20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-07-2021 05:10 | KNMI | m.b.t. 25-07-2021 t/m 26-07-2021

Valid: 2021-07-25 05:10:09 - 2021-07-26 24:00:00
Issued: 25-07-2021, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordwestkust van Frankrijk beweegt (zowel aan de grond als in de bovenlucht) noordoostwaarts en bereikt in de nacht naar maandag onze zuidwestkust. Aan de noordoostflank van dit laag trekt vannacht een secundair laag (tezamen met een hoogtetrog) over het uiterste noordoosten van ons land noordwestwaarts de Noordzee op en verlaat zondagavond het noorden van de FIR. Om de beide laagjes heen bevinden zich steeds occlusies, of restanten daarvan, deze zijn in de theta-w patronen vrij goed te herkennen. We bevinden ons in getransformeerde maritiem polaire lucht. Tussen beide lagedrukgebieden in staat er in de grenslaag weinig stroming, op hoogte is de stroming vandaag zuidelijk. Maandag vult het laag aan de grond geleidelijk op. Het sturende hoogtelaag gaat maandagochtend over in een hoogtetrog en trekt vervolgens in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over ons land, van het westen uit nadert dan een zwakke rug het westen van het land.

Modelbeoordeling:

Qua synoptische ontwikkeling laten de modellen vandaag en maandag een vergelijkbare ontwikkeling zien. De neerslagpatronen wijken evenmin veel van elkaar af, de Harmonies representeren de buien in detail natuurlijk beter.

Wind(stoten):

Rondom het laag zien we zondagmiddag boven de Noordzee zowel aan de zuid- als noordzijde een duidelijk signaal voor 6 Bft (Hap1 en 2 komen zelfs met kleine 7 Bft). We noemen 6 Bft voor de twee noordelijke kustdistricten. Bij de buien in de middag uitschieters van 25-30 kn, zeer lokaal mogelijk 35 kn. Op maandag lijken de uitschieters net even wat minder uit te pakken, 2-25 kn, zeer lokaal mogelijk 30 kn.

Bewolking:

Rondom het secundaire laag vrij dikke stratiforme bewolking, zijnde de restanten van eerdere buien. Aan de westflank van dit gebied ontwikkelen zich nog af en toe enkele verscholen Cb's, tophoogtes ca. FL350. Rondom de kern ontwikkelt zich ook steeds meer stratus. Elders zien we alleen wat velden Sc en Ac-velden, die geleidelijk oplossen. In de loop van de dag door dagelijkse gang overal ontwikkeling van convectieve bewolking met in de middag geïsoleerde, lokaal geclusterde, Cb's met toppen tot ca. FL360. In de loop van de avond lossen deze Cb's geleidelijk weer op. Boven de westelijke helft van de FIR boven de Noordzee ontstaat in de nacht naar maandag steeds meer stratus a.g.v. de vochtige lucht i.c.m. de geringe gradient. In HAP1 lijkt de ontwikkeling wat teveel overdreven, blijft een aandachtspunt en het zal uiteindelijk ook een kwestie van nowcasten worden. Tegelijkertijd zien we boven de grenslaag zien we voor de westkust met name in Hirlam en EC de vorming van Cb's. Waarschijnlijk ontstaat deze door enige dynamische forcering a.g.v. het naderbij komen van het (hoogte)laag, bovendien bevinden zich hier dan ook occlusierestanten. Maandag overdag boven land opnieuw vorming van convectieve bewolking, naast dagelijkse gang ditmaal wat meer geholpen door convergentie bij het opvullende laag en de hoogtetrog. Toppen dan een fractie lager, max. FL330.

Zicht:

Actueel op veel plaatsen matige tot slechte zichten met lokaal ook een enkele mistbank. Ook in de neerslag rondom het secundaire laag matige, geleidelijk ook slechte zichtcondities. Vanaf vanavond geven alle modellen een signaal op mist op zee, vooral in de westelijke helft van de FIR. Boven land hebben we overdag zowel vandaag als maandag buiten de buien om gewoon goede zichtcondities.

Neerslag:

Rondom het secundaire laag buiige neerslag, deels stratiform deel convectief, met name aan de westflank lokaal nog onweer. Vanaf het begin van de middag in het gehele land enkele regen- en onweersbuien, lokaal ook met hagel en veel neerslag in korte tijd. Met een CAPE van 1000-2000 J/kg en een effectieve schering van 10-15 kn hebben we veelal te maken met single cells, lokaal wat geclusterd. In de nacht naar maandag ontstaan er voor de westkust uit occlusierestanten ook weer een gebied met buien, vooral in Hirlam en EC is dit goed zichtbaar, CAPE-waardes bedragen daar 700-1000 J/kg, lokaal 1000-1500 J/kg, ook bij deze buien is een klap onweer niet uitgesloten. Deze buien langs de kust houden ook in de ochtend nog stand. Naarmate de buien in de loop van de ochtend het land op trekken activeren ze en vooral in de middag kan er ook weer onweer voorkomen. De CAPE-waardes liggen maandag nog steeds in de ordegrootte van 1000-2000 J/kg en de schering bedraagt nog steeds 10-15 kn. Door de wat sterkere dynamische forcering lijken de single cells zich wel wat meer te gaan clusteren. Later in de middag en in de avond verplaatst het zwaartepunt van de buien zich steeds meer naar het oosten. In het westen wordt het dan geleidelijk droog, enerzijds door de dagelijkse gang, anderzijds door het naderbij komen van de zwakke rug.

Temperatuur:

Vandaag vooral in de oostelijke helft maxima rond een zomerse 25°C, maandag gaat dat waarschijnlijk net niet meer lukken.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten