19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

07-05-2023 11:35 | KNMI | m.b.t. 07-05-2023 t/m 08-05-2023

Valid: 2023-05-07 11:35:18 - 2023-05-08 24:00:00
Issued: 07-05-2023, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Een zuidelijke stroming voert zachte en vochtige lucht aan. Een uitgebreide noordwest-zuidoost georienteerde (thermische) trog ligt tegen het zuidwesten van ons land en trekt langzaam oostwaarts. Pas maandagavond verlaat de vore het oosten van ons land. Vanmiddag en -avond passeert van het westen uit een hoogtetrog. Een zwak koufront, dat aan de westkant van de trog ligt, is herkenbaar aan een band met veel vocht en lage bewolking. Maandag overdag trekt een duidelijk herkenbare occlusie over de Britse Eilanden oostwaarts. In de nacht naar dinsdag bereikt deze de westkust.

Modelbeoordeling:

De modellen laten de vore boven zee helemaal vollopen met lage wolken en mist. De synoptische setting hiervoor is gunstig; vochtige lucht boven relatief koude zee met vrijwel geen menging in de grenslaag). Mogelijk dat de uitgebreidheid iets wordt overdreven. Met het doortrekken van de vore zien we deze slechte condities in de avond en nacht verder het land opkomen overdag weer optrekkend agv dagelijkse gang. De westkust blijft wel gevoelig voor mist van zee. Ten aanzien van de convectie in de vanmiddag is er een aanzienlijke onzekerheid. In de diverse uitvoer zorgen restanten van Frans convectief systeem vanmiddag voor bewolking en regen, soms wat buiig van karakter. Aan de randen van dit systeem kan het oplopen van de temperatuur of het voorkomen van lokale convergentie voldoende zijn om enkele, buien te laten ontstaan. Dit zijn dan buien met onweer waarbij ze in korte tijd ook lokaal veel neerslag kunnen opleveren. Morgen middag zien we de buien in de vore (die dan boven het oosten ligt) opnieuw opleven. Omdat er dan in de bovenlucht een rug van hoge druk passeert zien we de onstabiliteitsdiepte afnemen en daarmee de onweerskansen.

Wind(stoten):

Lokale (thermische) effecten bepalen het windpatroon. Bij de buien lijken geen noemenswaardige windstoten voor te komen, maximaal 25 kn. Er zitten vrijwel geen uitschieters meer in de Harmonie uitvoer.

Bewolking:

In het noordelijk kustgebied en ten noorden van ons land boven zee stratus. Bij en ten oosten van het koufront in de vore op steeds grotere schaal stratus. Deze bereikt eind van de middag of in de avond ook de kust en trekt in het zuidwesten (aanlandige stroming) geleidelijk verder het land in. Verder vanmiddag ook vorming van enkele Cb's tot FL280, lokaal FL330 daar waar opklaringen zich voordoen en het dus warm genoeg wordt of daar waar convergentie optreedt. Maandag overdag moet de stratus oplossen, daarna convectieve bewolking, toppen van de Cb's, die vooral in de oostelijke helft gaan ontstaan, tot ongeveer FL150, lokaal FL200.

Zicht:

Bij het koufront, aan de zuidwestkant van de trog, boven de Noordzee op steeds meer plaatsen mist. Ontstaat mogelijk later dan de modellen laten zien en mogelijk op (iets) minder uitgebreide schaal. Komende nacht ook boven land (westen en zuiden) mistkansen. Deels advectief, maar ook mogelijk stralingsmist. Lost maanda overdag weer op.

Neerslag:

De hoogtetrog is vooral debet aan het grootschalige regen gebied (soms wat buiig van karakter). Daarbuiten zien we dat de temperatuur en/of enige convergentie ook voor convectie zorgen. Cape vanmiddag rond 1000 J/kg. Weinig schering, circa 10 kn, dus single cell/pulse. Doordat buien zich langzaam verplaatsen kan zeer lokaal zomaar weer veel neerslag in korte tijd vallen, 20-50 mm. Maandag vooral in het oosten en noordoosten nog een enkele bui, CAPE rond 700 J/kg. Onweerskansen zijn dan klein. EC komt westelijker met de neerslag, maar kijkend naar de bijbehorende progtemps is neerslag in het westen niet waarschijnlijk.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten