29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

08-08-2021 05:30 | KNMI | m.b.t. 08-08-2021 t/m 09-08-2021

Valid: 2021-08-08 05:30:08 - 2021-08-09 24:00:00
Issued: 08-08-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Schotland trekt langzaam noordoostwaarts en ligt maandagavond ten noordoosten van Schotland. Rondom dit laag trekt momenteel een occlusierestant ter hoogte van Vlieland-Overijssel noordoostwaarts. Vanochtend verlaat dit occlusierestant het noordoosten. Het noordelijk deel van de FIR blijft een groot deel van vandaag te maken houden met een ander occlusierestant. Een hoogtetrog bij Bretagne bereikt vanmiddag NW-ZO georiënteerd het zuidwesten en verlaat komende nacht het noordoosten. Een occluderend frontaal systeem ten zuidwesten van Ierland is ingevangen door het eerder genoemde laag, bereikt maandagochtend het zuidwesten en verlaat maandagavond het noordoosten.

Modelbeoordeling:

We zien de gebruikelijke verschillen in een situatie als deze met veelal convectieve systemen. De grootste verschillen zien we bij het occluderende frontaal systeem van maandag, zowel qua timing als qua vorm. In de nieuwste run ontwikkelt er nu een klein laag met zware windstoten. In het geval van opklaringen liggen de temperaturen consequent hoger dan het warmste model, ook bij wat meer wind. Soms gaat het om meerdere graden.

Wind(stoten):

In de loop van de dag ZW 6-7 in de westelijke kustgebieden en IJsselmeer. In de avond tijdelijk afnemend. Na passage occluderend systeem van maandag weer toenemend naar ZW 6 in de westelijke kustgebieden en IJsselmeer. Vanmiddag tijdens de windkracht 7 eveneens kans op zware windstoten aan de westkust. De KEPS-gebiedskansen zijn significant. Met deze windrichting denk ik niet dat de zware windstoten heel diep landinwaarts komen, maar de gebruikelijke stations zoals IJmuiden en Vlieland zullen vermoedelijk wel 40 kn of meer halen. Boven de overige provincies slaan deze kansen ook uit, maar dan bij de onweersbuien. Dat is meer een lokaal gebeuren bij een gemiddelde windkracht 4-5.

Bewolking:

Veelal convectieve bewolking. Bij het occlusierestant een mengeling van convectieve en stratiforme bewolking met mogelijk ook wat stratus. Ook vanmiddag veelal convectieve bewolking, al lijken de toppen van de Cb's over het algemeen minder hoog, FL200-250. Maar in het noorden en zuidoosten (koudste bovenlucht) zou het nog een keer tot FL300 kunnen. Bij het occluderende systeem van maandag zien we weer een mengeling van stratiforme en convectieve bewolking.

Zicht:

Zichtverminderingen door neerslag.

Neerslag:

Op passage van het occlusierestant een combi van stratiforme neerslag en enkele ingebedde buien, gezien de CAPE en effectieve schering single cell of multi cell low. Kustconvergentie lijkt een rol te gaan spelen. Overdag CAPE 500-1000 J/kg (lokaal wel iets meer) met nog steeds weinig schering. Convectieve modus verandert dus weinig. Onweerskansen zien we vooral in het zuidoosten, maar zal ook elders af en toe voorkomen. Maandag is er opnieuw kans op onweer, bij het occluderende systeem. Convectieve modus multicel met lijnvorming.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten