07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-25 15:43:43 - 2021-10-26 24:00:00

Issued: 25-10-2021, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een van origine NNO-ZZW georiënteerd koufront heeft het oosten inmiddels verlaten. Ten westen van dit koufront is de lucht in een valse warme sector steeds vochtiger geworden onder een inversie. Een NNO-ZZW georienteerde occlusie ligt actueel boven het westen, trekt vanavond oostwaarts en komende nacht het oosten van het land. Na de passage van de occlusie wordt de lucht geleidelijk droger. Een N-Z georiënteerde (hoogte)trog (actueel boven het VK), trekt oostwaarts en passeert komende nacht het land. Morgenmiddag en -avond trekt een warmtefront van een volgend laag dat naar IJsland trekt oostwaarts over het aandachtsgebied. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd koufront ligt woensdagochtend nog enige tijd ten noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. De In het noorden van de valse warme sector en nabij de occlusie is veel lage stratus aanwezig. EC/Hirlam en Ha40 onderschatten de bewolking en/of de laagste basis. Hap1 beschrijft actueel de werkelijkheid nog het beste, we volgen dit model voor de bewolking. Na passage van de occlusie zou de meeste St geleidelijk moeten gaan verdwijnen, maar door turbulente menging in opklaringen en/of advectie kan er komende nacht wederom stratus ontstaan of binnenkomen, vooral dieper landinwaarts en in het zuidoosten. Morgenmiddag bij en achter het warmtefront zijn er weer verschillen tussen de modellen in de vorming van stratus, wat opvalt is dat EC/Ha40 bijna geen stratus laten ontstaan, terwijl Hirlam en Hap1 dit wel doen. Het lijkt gezien de profielen ook aannemelijk dat er bij en achter het warmtefront stratus kan ontstaan, we noemen de kans hierop in de verwachtingen.

Wind(stoten):

Tot en met vanavond is er af en toe kans op een 6 Bft in de kustdistricten. Harmonie laat het tijdelijke en plaatselijke karakter hiervan goed zien. Vanaf morgenmiddag en -avond neemt de wind boven zee op grote schaal toe naar 6 Bft, in het noordwesten van de FIR in de nacht naar woensdag enige tijd 7 Bft.

Bewolking:

Zie ook modelbeoordeling. In het noorden van de valse warme sector en nabij de occlusie langdurig St en Sc. Na passage van de occlusie Cu/Sc en van het zuidwesten uit op nadering van en bij de trog met name in het westen en noorden toenemende kans op enkele Cb's. Toppen boven zee FL250/30C, boven land FL100-150/-20C. Vannacht vooral landinwaarts wederom vorming van turbulentie-St. Morgen overdag Cu/Sc en in de middag in het zuiden mogelijk wederom (advectieve) Sc/St. In de warme sector enkele ondiepe Tcu's. Bij het warmtefront wederom toenemende kans op St.

Zicht:

Goede zichten. In neerslag en bij de occlusie matig. Ook bij het warmtefront zichtvermindering.

Neerslag:

Nabij de occlusie af en to lichte motregen of een TCu-bui. Van het zuidwesten uit op nadering van de trog toenemende kans op buien. Bij en achter de trog is de CAPE aan de kust en boven zee 400-700 J/kg. Vooral boven zee en in de (westelijke)kuststrook is onweer mogelijk gegeven de toptemperaturen onder -20C. Schering ongeveer 20-30 kn, modus single/multicell. De buien drijven wel landinwaarts, maar nemen dan in betekenis af. Morgen overdag in de warme sector enkele lichte TCU-buitjes door coalencentie en inzaaing. De neerslag van het warmtefront stelt boven land weinig voor.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten