07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-07-2021 05:52 | KNMI | m.b.t. 15-07-2021 t/m 16-07-2021

Valid: 2021-07-15 05:52:29 - 2021-07-16 24:00:00
Issued: 15-07-2021, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag ligt boven het zuiden van Duitsland. Aan de noordwestflank voert een noordoostelijke stroming ook vandaag (zeer) vochtige lucht aan. In de grenslaag is de stroming meer noordelijk. Een Z-N georienteerde occlusie (te herkennen aan een smalle band met wat hogere TW850 waarden) blijft vandaag boven het uiterste oosten liggen, met langs de westflank neerslag. Vanaf vanavond laat trekken hoogtelaag en occlusie zuidoostwaarts, waardoor aan oostflank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zowel op hoogte als aan de grond van het noorden uit drogere lucht wordt aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Grootschalig gezien is de uitvoer consistent. De neerslag concentreert zich vandaag op een strook van NNO naar ZZW boven het midden, aan de westflank van de occlusie. In de diverse Harmonie uitvoer valt in een strook van Groningen naar het westen van Brabant 20-40 mm, lokaal meer, rond 50 mm in sommige Harmonie uitvoer tot en met zaterdag 00 UTC. In het zuiden van Limburg valt nog 20 mm. De locatie van de hoogste sommen uiteraard verschilt tussen de div. uitvoer. De grote neerslagsommen van 50 mm of meer zullen lokaal zijn, maar zeker realistisch. Deelen had tussen 16 en 04 UTC al 45 mm. Pas wanneer het convectieve karakter in de loop van vandaag af gaat nemen zal het neerslaggebied deactiveren. Pas wanneer de occlusie zich op vrijdag zuidoostwaarts verplaatst wordt het ook langs de (zuid)oostgrens echt droog. Neerslagsignalen daarna in de Hirlam uitvoer zijn niet realistisch (zie neerslag). Er is een vrij goed signaal voor ST en mist boven de Noordzee in de div. Harmonie uitvoer, maar locaties en uitgebreidheid zijn indicatief. De grootschalige opklaringen vrijdag in de Harmonie uitvoer zijn niet zo realistisch, het Hirlam en EC scenario met vorming van (veel) CU/SC landinwaarts lijkt een stuk realistischer.

Wind(stoten):

Langs de kust en boven het IJsselmeer 6 Bft. In de nacht naar vrijdag afnemend naar 5 Bft en nog alleen ten noorden van de Wadden 6 Bft.

Bewolking:

Boven land als mede nabij occlusierestanten boven de Noordzee ST. Locatie boven zee is indicatief. Overdag met name nabij de occlusie ST en door stuw in de Limburgse heuvels. Pas vanaf vanavond laat door aanvoer van drogere lucht van het noorden uit afnemende ST-kansen en alleen nog in de Limburgse heuvels ST, daar pas verbeterend vrijdagmiddag. Aan de westflank van de occlusie lokaal (ingebedde) Cb's, met de hoogste toppen (FL250-300) in het noordoosten. In de loop van de middag neemt de kans hierop wel af en dalen de toppen naar FL100-150, m.u.v. van het uiterste (zuid)oosten. Daar gebeurd dit pas in de loop van vrijdagochtend. Vrijdag overdag verder vooral landinwaarts CU/SC.

Zicht:

In het midden en zuiden op veel plaatsen nevel. In de loop van de ochtend oplopend m.u.v. het zuiden van Limburg. Daar waarschijnlijk pas verbeterend in de loop van vrijdag. Verder in neerslag matig tot slechte zichten.

Neerslag:

Het wat grootschaliger patroon in de uitvoer is realistisch, details uiteraard niet. De buien die vanuit het NO zuidwestwaarts trekken zijn multicel buien, omdat soms meerdere buien over dezelfde locatie trekken kan plaatselijk veel neerslag vallen. Zie beoordeling. Het midden en oosten is hierom vandaag nog code geel van kracht. Vrijdagochtend alleen nog langs de oostgrens enkele buien. Verder droog, alleen Hirlam laat voor het oosten overdag nog een signaal zien. Gezien de progtemps is dit niet realistisch.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten