23/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-08-01 11:06:01 - 2021-08-02 24:00:00

Issued: 01-08-2021, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ligt de komende dag nagenoeg stationair boven het uiterste zuiden van Noorwegen en beweegt maandag naar de Oostzee. Een aan dit laag gekoppeld koufront ligt ONO-WZW georienteerd boven het noorden en noordwesten van het land, trekt langzaam zuidwaarts en komt in de avond tot stilstand boven het uiterste zuiden. De stroming is westelijk en voert maritiem polaire lucht aan die noord van het koufront iets droger wordt. Voor het koufront uit ligt een NO-ZW georienteerde vore van zuidwest naar noordoost over het land, verscherpend door dagelijkse gang. Deze vore trekt vanmiddag oostwaarts over het land en verlaat het zuidoosten aan het begin van de avond. Op hoogte is er sprake van een grootschalige trog boven het westen die vanmiddag al opvullend oostwaarts over onze omgeving koerst. Maandag ligt voornoemd koufront nog steeds boven het uiterste zuiden van het land. Een zwakke rug vanuit het Azorenhoog breidt zich uit boven de Noordzee.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien geen grote verschillen/afwijkingen, het enige belangrijke aandachtspunt zijn de buien vanmiddag. De buien zijn iets sneller doorgelopen vanochtend maar liggen nu redelijk op het schema in de modellen, ook het ruimtelijke beeld en de activiteit komen aardig overeen. Hirlam en EC hebben verder nog een signaal voor stratus bij het slepende koufront later vannacht boven Zuid-Limburg, in de Harmonies zien we dit alleen boven Belgiƫ, een aandachtspunt.

Wind(stoten):

Vanmiddag bij stevige buien in het oosten kans op uitschieters tot ca. 30 kn.

Bewolking:

Convectieve bewolking, bij het koufront ook gemixt met wat stratiforme bewolking, met toppen tot FL200-FL250, in het oosten tot FL300. Na passage van het koufront alleen nog Cu/Sc bewolking, boven het noordelijke FIR gebied en maandag ook boven het noorden van het land mogelijk een enkele TCu met toppen tot ca. 8000 vt. Daarnaast boven het uiterste zuiden nabij het front maandag overdag enkele Cb's met toppen tot FL150.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien goede zichtcondities.

Neerslag:

Nabij en voorafgaand aan de vore stevige regen- en onweersbuien, bij een CAPE van overwegend 700-1000 J/kg, boven het uiterste oosten 1000-1500 J/kg. Schering is met ca. 10 kn zeer beperkt waardoor er sprake is van single cells die bij de vore zullen clusteren. Bij het koufront stratiforme en convectieve neerslag, al is de activiteit zeer beperkt. Na passage van de vore en het koufront zien we door het instromen van de drogere lucht dat de buienactiviteit van het noordwesten uit verdwijnt. Vanavond en vannacht zien we boven het noorden van de FIR boven de Noordzee weer enkele lichte buitjes. Deze buien doen zich maandag overdag lokaal ook voor boven het noorden van het land. Verder bij het koufront in het uiterste zuiden ook weer wat oplevende buiigheid, de kans op onweer lijkt daarbij dan wel verwaarloosbaar.

Temperatuur:

Het is vrij koel voor de tijd van het jaar.

Sluiten