07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-25 23:58:00 - 2021-10-26 24:00:00

Issued: 25-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse Zee voert een west- tot zuidweststroming maritiem polaire lucht aan. Boven land is de grenslaag in de nacht- en ochtendperiode tamelijk vochtig onder een inversie. Een NW-ZO georiënteerde trog boven het noorden en westen van het land trekt vannacht en vanochtend vroeg oostwaarts over het land, ook op hoogte waar de trog meer N-Z georiënteerd is. Een volgend laag ten zuidwesten van IJsland diept uit en het bijbehorende warmtefront trekt in de loop van dinsdagmiddag en -avond oostwaarts over ons aandachtsgebied. Daarachter bevindt zich maritiem tropische lucht met dauwpunten tot ca. 14°C. Woensdag komen we steeds dieper in de warme sector terecht.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. De grenslaag is een aandachtspunt. EC en Ha40 onderschatten de St en/of de laagste basis. Hap43 ziet er behoorlijk realistisch uit, maar is ook slechts indicatief. Ook bij en achter het warmtefront oogt Hap43 bruikbaar. Waarschijnlijk onderschatten de Harmonies de motregen bij het warmtefront, hiervoor gaan we meer uit van EC en Hirlam.

Wind(stoten):

Vanaf dinsdagavond neemt de wind boven zee op grote schaal toe naar 6 Bft, in de warme sector kan het verder buitengaats tot 7 Bft komen.

Bewolking:

Bij de trog CB's met toppen tot FL250-280. Overdag nog enkele TCu's tot ca. FL090. In de polaire lucht in de nacht en ochtend op veel plaatsen St, met name landinwaarts. Bij en achter het warmtefront ook op veel plaatsen St, dan ook boven zee. Dieper in de warme sector weer verbeterende condities.

Zicht:

In de nacht en ochtend boven land op veel plaatsen matig, mogelijk slecht zicht. Verder goed zicht, in neerslag overwegend matig zicht.

Neerslag:

Bij de trog is de CAPE aan de kust en boven zee 400-700 J/kg. Schering ongeveer 20-30 kn, modus single/multicell. De buien, soms met onweer, drijven wel landinwaarts, maar nemen dan in betekenis af. Overdag enkele lichte TCu-buitjes door coalescentie en ook enige inzaaiing. Bij het warmtefront op meerdere plaatsen motregen, in de warme sector is de bewolking waarschijnlijk vooral boven land nog dik genoeg voor af en toe wat lichte motregen, maar veel zal dat waarschijnlijk niet meer voorstellen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten