07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-24 23:21:12 - 2021-10-25 24:00:00

Issued: 24-10-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Midden-Europa trekt oostwaarts. Een complex laag trekt naar IJsland. Met een zuidelijke stroming wordt vrij droge lucht aangevoerd. Van het westen uit nadert een koufront, goed herkenbaar aan een band met hogere Theta-w 850 hPa. Het bereikt maandagochtend de westkust en trekt overdag langzaam oostwaarts. De lucht wordt dan aanzienlijk vochtiger, er blijft een inversie aanwezig. Na het koufront volgt nog een (hoogte)trog die in de nacht naar dinsdag de westkust bereikt en in de nacht naar dinsdag Nederland passeert. Dinsdag overdag trekt een warmtefront van een volgend laag dat naar IJsland trekt oostwaarts, het beïnvloedt hooguit het uiterste noorden.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. Onder de inversie ten westen van het koufront vormt zich in de div. uitvoer in min of meerdere mate St, het meest in de Hap1, Har43 en Hir uitvoer. De grootse uitbreiding van de St vindt plaats vanaf het einde van de middag wanneer er geen instraling meer is. In de kuststrook dringt de drogere lucht wel min of meer door.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Maandag overdag nabij en ten westen van het koufront mogelijk langdurig St. Maandagavond met name in het westen en noorden toenemende kans op enkele Cb's. Toppen boven zee FL250, boven land FL100-150.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag en ten westen van het koufront overwegend matig, lokaal slecht.

Neerslag:

Bij het koufront van maandag regen en motregen. Bij en achter de trog is de CAPE aan de kust en boven zee 400-700 J/kg. Vooral boven zee en in de (westelijke)kuststrook is onweer mogelijk. Schering ongeveer 15 kn, modus single/multicell. De buien drijven wel landinwaarts, maar nemen dan in betekenis af.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten