07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-25 05:16:42 - 2021-10-26 24:00:00

Issued: 25-10-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Midden-Europa trekt oostwaarts. Een laag bij IJsland trekt opvullend noordoostwaarts. Een koufront, goed herkenbaar aan een band met hogere Theta-w 850 hPa trekt overdag langzaam over Nederland oostwaarts. De lucht wordt dan aanzienlijk vochtiger, er blijft een inversie aanwezig. Na het koufront volgt nog een (hoogte)trog die in de nacht naar dinsdag de westkust bereikt en in de nacht naar dinsdag Nederland passeert. Dinsdagmiddag en -avond trekt een warmtefront van een volgend laag dat naar IJsland trekt oostwaarts over het aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. Onder de inversie ten westen van het koufront vormt zich in de div. uitvoer in min of meerdere mate St, het meest in de Hap1, Har43 en Hir uitvoer. De grootse uitbreiding van de St vindt plaats vanaf het einde van de middag wanneer er geen instraling meer is. In de kuststrook dringt de drogere lucht wel min of meer door. Er is ook een signaal voor St of lage Sc dinsdagmiddag vanuit Frankrijk in de Hap1/Har43 en Hir, vooralsnog negeren we dit overdag. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag moet dit bij het warmtefront sterk uitbreiden. Het lijkt vooral door convergentie op de kust te ontstaan.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Maandag overdag nabij en ten westen van het koufront mogelijk langdurig St. Maandagavond met name in het westen en noorden toenemende kans op enkele Cb's. Toppen boven zee FL250, boven land FL100-150. Het lijkt wel waarschijnlijk dat zich later in de avond en de nacht naar woensdag St vooral in het westen en noorden vormt.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag en ten westen van het koufront overwegend matig, lokaal slecht. Ook bij het warmtefront zichtvermindering.

Neerslag:

Bij het koufront van maandag regen en motregen. Bij en achter de trog is de CAPE aan de kust en boven zee 400-700 J/kg. Vooral boven zee en in de (westelijke)kuststrook is onweer mogelijk. Schering ongeveer 15 kn, modus single/multicell. De buien drijven wel landinwaarts, maar nemen dan in betekenis af. De neerslag van het warmtefront stelt boven land weinig voor.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten