt met het koufront. Dit kata-koufrontkarakter is ook goed te zien in de verticale doorsnedes. De ingedraaide occlusie van de randstoring trekt dinsdagmiddag langs onze noordwestkust noordoostwaarts over de zuidelijke Noordzee. Een andere, oude Atlantische occlusie, die dinsdagochtend oostwaarts beweegt over de Golf van Biskaje, komt vervolgens in een zuidwestelijke stroming dichterbij, bereikt het zuidwesten dinsdagavond en blijft op woensdag in de lengte boven ons land slepen.

Modelbeoordeling:

Het windveld van dinsdag bij de randstoring zit consistent in de diverse modellen, we gaan uit van 7 Bft aan de kust en 8 verder westelijk op de Noordzee, maar we houden ook rekening met kortstondig 8 Bft binnengaats in het westelijke Waddengebied. KEPS geeft een goede indicatie voor de zware windstoten rond 75 km/uur. Die kansen zijn groot voor de (noord)westkust en de Wadden. Daarom uitgifte van code geel voor deze gebieden. Aandachtspunt is verder in hoeverre de neerslag bij het koufront convectief van aard is. We zien actueel ook enkele CB's op het front op hoogte. Profielen zien er licht onstabiel uit, rechteruitgang van de jet zorgt echter voor onderdrukking. In de neerslagpatronen zie je daardoor geleidelijk deactivatie optreden. Bij passage van het grondfront lijkt er in het uiterste noordoosten dinsdagmiddag nog korte tijd overlap van onstabiliteit en forcering, al lijken de meeste buien pas noordoost van ons land te gaan ontstaan volgens de modellen. Op middelbaar niveau is het ook behoorlijk droog bij de passage van het grondfront, waardoor entrainment een grote rol speelt. Wat de woensdag betreft valt op dat EC de buiigheid het meest uitgesproken heeft. De Harmonies laten een beeld zien met geïsoleerde buien. De progtemps in Hirlam en EC (tot maximaal FL250-FL300) ogen ook wat dieper onstabiel op de woensdagmiddag dan de progtemps van Harmonie (rond FL150). Voorlopig houden we Harmonie aan, maar we noemen een onweerskans.

Wind(stoten):

We gaan dinsdag uit van 7 Bft, mogelijk enige tijd 8 Bft langs de kust en op het IJsselmeer. Buitengaats sowieso 8 Bft. Daarbij uitschieters tot 40-45 knopen (zware windstoten rond 80 km/uur), KEPS komt met > 90% kans voor de (noord)westkust en Wadden. Deze zware windstoten lijken wel echt beperkt te blijven tot de kust. Boven land zijn de windstoten beduidend lager, rond 30 kn, in het westen lokaal rond 35. Harmonie berekent woensdag bij de buien nauwelijks windstoten, maar mochten de buien verder doorschieten, dan kunnen lokaal uitschieters rond 35 knopen voorkomen.

Bewolking:

Bij de occlusie boven zee plaatselijk kans op St, boven land bij de fronten waarschijnlijk hooguit enkele flarden. Verder bij de fronten gelaagde bewolking met enkele ingebedde TCu's of CB's. In de vroege ochtend zien we boven het zuidoosten mogelijk wat hogere toppen van FL150-FL200, zie de progtemps van EHBK rond 06 UTC. Verder bij het grondkoufront enkele ingebedde TCu's, in het noordoosten mogelijk enkele CB's met toppen die maximaal zouden kunnen doorschieten naar ruim FL200. Waarschijnlijk gaat de convectie niet zo hoog komen vanwege entrainment. Dinsdagmiddag ook achter het koufront nog enkele TCu's. Voor de buien woensdag overdag, zie de modelbeoordeling.

Zicht:

Geen bijzonderheden. Alleen in matige/zware neerslag afnemend zicht.

Neerslag:

De meeste frontale neerslagactiviteit zien we boven zee. Bij het koufront op hoogte (buiige) regen, een klap onweer is niet helemaal uitgesloten als we actueel naar de Vertically Integrated Ice kijken. Op het grondkoufront zou er in het noordoosten nog een onweersbui kunnen ontstaan in een regime van 500-1000 J/Kg SbCape en ca. 35 kn effectieve windschering. De Harmonies en Hirlam doen er wel iets mee, Ec niet. Kwestie van nowcasten. Dinsdagmiddag ook achter het koufront enkele lichte regenbuien. Bij de ingedraaide occlusie boven zee ook regen en motregen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten