07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-25 11:45:07 - 2021-10-26 24:00:00

Issued: 25-10-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een NNO-ZZW georiënteerd koufront boven het midden trekt langzaam over Nederland oostwaarts. De lucht wordt dan aanzienlijk vochtiger, er blijft een inversie aanwezig. Evenwijdig aan het koufront ligt een oude occlusie boven de Noordzee. Deze bereikt aan het einde van de middag het noordwesten en verlaat komende nacht het zuidoosten. Hierachter bevindt zich minder vochtige lucht. Een N-Z georiënteerde (hoogte)trog passeert in de nacht naar dinsdag oostwaarts het land. Dinsdagmiddag en -avond trekt een warmtefront van een volgend laag dat naar IJsland trekt oostwaarts over het aandachtsgebied. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd koufront ligt woensdagochtend nog ten noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

Actueel is er in de noordwestelijke helft veel lage stratus aanwezig. Harmonie40 (oper) en EC missen deze bewolking volledig. HAP1 en Harmonie43 hebben wel stratus, maar met een te hoge wolkenbasis. Na passage zou de meeste St verdwenen moeten zijn, maar er zijn wel aanwijzingen dat er door turbulente menging of advectie nogmaals stratus ontstaat of binnenkomt.

Wind(stoten):

Actueel wordt er af en toe een 6 Bft gemeld in de kustdistricten. Harmonie laat het tijdelijke en plaatselijke karakter hiervan goed zien. Vanaf morgenavond neemt de wind op grote schaal toe, tot 7 Bft.

Bewolking:

Nabij en ten westen van het koufront mogelijk langdurig St. Van het zuidwesten uit met name in het westen en noorden toenemende kans op enkele Cb's (occlusie + trog) Toppen boven zee FL250, boven land FL100-150. Het lijkt wel waarschijnlijk dat zich later in de avond en de nacht naar woensdag St vormt.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag en ten westen van het koufront overwegend matig, lokaal slecht. Ook bij het warmtefront zichtvermindering.

Neerslag:

Bij het koufront regen en motregen. Van het zuidwesten uit toenemende kans op buien. Bij en achter de trog is de CAPE aan de kust en boven zee 400-700 J/kg. Vooral boven zee en in de (westelijke)kuststrook is onweer mogelijk. Schering ongeveer 20-30 kn, modus single/multicell. De buien drijven wel landinwaarts, maar nemen dan in betekenis af. De neerslag van het warmtefront stelt boven land weinig voor.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten