20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

27-07-2021 05:49 | KNMI | m.b.t. 27-07-2021 t/m 28-07-2021

Valid: 2021-07-27 05:49:08 - 2021-07-28 24:00:00
Issued: 27-07-2021, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een vlak lagedrukgebied boven de Duitse Bocht beweegt langzaam noordwaarts. Een bijbehorende ingedraaide occlusie (incl. hoogtetrog) ligt om 06 UTC NW-ZO georienteerd boven het noordoosten van de FIR en boven het uiterste noordoosten van ons land en verlaat in de loop van de ochtend ons aandachtsgebied. De occlusie wordt in de bovenlucht begeleid door een kortgolvige trog. Het genoemde laag maakt onderdeel van een veel omvangrijker lagedrukgebied boven Noordwest-Europa met diverse lagedrukkernen. De uiteindelijke hoofdkern komt geleidelijk boven Schotland te liggen. Een secundaire lagedrukkern, om 06 UTC tegen de zuidwestkust van Wales, trekt vanmiddag en vanavond over Engeland noordoostwaarts en smelt in de nacht naar woensdag samen met het laag boven Schotland. Het bijbehorende diffuse frontale systeem trekt vanavond en komende nacht van zuidwest naar noordoost over ons land, in de bovenlucht begeleid door een hoogtetrog. Woensdag volgt nog het ingedraaide deel van het frontale systeem, deze verlaat het noordoosten in de loop van woensdagmiddag. Tot en met woensdagochtend wordt met een zuidwestelijke stroming vochtige getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd. Na passage van het ingedraaide frontale systeem wordt in de loop van woensdagmiddag van het westen uit echte maritiem polaire lucht aangevoerd die beduidend droger is.

Modelbeoordeling:

Alhoewel de synoptische situatie vrij complex is liggen de modellen op een lijn en grootschalig gezien laten de neerslagpatronen een vergelijkbaar beeld zien, de gebruikelijke detailverschillen daargelaten. Belangrijkste aandachtspunt blijft de convectieve neerslag en in mindere mate de stratus. Actueel zit er boven land meer stratus dan de modellen weergeven, afgelopen uren a.g.v. van turbulentie ontstaan in de opklaringen.

Wind(stoten):

Bij de buien van vanmiddag zien we in de Harmonies uitschieters van 30-35 kn, in het zuidoosten lokaal ook zware windstoten. In de loop van woensdag door toenemende gradient langs de kust en boven het IJsselmeer 6 Bft, mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

Actueel op de ingedraaide occlusie een mengeling van stratiforme (en stratus) en convectieve bewolking, de embedded Cb's hebben momenteel boven het noorden van het land tot tot ca. FL330, elders wat lager. Afgelopen uren is er in de opklaringen boven land ook turbulentiestratus ontstaan, deze zat wat minder goed in de modellen. Ook boven de Noordzee zien we nog gebieden met stratus en ook vanuit Het Kanaal wordt weer nieuwe stratus naar onze omgeving geadvecteerd, deze zal met name boven de Noordzee blijven en trekt in de middag en avond noordwaarts de FIR weer uit. Bij het diffuse frontale systeem zien we een mengeling van stratiforme en convectieve bewolking met redelijk wat embedded Cb's. Boven land zien we in de middag een verder activering van de convectieve bewolking. De toppen komen gezien de voorover hellende progtemps niet hoger te komen dan FL250 maar steken dan wel in de hogere bewolking van het frontale systeem. Naast dagelijkse gang zorgt ook PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog voor een extra forcering. Op de ingedraaide occlusie die daarna weer volgt zien we opnieuw een mengeling van stratiforme en convectieve bewolking met daaronder ook stratus. De tophoogte van de Cb's boven land worden woensdagmiddag geleidelijk lager.

Zicht:

Boven land actueel op veel plaatsen nevel, lokaal zelfs mist. In de loop van de ochtend oplopende zichten, in buien uiteraard soms sterk teruglopende zichten.

Neerslag:

Op de ingedraaide occlusie enkele buien, lokaal ook met onweer. Vanmiddag CAPE-waarden 1000-1500 J/kg, de effectieve schering neemt toe naar 15-20 kn, in het zuidoosten 20-25 kn. Convectiemodus in het zuidoosten beter georganiseerde multi-cell. Bij de buien is onweer zeer waarschijnlijk en lokaal is ook hagel mogelijk. Woensdag op de ingedraaide occlusie weer ingebedde buien, de CAPE-waarden liggen met 400-700 J/kg beduidend lager. Overdag en in de avond boven land ook nog enkele buien, CAPE-waarden dan lokaal nog 700-1000 J/kg. De schering neemt woensdagmiddag en avond fors toe, maar tegelijkertijd wordt de lucht droger. Onweerskansen zijn woensdag beduidend kleiner, maar nog niet helemaal uitgesloten.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten