28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-01-2023 18:33 | KNMI | m.b.t. 29-01-2023 t/m 30-01-2023

Valid: 2023-01-29 18:33:08 - 2023-01-30 24:00:00
Issued: 29-01-2023, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een westelijke stroming. Hierin ligt een ONO-WZW georienteerde, zwakke occlusie boven de zuidoostelijke helft. Deze trekt langzaam verder zuidoostwaarts. Intussen komt van het noordwesten uit een volgend occluderend frontensysteem naderbij. Rond 21 UTC ligt dit systeem ONO-WZW georienteerd boven het noordwesten van de FIR en gedurende de nacht en ochtend trekt dit systeem over het land, waarbij de eerste occlusie wordt ingehaald. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag in de loop van de ochtend trekt een trog over de oostelijke Noordzee en het noorden van ons land zuidoostwaarts. Maandagavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert. Dinsdagochtend bereikt een volgend zwak front het westen en noordwesten.

Modelbeoordeling:

Qua condities bij de fronten is HA40 iets te rooskleurig. Het zit tussen HA40 en HA43 in. De windstoten van maandagochtend zijn een aandachtspunt. Deze worden door de Harmonies wat zwaarder aangezet dan in EC. Als gevolg van mechanische turbulentie zullen de windstoten in het noordelijk kustgebied waarschijnlijk niet boven de 90 km/uur uitkomen. De zwaarste windstoten zijn gekoppeld aan de buien.

Wind(stoten):

7 Bft in de noordelijke kustdistricten. Maandag na frontpassage toenemende wind met een piek aan het einde van de ochtend en waarschijnlijk 8 Bft in het noordelijk kustgebied. Vooral tijdens buien zijn dan zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur in het Waddengebied. We komen dan enkele uren dicht bij de criteria voor code geel (zeer lokaal) in de noordelijke kustgebieden. Later op maandag weer een afnemende wind op nadering van de rug.

Bewolking:

Velden Sc. Nabij de occlusie ook St. Met de occlusie trekken de slechtste condities later vanavond zuidoostwaarts. Op passage van het volgende frontale systeem op uitgebreide schaal St, maar dan vooral wat dieper landinwaarts. De westelijke provincies lijken vannacht wat betere condities te houden t.o.v. de rest van het land (minder neerslag, warmer oppervlak). Op de trog maandag in het noordoosten de hoogste toppen, tot FL180 (linkeruitgang van de jetstreak). In de nacht van maandag op dinsdag is de snelheid waarmee de (middelbare) bewolking toeneemt van belang voor de ontwikkeling van de temperatuur. Op het frontale systeem SC/AS toppen FL100-120, in het oosten tot FL150.

Zicht:

In motregen matig tot slecht zicht, nabij de occlusie ook in nevel. Maandag in buien kortdurend matig, mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Bij de occlusie en het daaropvolgende frontale systeem overwegend (coalescentie)neerslag. Op de trog een aantal buien, in het (uiterste) noordoosten mogelijk met korrelhagel en een klap onweer. CAPE 200-500 J/kg in NO, 20-30 knopen effectieve schering, multicel. Naar het zuidwesten toe duidelijk minder buien. Op het occluderende systeem van dinsdag plaatselijk wat regen.

Temperatuur:

T loopt voor het koufront uit vannacht langzaam op, na koufrontpassage in het NO weer iets dalend maar nergens onder nul. In de nacht naar dinsdag kan het in het oosten lokaal iets onder nul komen als het lang genoeg opgeklaard blijft. Van het westen uit loopt de temperatuur in de loop van die nacht op (bewolkingstoename).

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten