23/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-07-30 19:02:54 - 2021-07-31 24:00:00

Issued: 30-07-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven East Anglia trekt noordoostwaarts, beweegt komende nacht noord van de Wadden langs via de Duitse Bocht naar het zuiden van Denemarken en vult daarbij later op zaterdag op. Aan de zuidflank hiervan wordt met een west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Het ingedraaide deel van de occlusie bereikt aan het einde van de avond het noordwesten en beweegt komende nacht en zaterdagochtend over met name de noordelijke helft van het land. Tevens bereikt een grootschalige hoogtetrog boven Engeland onze omgeving, waardoor de buiigheid morgen overdag van het westen uit versterkt wordt. Een zwakke barokliene zone (oude occlusie) die momenteel van Schotland naar het zuiden van Noorwegen ligt, trekt op de westflank van het genoemde laag zuidoostwaarts en bereikt zaterdagavond het noorden. In de nacht naar zondag beweegt dit systeem nog iets zuidwaarts en blijft boven de noordelijke helft slepen. Zondag overdag komt genoemde occlusie langzaam verder zuidwaarts en ontwikkelt zich ten zuiden daarvan een scherpe prefrontale trog.

Modelbeoordeling:

Voornaamste aandachtspunt het langstrekkende laag met bijbehorend windveld. De positie en timing van het laag wordt door de modellen op vrijwel gelijke wijze weergegeven. Hirlam12 heeft een iets te hoge kerndruk en ook iets minder gradient op de zuidflank. We volgen in deze Harmonie/EC. Alle modellen laten de meeste neerslagactiviteit boven de noordelijke helft zien, waar de bovenlucht het koudst wordt en het relatief warme water van de Waddenzee (ca. 19 graden) de convectie gunstig beïnvloedt. Ook de ontwikkelingen qua neerslag voor zaterdag zijn in grote lijnen wel vergelijkbaar, ook op zondag wanneer alle modellen op een prefrontale trog zuid van de occlusie de buiigheid flink laten opleven.

Wind(stoten):

In de loop van de avond Z-ZW 7 Bft in Vlissingen/HvH, met langs de kust een kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur. De Harmonies komen ook met een kleinschalige 8 Bft verder buitengaats. Voor de westkust zien we dan zware windstoten tot ca. 80 km/uur, maar aangezien de wind parallel aan de kust zijn zullen de windstoten niet het land op komen en beperkt blijven tot aan het strand. In de loop van komende nacht en ochtend verplaatst het windveld (dan met een westelijke wind) zich via de Wadden naar de Duitse Bocht en zwakt vanaf de tweede helft van de ochtend af. Vanwege het buiige karakter van de neerslag laten de Harmonies in het noordelijk kustgebied in de buien zeer lokaal zware windstoten zien van 75-80 km/u.

Bewolking:

In het oosten toppen tot FL250 bij de occlusie. Boven het Waddengebied en noord daarvan komen de toppen mogelijk tot FL300. Dit laatste is zeker het geval nabij de lagedrukkern boven zee. Tevens zou daar Sc of St bewolking voor kunnen komen. St komt mogelijk ook voor boven land bij de ingedraaide occlusie later zaterdagnacht en -ochtend. Vervolgens zaterdag overdag op dagelijkse gang en wegens nadering van de hoogtetrog verspreid over het land Cb's. De hoogste toppen doen zich voor in het noorden van het land (ca. FL300). In de nacht naar zondag en zondagochtend zien we in alle modellen een sterk signaal voor (turbulentie)ST. OP de trog overdag toppen FL200-250

Zicht:

In neerslag matig tot slecht zicht. Verder goed. In de nacht naar zondag bij weinig wind en opklaringen nevel.

Neerslag:

In het oostelijke helft zwaardere buien lokaal met onweer nabij de occlusie. Bij de ingedraaide occlusie zien we naast stratiforme neerslag ook ingebedde buien. Komende nacht en zaterdagochtend CAPE-waarden in de orde van 700-1000 J/kg, lokaal daarboven. Gezien de schering van 10-15 kn is de convectiemodus single cell/multicell die gezien de convergentie nabij het laag ook wel enigszins gaat clusteren, een klap onweer is zeker niet uit te sluiten. Zaterdag overdag verspreid over het land buien, de stevigste exemplaren zullen zich boven het noorden en noordoosten voordoen. CAPE is dan tussen 1000 en 1500 J/kg, schering 10-15 kn, opnieuw single/multicell. Belangrijkste aandachtspunt voor zondag is de activiteit op de pre-frontale trog. CAPE is zondagmiddag 500-1000 J/kg, schering gering, 10-15 knopen, overwegend single cel met vrij grote kans op onweer.

Temperatuur:

Zaterdag alleen in het zuiden lokaal nog iets boven de 20°C.

Sluiten