23/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

08-05-2023 05:07 | KNMI | m.b.t. 08-05-2023 t/m 09-05-2023

Valid: 2023-05-08 05:07:42 - 2023-05-09 24:00:00
Issued: 08-05-2023, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een NW-ZO georienteerde vore vanmorgen boven ons land. We bevinden ons in vochtige maritiem tropische lucht, noordoost van de vore is de lucht wat droger. De vore beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat het noordoosten in de loop van de avond. Verder trekt een occlusie over de Britse Eilanden oostwaarts, in de nacht naar dinsdag bereikt deze de westkust en blijft blijft daar aanvankelijk wat slepen. Deze occlusie wordt gevolgd door een volgend frontaal systeem. In dit tweede frontale systeem ontstaat een golf, welke dinsdagmiddag zelfs als een apart laagje over het westen van ons land noordwaarts beweegt. Dinsdagavond beweegt het laagje over het noordelijke deel van de FIR noordwaarts, het bijbehorende koufront beweegt in de avond van west naar oost over ons land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt vanochtend is de vochtige grenslaag en de aanwezigheid van mist en stratus. De modellen hebben moeite met de juiste representatie en de onderlinge verschillen zijn vrij groot. HAP1 schets voor nu (00 UTC) een wat te omvangrijk stratus/mistgebied, HA43 juist wat te weinig. Voor schetst HAP2 een vrij aardig beeld. De vraag is een beetje hoe snel de mist en stratus in de ochtend oplost, maar uiteindelijk zal door dagelijkse gang alles gewoon weer overgaan in cumuliforme bewolking. De buien in de middag in het oosten op de vore worden door de modellen eenduidig berekend. Ook de frontale golf en het zich ontwikkelende laagje voor de dinsdag worden door de diverse modellen vergelijkbaar berekend, evenals de daarbij behorende bewolking en langdurige neerslag.

Wind(stoten):

Weinig bijzonderheden, de uitschieters bij buien vanmiddag en dinsdagmiddag in het oosten zullen niet hoger komen dan ca. 25 kn.

Bewolking:

In het oosten en zuidoosten nog veel middelbare AC-bewolking, soms ook nog wat op Sc-niveau. Op de Noordzee zien we vooral in de westelijke helft van de FIR een mistgebieden, deze zal zich geleidelijk uitbreiden tot op onze westkust. De mist zal in de ochtend mogelijk eerst tijdelijk overgaan in stratus alvorens later in de ochtend over te gaan in cumuliforme bewolking. Verder in de loop van de middag bij de vore in het oosten weer de vorming van Cb's met toppen tot ca. FL200, dit kan tot aan het einde van de avond langs de oostgrens doorgaan. De mist/lage stratus boven de Noordzee zal in de loop van de middag en avond naar het noorden van de FIR bewegen om in de nacht naar dinsdag de FIR te verlaten. In de loop van maandagavond en in de nacht naar dinsdag van het westen uit toenemende frontale bewolking. Dinsdag overdag een dik pakket gelaagde frontale bewolking, nabij de lagedrukkern ook stratus. Vooral in de oostelijke helft kan er onderin ook nog cumuliforme bewolking ontstaan die door inzaaing van de frontale bewolking vrij snel het Cb-stadium kan bereiken. Aan de westflank van de frontale zone zien we in het noordwestelijke deel van de FIR op uitgebreide schaal weer lage stratus of mist ontstaan.

Zicht:

Actueel in de westelijke helft van de FIR boven de Noordzee mist, dit gebied zal geleidelijk nog wat groter worden en zich uitbreiden tot aan onze westkust. Boven land actueel in de westelijke helft op veel plaatsen mist, plaatselijk verkeersbelemmerend. Vanochtend zal de mist boven land vrij snel verdwijnen, boven zee en aan de stranden blijft deze nog lang aanwezig. Verder vanmiddag en vanavond natuurlijk ook in zwaardere buien in het oosten teruglopende zichten, evenals in de frontale bewolking en neerslag dinsdag.

Neerslag:

Vanmiddag in het oosten en noordoosten in de vore opnieuw enkele buien. De CAPE bedraagt 700-1000 J/kg en de shear bedraagt 10-15 kn, de convectiemodus is derhalve veelal single cell. De kans op onweer en hagel is aanwezig maar is kleiner dan gisteren. Door de dynamische forcering in de vore blijven de buien aanhouden tot aan het einde van de avond, om vervolgens naar Duitsland te verdwijnen. In de nacht naar dinsdag zien we van het westen uit een vrij smalle regenzone behorend bij de eerste occlusie, dinsdag overdag gevolgd door het volgende omvangrijke stratiforme regengebied behorend bij de frontale golf. In dit regengebied kunnen in de middag met name in de oostelijke helft van het land ook verscholen buien ontstaan, de gelaagde frontale bewolking zal vrij snel voor inzaaiing zorgen. Met het wegtrekken van het laag zal het in de loop van dinsdagavond van het zuidwesten uit droog worden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten