07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-26 05:58:55 - 2021-10-27 24:00:00

Issued: 26-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse Zee voert een west- tot zuidweststroming maritiem polaire lucht aan. Boven land is de grenslaag in de nacht- en ochtendperiode tamelijk vochtig onder een inversie. Een NW-ZO georiënteerde trog verlaat spoedig het oosten van het land, ook op hoogte waar de trog meer N-Z georiënteerd is. Een volgend laag ten zuidwesten van IJsland diept uit en het bijbehorende warmtefront trekt in de loop van vanmiddag en vanavond oostwaarts over ons aandachtsgebied. Daarachter bevindt zich maritiem tropische lucht met dauwpunten tot ca. 14°C. Woensdag komen we steeds dieper in de warme sector terecht.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. De grenslaag is een aandachtspunt. EC en Ha40 onderschatten de St en/of de laagste basis. Hap43 ziet er behoorlijk realistisch uit, maar is ook slechts indicatief. Ook bij en achter het warmtefront oogt Hap43 bruikbaar. Waarschijnlijk onderschatten de Harmonies de motregen bij het warmtefront, hiervoor gaan we meer uit van EC en Hirlam.

Wind(stoten):

Vanaf vanavond neemt de wind boven zee op grote schaal toe naar 6 Bft, in de warme sector kan het verder buitengaats tot 7 Bft komen.

Bewolking:

Bij de trog CB's met toppen tot FL200. Vanochtend op veel plaatsen St, met name landinwaarts. Er wordt nog nieuwe St aangemaakt en aan de westrand van het gebied is de basis het laagst. Het kan tot het begin van de middag duren voordat alle St is opgetrokken tot Sc. Overdag nog enkele TCu's tot ca. FL090. Bij en achter het warmtefront ook op veel plaatsen St, dan ook boven zee. Dieper in de warme sector weer verbeterende condities.

Zicht:

Vanochtend boven land matig, op meerdere plaatsen slecht zicht. Verder goed zicht, in neerslag overwegend matig zicht.

Neerslag:

De hoogtetrog is bijna gepasseerd en de buien stellen steeds minder voor. Onweer wordt niet meer verwacht. Overdag enkele lichte TCu-buitjes door coalescentie en ook enige inzaaiing. Bij het warmtefront op meerdere plaatsen motregen, in de warme sector is de bewolking waarschijnlijk vooral boven land nog dik genoeg voor af en toe wat lichte motregen, maar veel zal dat waarschijnlijk niet meer voorstellen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten