18/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-03-2023 11:47 | KNMI | m.b.t. 14-03-2023 t/m 15-03-2023

Valid: 2023-03-14 11:47:42 - 2023-03-15 24:00:00
Issued: 14-03-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een ONO-WZW georiënteerde occlusie boven het noorden en westen trekt zuidoostwaarts en verlaat vanmiddag het land. Na passage van de occlusie draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt koudere en droge lucht aangevoerd. Van oorsprong is dit arctische lucht (dauwpunten eventjes rond -5°C boven zee ook), inmiddels getransformeerd naar polair. Vanavond trekt een trog over het noorden en noordoosten van het land. Boven Noord-Ierland bevindt zich een trog met daarin occlusierestanten, die via Engeland richting ons land koerst. Een noordwest-zuidoost gerichte jet ten zuidwesten hiervan trekt langzaam oostwaarts en lijkt ertoe bij te dragen dat dit systeem actief blijft. Aan het einde van vanavond of aan het begin van de nacht naar woensdag bereikt deze trog het westen en zuidwesten van het land. De trog trekt vervolgens oostzuidoostwaarts over het midden en zuiden van het land. Woensdagochtend verlaat de trog het zuidoosten. Woensdagmiddag bereikt een zwakke ZZO-NNW georiënteerde trekrug het westen. Deze trekt noordoostwaarts. Woensdagavond verlaat deze trekrug het noordoosten en wordt de stroming zuid tot zuidwest.

Modelbeoordeling:

Een aandachtspunt is de neerslagsoort bij een bui bij de trog vanuit het noorden van vanavond, deze lijkt winters van karakter. Kans op plaatselijke gladheid lijkt vooralsnog klein. NESO's geven hoofdzakelijk natte sneeuw. Profielen laten een hagelbui ook toe, misschien geeft dat nog wel de grootste kans op plaatselijke en tijdelijke gladheid. Het windveld bij deze trog is wat afgezwakt en rechtvaardigen geen eventuele code geel voor zware windstoten in het Waddengebied. In de nacht naar woensdag neemt de kans op gladheid door winterse buien en bevriezing van natte wegen wel toe, maar erg groot is die kans vooralsnog nergens. Het is nog onzeker hoe de trog met occlusierestanten zal gedragen. Dit heeft ook te maken met de onzekerheid in de interactie met de jet, die mogelijk verschillende jetstreaks bevat. De verschillende KEPS members illustreren deze onzekerheid ook duidelijk in de neerslagvelden. Wat we wel kunnen zeggen is dat het zuiden en waarschijnlijk ook het midden tussen later vanavond en woensdagochtend met enkele buien te maken gaan krijgen die ook met natte sneeuw gepaard zullen gaan. Waar de buien wat meer clusteren of actiever zijn is kortdurende, lokale accumulatie mogelijk. De EC00 run zit een beetje tussen EC12 en EC18 van gisteren in en lijkt een vrij realistisch scenario. De trog van woensdag is nu ook in Harmonie actief en timing/koers zijn vrijwel identiek.

Wind(stoten):

Windstoten bij buien, in de buurt van de trog vanuit het noorden 40-45 kn. Vanavond 7 Bft in de noordelijke kustdistricten bij de trog, de kans op 8 Bft is afgenomen, zie ook de KEPS members.

Bewolking:

Bij de occlusie St, met name boven zee en later boven het noordoosten van het land. Elders ook niet helemaal uit te sluiten. Een enkele ingebedde Cb is niet onmogelijk. Tijdens passage van de trog Cb's met de hoogste toppen (ruim FL200) in het noorden. Daarbij vallen de zeer koude toppen op, tot -45°C. Bij de trog van woensdag St. Bij laatstgenoemde vooral bij (natte) sneeuw ook beneden 500 vt, woensdagochtend weer snel oplossend.

Zicht:

Slechtste zichten in sneeuw. Na passage van de trog laten sommige modellen tijdelijk mist ontstaan. Dit zien we vaker gebeuren in de modellen na (natte) sneeuwbuien, realistischer lijkt het om uit te gaan van enkele mistbanken in het midden en zuid(west)en, na de buien aan het einde van de nacht en in de vroege ochtend.

Neerslag:

Bij de occlusie nog wat lichte regen, enigszins buiig van karakter. In het noordoosten en noorden vanavond buien vanuit het noorden bij de trog, mogelijk met onweer, hagel en/of natte sneeuw, in een regime met 200-400 J/kg CAPE en 20 kn effectieve schering. Boven zee (noordelijk deel van de FIR) duidelijk meer energie (400-700 J/Kg). Bij de trog met occlusierestanten (natte) sneeuw maar mogelijk ook fellere buien met hagel en een klap onweer.

Temperatuur:

De bewolking van de trog met occlusierestanten komt er vannacht al vrij vroeg in voor de zuidelijke helft van het land. Dit tempert de afkoeling van het wegdek. Eventuele gladheid daar zal moeten komen van een forse sneeuw- of hagelbui, of eventueel van brede opklaringen die er net wat eerder in komen na de buien. Verder in het noordoosten na de buien van vanavond brede opklaringen, waardoor de wegdektemperatuur met name daar ook plaatselijk onder nul zou kunnen komen met bevriezingsgladheid. In het wegdekmodel zien we slechts een zeer zwak signaal voor lokale gladheid.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten